UEFA-gála: Van Dijk megelőzi-e a C. Ronaldo, Messi párost?

SZÖLLŐSI GYÖRGY (Monte-Carlo)SZÖLLŐSI GYÖRGY (Monte-Carlo)
Vágólapra másolva!
2019.08.28. 20:56
null
Ismét megtartja díjkiosztóját az UEFA (Fotó: AFP)
Monte-Carlóban csütörtökön megnevezik Európa legjobb labdarúgóját, és további hét kategóriában jutalmazzák a legjobbakat.

 

A Cote d'Azurön gyülekező sztárfutballisták valamelyest visszacsempészik a hangulatot, amikor hosszú éveken át ugyanígy augusztus végén Monacóban rendezték meg az európai Szuperkupa-meccset. Noha 2013 óta már nem a II. Lajos Stadion ad otthont a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa, illetve ma már Európa-liga győztese közötti presztízsmérkőzésnek, hanem minden évben más-más városban rendezik, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) gondoskodott arról – még a korábbi elnök, Michel Platini kezdeményezésére, aki a FIFA Év játékosa-gála mintájára szeretett volna egy hasonló európai rendezvényt –, hogy a lenyűgöző panorámájú, frekventált kikötőváros ne maradjon ezeken a nyárvégi napokon futballgála nélkül.

AZ IDÉNY EURÓPAI FÉRFI LABDARÚGÓJA-DÍJ EDDIGI GYŐZTESEI
2010–2011: Lionel Messi (argentin, Barcelona)
2011–2012: Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona)
2012–2013: Franck Ribéry (francia, Bayern München)
2013–2014: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2014–2015: Lionel Messi (argentin, Barcelona)
2015–2016: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2016–2017: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
2017–2018: Luka Modric (horvát, Real Madrid)

Csütörtökön 18 órától ugyanis a kilencedik alkalommal hirdetik ki a Grimaldi Forum rendezvénytermében az UEFA és a földrész legrangosabb sportújságait tömörítő European Sport Media (ESM, amely egyébként az Európa legjobb bajnoki góllövőjének járó Aranycipőt is odaítéli) közös szavazása alapján a mögöttünk hagyott idény – esetünkben a 2018–2019-es – legjobb Európában játszó férfi és női labdarúgóját, a BL-ben az egyes posztok legjobbjait, az El-ben a legjobb játékost, továbbá elnöki különdíjjal ismerik el egy legendás futballista életművét. Az már nyilvános, hogy ezt az elismerést a francia Éric Cantona kapja, a Manchester United korszakos zsenije, a Premier League hőskorának kultikus alakja, és azt is tudjuk, hogy a gálán szerepet kap az elmúlt hetekben visszavonult holland klasszis, Wesley Sneijder is. Az viszont már cseppet sem biztos, hogy a női jelöltek tiszteletüket tudják tenni, a gála időpontja ugyanis sokadszorra ütközik a menetrenddel, ezért az UEFA jövőre ebben az időszakban már nem engedélyez fontos női meccseket.

A szavazásban a 2018–2019-es Bajnokok Ligája- és Európa-liga-csoportkörben szereplő nyolcvan klub vezetőedzője (a BL-szereplő csapatok mesterei a BL díjazottjaira, az El-résztvevőké az El legjobb játékosára szavazhattak), illetve ötvenöt újságíró vett részt (minden UEFA-tagországból egy, de a gálára csak egy részüket hívták meg). A Nemzeti Sport nevében ezúttal is kikértük az olvasók véleményét is a voksolás előtt (a díjátadó után pedig szokás szerint közzétesszük majd lapunk szavazatait), ezzel együtt mi sem vagyunk közelebb a válaszhoz arra a fontos kérdésre, kié lesz a legjobbnak járó díj.

Tavaly véget ért a portugál Cristiano Ronaldo és az argentin Lionel Messi négy esztendeje tartó egyeduralma (amely a FIFA-, illetve a France Football Aranylabdája esetében tíz éven át ívelt), hiszen a díj az akkor BL-címvédő Real Madrid horvát középpályásáé, az oroszországi világbajnokságon hazája válogatottját a döntőig vezető Luka Modricé lett. Ami bizonyos: címvédés idén nem lesz, Modric ezúttal a legjobb tíz közé sem került be. A hármasra szűkített listán Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mellett a friss BL-győztes Liverpool védelmének oszlopa, a holland belső hátvéd Virgil van Dijk neve szerepel. A Juventus és a Barcelona csillaga magabiztosan hódította el az olasz, illetve spanyol bajnoki címet csapatával, termelték is a gólokat becsülettel, emlékezetes a portugál támadó Atlético Madrid elleni mesterhármasa a BL-ben, mint ahogyan Messi is varázslatos dolgokat művelt az elitligában, ám előbbi csak a negyed-, utóbbi pedig az elődöntőig jutott. Így aztán talán nem is volna olyan nagy meglepetés a földrészt a tavaly elveszített döntő után immár meghódító Jürgen Klopp-csapat talán legfontosabb játékosának számító Van Dijk győzelme, még azzal együtt sem, hogy védőjátékos sohasem jutott még be a legjobb három közé.

Az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően a díjátadó gála szerves részét képezi a Bajnokok Ligája csoportbeosztásának sorsolása, a harminckét főtáblás csapat képviselője természetesen már hivatalos erre az eseményre (mint ahogy Csányi Sándor MLSZ-elnök, az európai szövetség alelnöke is várható, mivel az új nemzetközi kupaidényt is felvezető eseménysorozat részeként ilyenkor rendszerint ülésezik az UEFA).

A BL-sorsoláson három magyar futballista klubját is kihúzzák (RB Leipzig: Gulácsi Péter, Willi Orbán; Red Bull Salzburg: Szoboszlai Dominik), a díjátadón magyar játékosért ezúttal sajnos nem szoríthatunk (a nők kategóriájában a 2015 és 2017 között zsinórban háromszor is a legjobb háromba bekerülő Marozsán Dzsenifer ezúttal „csak” a tíz között volt, és a hetedik legtöbb szavazatot kapta, holott női Bajnokok Ligáját nyert, sőt gólt is szerzett a Groupama Arénában rendezett döntőben). A pénteken 13 órakor kezdődő El-csoportkörös sorsoláson talán már magyar csapat is érdekelt lesz, valamint Holman Dávid (Slovan), Nagy Dominik (Legia Warszawa), Szalai Attila (Apollon) és Bölöni László (Royal Antwerp) révén további honfitársaink lehetnek ott a főtábla küzdelmeiben. Ehhez természetesen az szükséges, hogy a litvániai 0–0-s első meccs után a csütörtök esti visszavágón a magyar bajnok Ferencváros legyőzze a Suduvát az Európa-liga playoffkörében. Hogyha sikerül, a Ferencváros (2004–2005), a Debrecen (2010–2011) és a Videoton (2012–2013, illetve 2018–2019) után ötödször szerepelhetne magyar együttes a második számú európai sorozat csoportkörében (ha sikerrel jár csütörtök este a zöld-fehér együttes, képviselői péntek reggel utaznak Monte-Carlóba a sorsolásra).

A díjátadóról, illetve a két UEFA-versenysorozat csoportkörének sorsolásáról a Nemzeti Sport a hagyományoknak megfelelően első kézből számol be olvasóinak, és lapunk ott lehet a Grimaldi Forum különtermében is, ahol a legjobbnak választott férfi és női futballistát lehet kérdezni a díj ünnepélyes átvétele után.

UEFA-GÁLA
A KATEGÓRIÁK JELÖLTJEI

Az idény európai férfi labdarúgója
Lionel Messi (argentin, Barcelona)
Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus)
Virgil van Dijk (holland, Liverpool)

Az idény európai női labdarúgója
Lucy Bronze (angol, Lyon)
Ada Hegerberg (norvég, Lyon)
Amandine Henry (francia, Lyon)

A BL-idény legjobb kapusa
Alisson Becker (brazil, Liverpool)
Hugo Lloris (francia, Tottenham Hotspur)
Marc-André ter Stegen (német, Barcelona)

A BL-idény legjobb hátvédje
Trent Alexander-Arnold (angol, Liverpool)
Matthijs de Ligt (holland, Ajax)
Virgil van Dijk (holland, Liverpool)

A BL-idény legjobb középpályása
Frenkie de Jong (holland, Ajax)
Christian Eriksen (dán, Tottenham Hotspur)
Jordan Henderson (angol, Liverpool)

A BL-idény legjobb támadója
Sadio Mané (szenegáli, Liverpool)
Lionel Messi (argentin, Barcelona)
Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus)

Az El-idény legjobb játékosa
Olivier Giroud (francia, Chelsea)
Eden Hazard (belga, Chelsea)
Luka Jovics (szerb, Eintracht Frankfurt)

Elnöki különdíj
Éric Cantona (francia) – már nyilvános

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik