Vb 2022: Michel Platinira vetült Katar hosszú árnyéka

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2019.06.19. 11:45
null
Platini lelkiismerete tiszta a 2022-es világbajnokság odaítélése ügyében (Fotó: AFP)
Néhány nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy eltiltása leteltével visszatér a futballba, ám kedden őrizetbe vették Michel Platinit, aki képviselőin keresztül üzent, hogy semmi rosszat sem tett.

A francia rendőrség Párizsban őrizetbe vette és kihallgatta Michel Platini korábbi UEFA-elnököt és FIFA-alelnököt a katari vb-rendezéssel kapcsolatos korrupciós vádak miatt. Hogy egy kicsit jobban megértsük a kedden történteket, érdemes visszarepülni az időben.

Felhördült a futballvilág

A FIFA végrehajtó bizottsága 2010 decemberében úgy döntött, hogy 2018-ban Oroszország, 2022-ben az Egyesült Államokat megelőzve Katar rendezi a világbajnokságot. Utóbbi döntés hatalmas felháborodást váltott ki, és szinte azonnal korrupciós vádak garmadáját lehetett olvasni a nemzetközi sajtóban. A cikkírók gyakorlatilag azt sejtették, Katar megvette a rendezés jogát.

Később az amerikai Michael Garcia által lefolytatott kétéves FIFA-vizsgálat ugyan több ellentmondásos esetre hívta fel a figyelmet, de végeredményben semmi olyasmit nem talált, ami miatt el kellett volna venni a rendezést bármelyik országtól is. A jelenleg négyéves (a vb-rendezéstől független) eltiltását töltő Platini akkor tagja volt a végrehajtó bizottságnak, amely eredetileg 24 tagból állt. A vb-rendezésről azonban Amos Adamu és Reynald Temarii nem is voksolhatott, ugyanis álruhás riportereknek azt mondták, hogy jó pénzért hajlandók eladni szavazatukat.

A maradék 22 döntnök közül 14-et azóta korrupció miatt eltiltottak, vagy büntetőeljárás folyt, folyik ellenük, kettőt az etikai szabályzat megsértésével vádoltak, de sohasem vizsgálták, a hat „ártatlan” többsége is kétes ügyletekbe keveredett, igaz, ezeknek nem lett következménye. Az említett vezetők nem feltétlenül a vb-szavazás vagy a FIFA-val kapcsolatos munkájuk miatt kerültek bajba, ám a „statisztikák” talán rávilágítanak arra, milyen alakokból állt akkor a nemzetközi szövetség fő döntéshozatali szerve.

Ennek fényében fenntartásokkal kezelhetjük döntésüket. Önmagában mondjuk már azt is elegendő megemlíteni, hogy Katarban nyáron bőven 40 Celsius-fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, ám a labdarúgás fő döntéshozó testülete nem vette figyelembe az embertelen körülményeket, s ez nagy jóindulattal is hozzá nem értésről tanúskodik. Egy beszámoló szerint a pályázattal kapcsolatos jelentést egyetlen vb-tag kérte elolvasásra, egyébként a szervezet saját emberei csak a katari pályázatot értékelték magas kockázatúnak.

Öt évvel a döntés után jött az újabb sokkoló hír: a tornát télen rendezik, ami ugyan a körülményeket tekintve érthető, mégis kis túlzással tönkrevágja a 2022–2023-as klubidényt. De nyilván a FIFA akkori vezetőit nem kifejezetten érdekelték az ilyen „apróságok”.

Ellentmondásos ebéd az elnökkel

Az ügy kapcsán aztán több országban, így Franciaországban is nyomozás indult (2017-ben), a vizsgálat keretei között hallgatták meg Platinit. Egyébként nem először, sőt 2017 telén több ingatlanját is átvizsgálták, a rendőrséget például nagyon érdekelte egy állítólagos Picasso-festmény, amelyet az Orosz Labdarúgó-szövetség korábbi elnökétől kapott, de tagadta, hogy ilyen vagy ehhez hasonló ajándékokhoz jutott volna.

A hatóságok most állítólag főleg egy eredetileg titkos ebéd részleteiről érdeklődtek, amelyet néhány nappal a szavazás előtt tartottak az Élysée-palotában, és Platini mellett Nicolas Sarkozy, akkori francia köztársasági elnök, illetve Katar korábbi koronahercege, jelenlegi emírje, Tamim bin Hamad el-Tani vett részt rajta.

„Amikor megérkeztem, azt hittem, csak Sarkozy és én leszünk ott – mondta Michel Platini néhány évvel ezelőtt az ügyről. – Aztán megláttam a többieket, és az volt az érzésem, hogy Sarkozy úr azt szeretné, hogy Katarra szavazzak, de sosem kért erre.”

Platini tehát már évekkel korábban elismerte a találkozó tényét, amikor szembesítették vele, de tagadta, hogy ez hatással lett volna a döntésére. Sepp Blatter korábbi (szintén eltiltott) FIFA-elnök azonban azt vágta a fejéhez egy interjúban, hogy kollégája megszegett egy korábbi szóbeli egyezséget, amely szerint az Egyesült Államokra szavaznak. A francia sportvezető egyébként furcsamód azt nyilatkozta korábban, valóban lehet, hogy azt mondta az amerikaiaknak, rájuk szavaz.

Sarkozy állítólag szorosabb gazdasági kapcsolatokra törekedett Katarral, ezért szerette volna, ha Platini befolyását latba vetve az arabok pályázatát támogatja. A korábbi kiváló labdarúgó ragaszkodik ahhoz, hogy őt senki sem befolyásolta. A mostani ügyben Sophie Diont, Sarkozy korábbi tanácsadóját szintén őrizetbe vették, de kihallgatták Claude Guéant korábbi kabinetfőnököt, volt belügyminisztert is.

Különös véletlenek

Lehet, hogy véletlen, de a vb-rendezésről döntő szavazást követően Michel Platini fia többek között egy katari sportszergyártó ügyvezetőjévé avanzsált, illetve Katar több más jelentős befektetés mellett a francia élvonalban szereplő Paris Saint-Germain tulajdonosa lett. Az arab ország nem sokkal később egy sportcsatornát is indított Franciaországban, és egyik első lépéseként 150 millió euróért megvette a Ligue 1 közvetítési jogait.

SEPP BLATTER
„Nagyon meglepett a hír. Én csak azt tudom ismételni, amit már elmondtam. Michel Platini anno felhívott, hogy beszélt Nicolas Sarkozyvel, és gazdasági okokból barátaival Katarra szavaz. Azt mondta, a francia elnök nem gyakorolt nyomást rá. Platini és három társának szavazata fordította meg az állást, így maradt le az Egyesült Államok a rendezésről.”

Platini 2015-ben egy pénzügyi visszaélés miatt négyéves eltiltást kapott, amely októberben jár le. Jelenleg több bíróságon is próbálja tisztázni magát, miközben néhány nappal ezelőtt a New York Timesnak azt nyilatkozta, büntetése leteltével visszatér a labdarúgásba.

A korábbi kiváló futballista jogi képviselőjén keresztül most hangsúlyozta, hogy nem tartóztatták le, csupán kihallgatják, s mivel mindenben ártatlan, tiszta a lelkiismerete. Érdekes, hogy a nyilatkozatban azt is megemlítik: a hatóságok a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság rendezésével kapcsolatban is kérdezték. Az Associated Press beszámolói szerint Michel Platinit 24–48 órán át tarthatják őrizetben, utána szabadon távozhat, ha nem emelnek vádat ellene.

Cikkünk elkészültét követően, szerda hajnalban Michel Platinit elengedte a francia rendőrség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik