Aleksander Ceferin kizárással fenyegeti a belga klubokat a nemzetközi kupákból (Fotó: AFP)

 

„Ez nem a megfelelő eljárás, a szolidaritás nem egyirányú utca. Nem lehet segítséget kérni, aztán önhatalmúlag eldönteni, hogy mi legyen” – mondta a ZDF német televíziónak a szlovén sportdiplomata.

„A belgák és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban” – hangsúlyozta.

 
AZ UEFA A JÚLIUSI FOLYTATÁST CÉLOZTA MEG

A belga szövetség (KBVB) csütörtökön közölte, hogy az alapszakasz vége előtt egy fordulóval félbeszakítja a Jupiler Pro League-et, és nem rendezi meg a rájátszást, a bajnoki címet pedig az FC Bruges-nek osztja ki. A döntésben szerepet játszott, hogy a KBVB már teljes egészében megkapta a szezonra a televíziós közvetítési jogokból származó pénzt, amelyet nem is kell visszafizetnie. Sok más európai bajnokságban ugyanakkor végig kell játszani a szezont ahhoz, hogy a nemzeti szövetségek hozzájussanak a közvetítési bevételekhez.

A KBVB pénteki reakciójában közegészségügyi és gazdasági okokkal magyarázta a pontvadászat lezárását. Egyúttal hozzátette, nem ért egyet az UEFA felfogásával, miszerint kényszeríti a bajnoki idény folytatását a jelenlegi krízishelyzet közepette, és kizárással fenyeget a következő kontinentális kupaidényből. A kommüniké hangsúlyozza: a KBVB és a Pro League egyaránt elkötelezett támogatói a szolidaritásának az európai labdarúgásban, ennek jegyében született a döntésük is.

Az UEFA még csütörtökön levelet küldött 55 tagszervezetéhez, amelyben tudatta, a kontinentális sorozatokban való szereplés a befejezett bajnokságok végeredményétől függ. Ezért az idő előtt véget érő pontvadászatok kétségeket vetnének fel ennek a feltételnek az érvényességét illetően. Az állásfoglalás szerint a következő hónapokban jó eséllyel újraindulnak, és július-augusztusban lezárulnak a nemzeti bajnokságok, ezért korai és jogtalan lépés ezeket befejezettnek nyilvánítani.