Vb 2022: két góllal debütált a brazil, aki miatt törvényt is módosítottak Kínában

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.09.10. 20:17
null
Elkeson duplával mutatkozott be a kínai válogatottban (Fotó: AFP)
Bemutatkozott a kínai labdarúgó-válogatottban Elkeson, a brazil támadó lett így az első olyan játékos az ottani nemzeti csapatban, aki nemhogy nem az országban született, még vérségi alapon sem kötődik Kínához. Marcelo Lippi együttese – többek között a brazilból lett kínai csatár duplájával – 5–0-ra megverte idegenben a Maldív-szigeteket, az ázsiai régió 2022-es világbajnokságra selejtező sorozatának 2. körének nyitó fordulójában.

Elkeson de Oliveira Cardoso honosítása szeptemberben vált hivatalossá (azóta – magyar átírásban – Aj Ko-szen a kínai neve). A kínai hatóságok konkrétan azért enyhítették az állampolgársághoz jutás szigorú szabályait, hogy labdarúgócsapatuk 2002 után ismét kijuthasson a vb-re.

A brazil támadó előtt már bemutatkozott egy honosított játékos Marcelo Lippi csapatában, az angliai születésű középpályás, Nico Yennaris édesanyja viszont legalább kínai. Ezzel szemben Elkeson csupán úgy kötődik az ázsiai országhoz, hogy 2012 óta ott futballozik.

Elkesont hamarosan újabb brazil, a szintén támadóként bevethető Alan Carvalho követheti, ő jövő márciusban lesz öt éve Kínában játszó futballista, ami a honosítás jelenlegi feltétele a FIFA-nál.

ELKESON GÓLJAI



ÁZSIA
2. KÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

Guam–Fülöp-szigetek 1–4
Maldív-szigetek–Kína 0–5
B-CSOPORT
Tajvan–Nepál 0–2
Kuvait–Ausztrália 0–3
C-CSOPORT
Kambodzsa–Bahrein 0–1
Hongkong–Irán 0–2
D-CSOPORT
Szingapúr–Palesztina 2–1
Jemen–Szaúd-Arábia 2–2
E-CSOPORT
Afganisztán–Banglades 1–0
Katar–India 0–0
F-CSOPORT
Mongólia–Tádzsikisztán 0–1
Mianmar–Japán 0–2
G-CSOPORT
Indonézia–Thaiföld 0–3
Malajzia–Arab Emírségek 1–2
H-CSOPORT
Srí Lanka–Észak-Korea 0–1
Türkmenisztán–Dél-Korea 0–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik