UEFA: „Nem leszek igenember” – tiszteletet követel az újraválasztott elnök

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.07. 17:05
null
Aleksander Ceferint újraválasztották az UEFA elnökének (Fotó: AFP)
Ahogy arról beszámoltunk, Aleksander Ceferint újabb négy évre megválasztották az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökévé. A szlovén sportvezető székfoglalójában beszélt a FIFA által tervezett új klubsorozatról és vezetői elképzeléseiről.

 

A köszönetnyilvánítás és az ilyenkor szokásos protokollbeszédet követően Ceferin a kényesebb témákról is szót ejtett. Legfőképp a FIFA vitatott elképzeléséről: egy közel-keleti és ázsiai befektetőkből álló csoport 25 milliárd dollárt sem sajnálna a klubvilágbajnokság, valamint egy másik, nemzetközi klubokat felvonultató világesemény jogainak felvásárlásáért. Gianni Infantino elnök már a tagsággal is megosztotta a tervezetet, döntés azonban még nem született róla.

„A tisztelet azt jelenti, hogy a barátoknak, családnak, kollégáknak, főnököknek megmondjuk, ha nem értünk velük egyet, vagy ha tévednek. Gyakran az igenemberek okozzák a vezetők vesztét. Akik viszont racionális érvekkel, konstruktívan fejezik ki egyet nem értésüket, segítenek előrelépni és megelőzni a hibák elkövetését. Azzal, hogy elmondjuk a FIFA-nak, hogy nem értünk egyet a globális ligával és az új klubvilágbajnoksággal, tiszteletet mutatunk felé és a futball felé. Bízunk benne, hogy a FIFA is tiszteletet mutat felénk azzal, hogy meghallgatja az álláspontunkat. Az európai futball és az UEFA megérdemli a tiszteletet” – idézi a Daily Mail Aleksander Ceferint a római Cavalieri Hotelben tartott UEFA-kongresszuson.

Az 51 éves szlovén sportvezető kijelentette, hallani sem akar a sajtó által többször emlegetett európai szuperligáról. Ezt erősíti, hogy az UEFA a napokban írt alá egy öt évre szóló memorandumot az európai futballklubok szövetségével (ECA), amely mintegy 200 egyesületet képvisel.

„Amíg a két szervezet kezében van a döntés, nem lesz európai szuperliga. Ez nem egy ígéret. Ez tény – mondta Ceferin, aki a klubokhoz szólt a folytatásban. – Ti teszitek népszerűvé a futballt, ezért vannak jogaitok és privilégiumaitok. Ehhez persze felelősség is társul. Ha a szuperliga mellett lennétek, a klubotok elvesztené a nagyszerű státuszt az emberek szívében. Akkor csak a múltatok maradna nagyszerű, semmi más.”

Az UEFA 2023-ig újraválasztott elnöke rámutatott, az európai szövetség 2016-os regnálása óta fontos és előremutató intézkedéseket hozott, úgy, mint a pénzügyi fair play átalakítása. Ugyanakkor hozzátette, „vannak gyengeségei a rendszernek”, azaz lesz min dolgozniuk az előttünk álló időszakban.

„Egy kétségek nélküli vezető veszélyes. Olyan vezető meg egyenesen nem létezik, aki nem követ el hibákat. Vagy csak megtéveszti magát, ha az ellenkezőjét állítja. És az is veszélyes” – tette hozzá Ceferin.

Mindezt úgy, hogy a FIFA elnöke, Gianni Infantino is a közönség soraiban foglalt helyet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik