Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közleményéből kiderül, az Európa Liga-győztes angol együttes a megelőző évhez képest 32 százalékkal növelte a számlájára érkező pénzösszeget, 689 millió eurós bevételre tett szert az egy évvel korábbi, 521 millióval szemben.

A kimutatás alapján az NB I csapatai átlagosan 5 millió euróval gazdagodtak a legutóbbi pénzügyi évben.

A manchesteri klub ezzel megelőzte a két spanyol nagy csapatot, az FC Barcelonát és a BL-győztes Real Madridot (mind a kettő 620 millió euró), a Bayern Münchent (592 millió), a Paris Saint-Germaint (542 millió) és a Manchester Cityt is (533 millió).

A 700-nál is több európai élvonalbeli klub összesen 18.5 milliárd eurós bevételt termelt (szemben az egy évvel korábbi 16.9 milliárd euróval), ám a kimutatás szerint ezen összeg nagy részét (9.1 milliárd eurót) a 30 leggazdagabb együttes hozta össze. Érdekesség, hogy 1996-ban „csupán” 2.8 milliárd euró volt az európai összbevétel.

A tanulmány szerint a Premier League – elsősorban a televíziós bevételekből adódó – fölényét mutatja, hogy az ott középcsapatnak számító AFC Bournemouth annyi pénzt keresett, mint a háromszoros BL-győztes olasz Internazionale. A Premier League klubonkénti átlagos bevétele 244.4 millió euró, míg az olasz bajnokságé 100.2 millió.

A Manchester United a legnagyobb bevétel mellett a legnagyobb működési nyereséget is elkönyvelhette (232 millió euró), igaz, a legnagyobb nettó adósságot (561 millió euró) is az MU görgeti maga előtt.

A beszámoló kiemeli, a játékosigazolásért kifizetett pénzösszeg is rekordot döntött: az európai klubok összesen 5.6 milliárd eurót költöttek új labdarúgókra 2017 nyarán.