UEFA: Csányi Sándor alelnök lett, újra megválasztották eddigi tisztségeibe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.07. 13:16
Csányi Sándort újabb négy évre a FIFA Európát képviselő alelnökévé, valamint az UEFA végrehajtó bizottsági tagjává választották, emellett az MLSZ elnöke lett az európai szövetség egyik alelnöke – jelentették be az UEFA római közgyűlésén.

Február 7-én, csütörtökön 9.30 órakor kezdődött az UEFA évi rendes, 43. kongresszusa a római Cavalieri Hotelben.

Az elnöki tisztségre egyedül pályázott a 2016 óta regnáló elnök, a szlovén Aleksander Ceferin, akit újabb négy évre, 2023-ig megválasztottak a tagok.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke ugyancsak ellenjelölt nélkül pályázott arra, hogy újabb négy évre a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Európát képviselő alelnöke legyen. A tisztséget tavaly február óta tölti be, amikor a pozsonyi kongresszuson megválasztották a korrupció miatt letartóztatott, ezért lemondott addigi alelnök, a spanyol Ángel María Villar helyére.

A római kongresszuson Csányi Sándort újra beszavazták az UEFA 19 tagú végrehajtó bizottságába is. Az MLSZ-elnököt a 2015-ös bécsi kongresszuson szavazták be a bizottságba, akkor 37 esztendő után választottak magyar futballvezetőt ilyen magas pozícióba.

Az UEFA vb-tagságról szóló csütörtöki szavazáson Csányi Sándor kapta a legtöbb szavazatot az összes jelölt közül, az 53 érvényes szavazólapból 49-en szerepelt az MLSZ elnökének neve.

A délután folyamán összeült az UEFA új összetételű végrehajtó bizottsága, és az alakuló ülésen Aleksander Ceferin bejelentette, hogy az európai szövetség egyik új alelnöke Csányi Sándor lesz a következő négyéves időszakra. Korábban sosem fordult elő, hogy magyar sportdiplomata egyszerre töltött be két ilyen magas rangú nemzetközi tisztséget, mint a FIFA és az UEFA alelnöki posztja.

„A magyar labdarúgás fejlődését ismerték el azzal az európai sportvezetők, hogy e két tisztségre második alkalommal is megszavaztak – mondta el a döntést követően az mlsz.hu-nak Csányi Sándor –, a bizalom egyben azt is jelenti, hogy díjazták az elmúlt évek nemzetközi munkáját. Hazánk kiemelt feladatok előtt áll: ilyen sorozat még soha nem adódott a magyar labdarúgás történetében. Idén májusban Budapesten lesz az év női labdarúgó-eseménye, a BL-döntő, jövőre a valaha volt legnagyobb férfi Európa-bajnokságnak adunk otthont – tizenegy másik ország mellett –, 2021-ben pedig a szlovénokkal közösen rendezünk U21-es Eb-t. Elégedettek akkor lehetünk, ha a sportág hátterének fejlődését a klubok, és ezáltal a magyar válogatottak szereplése is visszatükrözi.”

Csányi Sándor nemzetközi tisztségei:
UEFA
2010–2011: Fejlesztési és Technikai Bizottság alelnöke
2011–2015: Nemzeti Szövetségek Bizottságának alelnöke
2015–2017: Ifjúsági és Amatőr Bizottság elnöke
2015–2017: UEFA Gyerekekért Alapítvány – kuratóriumi tag
2015–2016: Nemzeti válogatottak Bizottsága elnökhelyettese, 2016-ban megbízott elnök
2015–: UEFA végrehajtó bizottsági tag (újraválasztva 2019-ben)
2017–: Nemzeti Válogatottak Bizottsága elnöke
2017–: Pénzügyi Bizottság tagja
2019–: UEFA-alelnök
FIFA

2012–2015: A világbajnokság szervezőbizottságának tagja
2012–2014: A világbajnokság szervezőbizottsága irodájának tagja
2015–2017: Pénzügyi Bizottság tagja
2017–2018: FIFA-Tanács tagja
2018–: FIFA-alelnök (újraválasztva 2019-ben)

#UEFACongress on Twitter

Congratulations to: Sándor Csányi Armand Duka Fernando Gomes Jesper Møller Christensen Andrii Pavelko Luis Rubiales Davor Šuker They have been elected to the #UEFAExCo for a four-year term. #UEFACongress


#UEFACongress on Twitter

Sándor Csányi has been formally re-elected as FIFA vice-president for a four-year term. #UEFACongress



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik