UEFA Futsal Cup: lesz-e győri válasz a Barca elleni 0–7-re?

ILYÉS SZABOLCS (Zaragoza)ILYÉS SZABOLCS (Zaragoza)
Vágólapra másolva!
2018.04.22. 12:44
null
Javier Rodríguez győri szakvezető a korábbi klubjával kerül szembe a bronzmeccsen (Fotó: Facebook/etofutsal.hu)
A pénteki elődöntő után vasárnap már a helyosztókkal zárul a futsal Bajnokok Ligájának beillő UEFA Futsal Cup idei szezonja. A Győrre a katalán Barcelona vár a bronzmeccsen, míg a sorozat trófeájáért a címvédő, Madrid elővárosából érkező Inter Movistar és a portugál Sporting CP küzdhet meg.

A Sporting CP-től pénteken elszenvedett 6–1-es vereség után szombaton többnyire szabad foglalkozás, illetve kis videózással egybekötött egyórás játékos, átmozgató edzés volt a győri legények programja. Páran a Zaragozában tartózkodó családtagjaikkal töltötték a délelőttöt, mások a Rios Zaragoza–Palma Futsal spanyol bajnoki futsalmérkőzésre látogattak ki.

Itt álljunk meg egy szóra! Mi is ott voltunk a spanyol futsalbajnokin, és nagyon tetszett, amit láttunk. A pontvadászatban 6. és 9. helyezett csatáját kb. 3 ezer ember követte a helyszínen, a 3600 forintnak megfelelő jegyen pedig csaknem 60 támogató vállalat neve volt felsorakoztatva. A mérkőzés körüli szervezés is nagyon professzionálisnak tűnt: hangosbemondón buzdító szpíker, mikrofonnal ellátott játékvezetők, mérkőzés végi interjúfal, tv-közvetítés, na meg a már említett több ezer néző. Igaz, Európa és talán a világ első számú futsalpontvadászatáról beszélünk. A hazai csapat egyébként fordított, és 3–1-re nyert, nagy is volt az öröm, ugyanis ennek a győzelemnek (is) köszönhetően minden valószínűség szerint ott lesz a nyolccsapatos felsőházi rájátszásban.

Visszatérve a legnagyobbakhoz, a Barcelona szombat délelőtti átmozgató edzésére is be szerettünk volna nézni, de a 11 órai edzés kezdetekor mindenkit kiküldtek a biztonságiak. A délutáni győri edzésen is csak az első 15 percben lehetett külsősnek a teremben tartózkodni.

Zaragoza Spanyolország ötödik legnagyobb városa (660 938 fő), Aragónia autonóm közösség székhelye és ha valaki sportos szórakozásra vágyik, nem panaszkodhat. Szombaton a város igencsak népszerűnek mondható első számú nagypályás csapata is hazai pályán játszott, a másodosztályban. A Real Zaragoza–Almería mérkőzésre 20 706 néző látogatott ki. Nem rossz ez sem egy 2. osztályú bajnokin, ráadásul a kék-fehér hazai hívek itt is örülhettek, ugyanis csapatuk 2–1-re győzött. Erre a mérkőzésre már nem volt esélyük kilátogatni a győrieknek, egybeesett az átmozgató edzéssel.

Vasárnap már a pihenésé a főszerep győri oldalon, a 17 órakor kezdődő mérkőzésre való hangolódással egybekötve. A döntő napján csupán a Barcelona és a Sporting CP igényelt egyórás délelőtti edzésidőt a Pabellón Príncipe Felipében, igaz, a katalán sztárcsapat szerdai zaragozai tartózkodása óta mindennap megtette ezt, egyedüliként a mezőnyből.

A győri és a katalán csapat egyébként már találkozott az idei UEFA Futsal Cup sorozatban az októberi főtáblás selejtezőcsoportban. Akkor viszonylag szoros első félidő után (0–2) a zöld-fehérek nem tudták feltartóztatni a katalánokat, 0–7 lett a vége. Azóta sok minden változott a magyar csapat háza táján, amelyek közül talán a legfontosabb, hogy érkezett szakvezetőnek Javier Rodríguez, aki játékosként összességében már háromszor is megnyerte (2002, 2003, 2012) a futsal Bajnokok Ligája sorozatát, utóbbit éppen a Barcelona csapatával.

Klubsikerei mellett – szintén játékosként – kétszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok Spanyolországgal, ráadásul 2005-ben a világ legjobb futsalosának is megválasztották. Ha valakinek, hát neki biztosan nem szokatlan a négyes döntővel járó felfokozott hangulat. A Barcelona pedig a világ egyik legjobb csapataként csalódottan érkezik a kisdöntőbe, ugyanis az elsőségért jött. Pénteken végletekig kiélezett elődöntőben 2–1-re kapott ki a honi rivális Inter Movistar csapatától, ráadásul a bajnokságban is miattuk van jelenleg „csak” a második helyen. Kétszer felért már az UEFA Futsal Cup csúcsára, valószínűleg élvezettel – már amennyire egy elvesztett elődöntő után lehetséges – fogja belevetni magát a kisdöntős párharcba is, a bivalyerős, számtalan spanyol válogatottat felvonultató keretével.

Az este 20 órakor kezdődő finálé szintén igazi futsalparádét ígér. A címvédő spanyol gárda számít favoritnak, de a Sporting CP-t is a sportág nagyágyújaként tartják számon. Hogy mást ne mondjunk, a legutóbbi sorozat döntőjét is e két csapat játszotta. Akkor a portugálok több egyéni hibát elkövetve, kapus nélküli játékra váltva kiütéses vereséget szenvedtek. Tavaly 7–0-ra nyert az Inter Movistar az elitsorozat döntőjében.

Visszatérve a győriekre, már az is hatalmas fegyvertény, hogy jelen lehet a csapat Zaragozában. A Barcelona elleni meccsen már játszhat az eltiltásából visszatérő Alex is, akinek játéka jelentős erősítés lehet a portugálok elleni meccshez képest. A kisdöntőben a legelejétől szükség lesz a maximális koncentrációra, és az elődöntőből is tanulva fontos lenne elkerülni a korai kapott gólokat, mert az nagymértékben meghatározhatja a mérkőzés teljes kimenetelét. Bónuszként pazar lenne góllal megzavarni a katalánokat, amiből „akármi is kisülhetne”, napjaink fiatalos szlengjével élve.

A Győr játékosait kérdeztük, hogy mit várnak a mai mérkőzéstől.

Dávid Richárd: A vesztesek csatájában szeretnénk javítani, és úgy gondolom, hogy a Sporting elleni második félidei játékunkkal lehet keresnivalónk. Nehéz mérkőzésre számítok, de remélem, meglepetést tudunk szerezni, bár korántsem lesz egyszerű. Visszatér Alex is, így másfajta játékot is tudunk játszani.

Alasztics Marcell (kapus): Rendkívül erős, szinte hazai pályán játszó Barcelonával fogunk megmérkőzni. Éremért játszunk a Barcelona ellen, győzni szeretnénk. A tegnapi nap a feltöltődés jegyében zajlott, én személy szerint a négyes döntőre ellátogató rokonaim társaságában töltöttem a délelöttől kora délutánig tartó időszakot. Meg szeretném köszönni a csapat nevében az első mérkőzésre kilátogató győri drukkereknek a szurkolást, most rajtunk a sor, hogy megháláljuk ezt. Gyertek minél többen! Hajrá, ETO!

Bognár Bálint: Úgy gondolom, hogy ez a mérkőzés is, akárcsak a Sporting elleni, ajándék számunkra, minden percét megpróbáljuk élvezni, és természetesen a legjobb tudásunk szerint játszani. Nem feltartott kezekkel megyünk ki, és bízunk benne, hogy meg tudjuk szorítani a Barcelonát.

Tama Ádám: Hatalmas élmény volt a világ legjobbjai ellen pályára lépni az elődöntőben. Álomszerű ilyen fiatalon ezen a szinten bemutatkozni. A Barcelona elleni meccset is nagyon várjuk már, szeretnénk éremmel hazautazni, mivel úgy gondolom, egyhamar nem nagyon lesz lehetősége magyar csapatnak a négyes döntőben játszani, és pluszmotivációt jelent számomra, hogy a Barcelona a kedvenc csapatom.

Papp Bence: Fantasztikus érzés itt lenni a világ legjobb játékosai között, örülök, hogy találkozhatok azokkal a játékosokkal, akiket eddig csak a tévében láthattam. Nagyon várom már a Barcelona elleni meccset, hiszen az is óriási dolog, hogy itt vagyunk, pláne az lenne, ha éremmel mehetnénk haza, és egy Barcelona-szintű csapatot sem lenne mindennapi dolog megverni. Nagyon motivált a csapat, remélem, hogy sikerül ma nyerni.

Sáhó Kristóf: Hasonló erősségű csapattal találkozunk ma, mint pénteken. Próbálunk tisztességesen helytállni és megnehezíteni a Barcelona dolgát, igyekszünk kihozni magunkból a maximumot.

Juanra: Nagyon várjuk a mai meccset. Tudjuk, hogy nem a legjobb arcunkat mutattuk a Sporting ellen, de reménykedünk a bronzéremben. Nagyon nehéz lesz a katalánok ellen, ők a trófeáért jöttek, ezért csalódottak. Már a négyes döntő is nagy lépés számunkra, a harmadik hellyel pedig történelmet írhatnánk.

Molnár Attila (klubmenedzser, Rába ETO Győr): Nagyon várjuk a mai mérkőzést, mert szeretnénk az utolsó cseppig kiélvezni, hogy első magyar csapatként final fouron játszhatunk. Természetesen tudjuk, hogy nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de a Sporting elleni második félidő már pozitív érzéseket hagyott a csapatban, és erre szeretnénk építkezni. Jó lenne, ha a meccs után úgy tudnánk lejönni a parkettről, hogy mindent megtettünk a győzelemért, és küzdelemre késztettük a világ egyik legjobb futsal csapatát az FC Barcelonát...

FUTSAL
UEFA Futsal Cup
Négyes döntő, Zaragoza

BRONZMÉRKŐZÉS
Április 22. (vasárnap), 17.00:
Rába ETO–Barcelona

DÖNTŐ
Április 22. (vasárnap), 20.00:
Sporting CP–Inter Movistar

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik