UEFA: két terv az idény lezárására; marad az Eb logója és neve

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 19:56
null
Nem változik a logó és a név (Fotó: AFP)
Az UEFA végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén több lehetőséget is megvizsgált a 2020–2021-es nemzetközi kupaidény kezdésével kapcsolatban, valamint elfogadta az indulók kijelölésére vonatkozó főbb iránymutatásokat is. Emellett arról is döntés született, hogy nem változtatja meg a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott Európa-bajnokság hivatalos nevét és logóját – számolt be róla az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja.

 

Az uefa.com-on található beszámoló szerint a videokonferenciás vb-ülésen kiderült: két terve van a szervezetnek a nemzetközi kupasorozatok lezárására. Abban a két forgatókönyv egyetért, hogy a nemzeti sorozatoknak kell előbb újraindulniuk, de míg az egyik elképzelés szerint ezzel párhuzamosan érne véget a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelemsorozata, addig a másik elgondolás szerint augusztusban zárulna mindkét sorozat.

A BL-ben március 11-én, az El-ben pedig másnap rendezték az utolsó meccseket, mielőtt az UEFA a koronavírus-járvány terjedése miatt felfüggesztette azok folytatását. Mindkét sorozat a nyolcaddöntőnél tart.

A vb-ülésen az is kiderült, hogy az európai szövetség ismét arra biztatja tagjait, hogy tegyenek meg mindent a felfüggesztett hazai bajnokságok pályán történő lejátszása és befejezése érdekében, főképpen azért, hogy a következő idény nemzetközi kupaindulóinak kiléte elsősorban a sportpályán nyújtott teljesítmény alapján dőljön el – kiegészítve azzal, hogy a jelenlegi helyzetben a játékosok, a nézők, a labdarúgásban részt vevők egészségének megóvása minden másnál fontosabb.

A vb-ülésen elfogadták a nemzetközi kupaindulók meghatározására vonatkozó főbb irányelveket, amelyeket a tagszövetségek alkalmazhatnak. Az ideális forgatókönyv természetesen az, hogy a jelenleg felfüggesztett hazai versenysorozatokat a pályán fejezzék be – feltételezve, hogy a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

Ha ez nem lehetséges – különösképpen az idő rövidsége miatt –, akkor jobb, ha a felfüggesztett versenysorozatokat más formában indítják újra úgy, hogy megkönnyítsék a befejezést. A cél mindkét esetben az, hogy a pályán elért eredmények után derüljön ki a nemzetközi kupaindulók kiléte.

Arra az esetre, ha nem lehet a pályán eldönteni a nemzetközi kupaindulók kilétét, iránymutatásokat dolgozott ki a végrehajtó bizottság: ebben az esetben a BL- és El-indulókat „sportszakmai szempontok alapján és átlátható eljárás útján” kell meghatározni. Ennek kapcsán arra figyelmeztetett a vb, fenntartja a jogot magának arra, hogy megtagadja az indulást azoktól a kluboktól, amelyeket „nem objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes eljárás alapján választották ki”.

A vb-ülésről a Magyar Labdarúgó-szövetség is beszámolt hivatalos honlapján, s az mlsz.hu-n a következőket írják: „(...) az UEFA végrehajtó bizottsága mai ülésén úgy határozott, a 2020-ban hatvanadik évfordulóját ünneplő Európa-bajnokság továbbra is az EURO 2020 nevet viseli, habár a tornát 2021 nyarán játsszák a kvalifikált csapatok. A döntésben az évforduló mellett a környezettudatosság is közrejátszott, ugyanis sok termék elkészült már az EURO 2020 logóval, névváltoztatás esetén ezek a szemétbe kerültek volna, és újak elkészítésére lett volna szükség. Az UEFA szerint az elnevezés később is emlékeztetni fog arra, hogyan fogott össze 2020-ban, az Eb-k 60. évfordulóján a futballvilág is a koronavírus-járvány ellen. Marco Rossi csapata Bulgária ellen játszott volna az Eb-selejtező rájátszásában március végén, de ez a találkozó is elmaradt a helyzetre való tekintettel.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik