U21-es Eb: akiket nem érdemes szem elől téveszteni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.05. 13:43
Szerdán kezdetét veszi Izraelben a 21 éven alattiak (U21) labdarúgó Európa-bajnoksága: 8 nemzet, 27 mérkőzésen, 184 fiatal tehetséggel, egyetlen trófeáért száll harcba június 8. és június 15. között. A rendező ország együttese mellett hét válogatott kvalifikálhatta magát a két négyes csoportban zajló tornára, köztük olyan bombaerős korosztályos válogatottak, mint a selejtezőben Magyarországot maga mögé utasító Olaszország, valamint Anglia, Németország, Hollandia és a címvédő Spanyolország – utóbbi három nagykutya egy csoportba is került.

A 23 fős keretekben számos európai élbajnokságból, akár a Bajnokok Ligájából, felnőtt válogatottakból is ismerős névvel találkozhatunk, mellettük kevésbé ismert, de szárnyaikat a legerősebb pontvadászatokban próbálgató, tradicionális és újgazdag topklubok által egyaránt dédelgetett fiatalok hemzsegnek, akikre érdemes lesz odafigyelni a következő két hétben.

Olyan neveket, mint David de Gea (Man. United), Thiago Alcántara (Barcelona), Isco (Málaga), Marco Verratti (PSG), Lewis Holtby (Tottenham), Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva) nem kell különösebben bemutatnunk, de rajtuk kívül is bőven akad még csiszolatlan gyémánt az U21-es Eb mezőnyében. Tízet most ki is emelünk közülük, akik jó eséllyel léphetnek Andrea Pirlo, Luis Figo, Juan Mata, Davor Suker, Rudi Völler vagy Laurent Blanc – azaz a torna korábbi felfedezettjeiből legendává váló labdarúgók – nyomdokába.

Wilfred Zaha – Sir Alex utolsó igazolása az U21-es Eb-n is nagy dobás lehet (Fotó: Action Images)
Wilfred Zaha – Sir Alex utolsó igazolása az U21-es Eb-n is nagy dobás lehet (Fotó: Action Images)

Anglia (A-csoport)

• Kétszeres győztes ('82, '84)

• A 23 fős, a mezőny legfiatalabb keretében 5 játékosnak nincs Premier League-mérkőzése, köztük van a csapat legnagyobb sztárja is

• 2009-ben döntős, két éve kiesett a csoportból

• 100%-os teljesítmény a selejtezőcsoportban, a pótselejtezőn kettős győzelem Szerbia ellen

• Húzónevek: Jordan Henderson és Jonjo Shelvey (mindkettő Liverpool), Josh McEachran és Nathaniel Chalobah (mindkettő Chelsea)

Érdemes szemmel tartani:

Wilfred Zaha (Manchester United, 2012–2013: Crystal Palace)

poszt: jobbszélső, támadó középpályás

piaci érték: 12 millió euró

Rengeteg szem szegeződik majd Sir Alex Ferguson utolsó igazolására, aki a Crystal Palace-ban egymaga nyerte meg (két góljával) a Championship rájátszásának elődöntőjét, majd a finálé mindent eldöntő tizenegyesét is ő harcolta ki. Villámgyors cselgép, minden támadást góllal akar befejezni, azonban hosszú és fárasztó szezonon van túl.

Thomas Ince (Blackpool)

poszt: bal oldali támadó középpályás

piaci érték: 7.5 millió euró

Az U21-es angol szintén a Championshipből érkező energikus és kapura életveszélyes szélsője az ifjú Ince, aki az egykori angol válogatott csapatkapitány, Paul Ince gyermeke, nem mellesleg a 2012–2013-as szezonban apja az edzője is volt a Blackpoolnál. Nehéz lenne elképzelni a Premier League következő szezonját nélküle, de Zahával ellentétben Ince-nek még csak kérői vannak, akik nem fogják szem elől téveszteni Izraelben. Gyors, jól cselez, és gólerős, ezt alátámasztja az angol másodosztályban szerzett 18 találata is.

Az olasz fiatalok nem a hátvédekkel, hanem a támadókkal villoghatnak (Fotó: Action Images)
Az olasz fiatalok nem a hátvédekkel, hanem a támadókkal villoghatnak (Fotó: Action Images)

Olaszország (A-csoport)

• Ötszörös győztes ('92, '94, '96, '00, '04)

• A legtöbb trófeát számláló korosztályos válogatott, legutóbbi sikere óta viszont csak egyszer jutott tovább a csoportból, két éve ki sem jutott a tornára

• A második legértékesebb keret az olasz (első: Spanyolország)

• Bombaerős támadóalakulat, kevésbé tapasztalt védelem

• Négy ponttal nyerte meg selejtezőcsoportját, a pótselejtezőben kettős győzelem a svédek ellen

• Húzónevek: Marco Verratti (PSG), Matia Destro (Roma), Fabio Borini (Liverpool), Ciro Immobile (Genoa)

Érdemes szemmel tartani:

Riccardo Saponara (Milan, 2012–2013: Empoli)

poszt: támadó középpályás, jobb oldali támadó

piaci érték: 3 millió euró

A Milannál az új Kakát látják benne, Olaszországban a nemzet következő nagy trequartistáját. Vasárnap még a Serie B rájátszásának fináléjában szerepelt, a vesztes csapatban. 36 bajnoki mérkőzésen 11 gólig és 14 gólpasszig jutott. Játékjogát a Parma és a Milan közösen tulajdonolja, nagy eséllyel Max Allegri keze alatt kezdheti meg a következő szezont.

Lorenzo Insigne (Napoli)

poszt: támadó középpályás

piaci érték: 11 millió euró

A nápolyi klub miniatűr támadójára 2011–2012-ben figyeltek fel, amikor a Serie B-t utcahosszal megnyerő Pescarában középpályásként számolatlanul termelte a gólokat és gólpasszokat a szintén olasz U21-es kerettag, Ciro Immobile társaként. Azóta már visszatért a Napolihoz, ahol nem szántak kezdőszerepet neki, de csereként több alkalommal is lendíteni tudott a nápolyiak támadójátékán. Öt góljából a Cagliari elleni volt a legemlékezetesebb, a 93. percben döntötte el a három pont sorsát.

Lewis Holtby (jobbra) a németek legtapasztaltabb játékosa és legnagyobb sztárja egyben (Action Images)
Lewis Holtby (jobbra) a németek legtapasztaltabb játékosa és legnagyobb sztárja egyben (Action Images)

Németország (B-csoport)

• Egyszeres győztes ('09)

• Az egyedül árválkodó német trófea mellett csak az a meglepőbb, hogy a gárda 2011-ben kint sem volt az Eb-n

• Átgázolt a selejtezőcsoporton: tíz meccsen kilenc győzelem, egy döntetlen, 39 szerzett gól. A pótselejtezőn Svájcot búcsúztatta

• A második legfiatalabb kerete van (Izraellel együtt)

• Mindössze két játékos légióskodik: Lewis Holtby (Tottenham), Shkodran Mustafi (Sampdoria)

• Húzónevek: Lewis Holtby, Emre Can (Bayern München), Brend Leno (Bayer Leverkusen)

Érdemes szemmel tartani:

Matthias Ginter (Freiburg)

poszt: középhátvéd

piaci érték: 5 millió euró

Az első és egyetlen középhátvéd a listán Matthias Ginter, a Freiburg 19 éves védője. Annak ellenére, hogy igen sikeres és eredményes szezont tudhat maga mögött, eddig csak az U19-es korosztályban jutott lehetőséghez a válogatottban. A Bundesliga meglepetéscsapatában, a tabella ötödik helyén végző, a BL-selejtezőről az utolsó fordulóban lecsúszó Freiburgban 23 bajnoki mérkőzéssel abszolút alapembernek számított, februárban a Werder Bremen ellen első bajnoki gólját is megszerezte.

Peniel Mlapa (Borussia Mönchengladbach)

poszt: (közép)csatár

piaci érték: 3 millió euró

Kiváló adottságú és felépítésű erőcsatár, Holtby mögött a német keret legeredményesebb játékosa, a selejtező mezőnyében megosztva harmadik lett nyolc találattal. A Gladbach előtt a Hoffenheimben mutatkozott be, a 2012–2013-as szezonban a Bundesligában és az Európa-ligában is betalált, ennek ellenére a kiegyensúlyozott német keretben akár Sebastian Polter és Pierre-Michel Lasogga mögé szorulhat.

Előttem az utódom: a holland Kevin Strootman (8) már a felnőttek között is bemutatkozott (Fotó: Action Images)
Előttem az utódom: a holland Kevin Strootman (8) már a felnőttek között is bemutatkozott (Fotó: Action Images)

Hollandia (B-csoport)

• Kétszeres győztes ('06, '07)

• Két zsinórban elért tornagyőzelmet két távolmaradás követett: 2009-ben és 2011-ben is a hollandok nélkül rendezték az Eb-t

• A selejtezőcsoportban nyolc győzelem mellett Skócia ellen kétszer is nyeretlen maradt, a pótselejtezőben Szlovákia nem jelentett gondot

• 12 játékos már bemutatkozott a felnőttválogatottban is

• Húzónevek: Luuk de Jong (Mönchengladbach), Stefan de Vrij (Feyenoord), Ola John (Benfica)

Érdemes szemmel tartani:

Kevin Strootman (PSV)

poszt: középpályás, védekező középpályás

piaci érték: 12 millió euró

Az Eb mezőnyének egyik legösszetettebb és legtapasztaltabb játékosa, aki fiatal kora ellenére már komoly rutint szedett össze a PSV középpályáján. A szezonban elért hat gólja és tíz kiosztott gólpasszának köszönhetően a Manchester United is szemet vett rá; a torna után nagy eséllyel elviszi egy topcsapat. Erős, gyors, intelligens, kiválóan lát a pályán, amelyet tizenhatostól tizenhatosig be is játszik. Ha Hollandia döntőig menetel, abban kétséget kizáróan hatalmas szerepe lesz.

Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord)

poszt: középpályás, támadó középpályás

piaci érték: 1.5 millió euró

A kellő finesszel megáldott fiatal játékmester mindössze 18 évesen helyet követelt magának a Feyenoord kezdőcsapatában, emellett történelmet is írt: ő lett a legfiatalabb játékos a klub történetében, aki egy mérkőzésen kétszer is betalált. A labdával és labda nélkül is villog, első U21-es válogatott meccsén szintén eredményes tudott lenni, nem sokkal később Louis van Gaal a felnőttek közé is meghívta.

Dzagojev tavaly nagy volt a felnőtt Eb-n, az idén késve érkezik az U21-esre (Fotó: Action Images)
Dzagojev tavaly nagy volt a felnőtt Eb-n, az idén késve érkezik az U21-esre (Fotó: Action Images)

Oroszország (A-csoport)

• Negyeddöntő ('94, '98)

• 1998 óta először szerepel a tornán, a selejtezőcsoportban Portugáliát, a pótselejtezőben Csehországot ütötte ki

• A mezőny legidősebb keretével rendelkezik

• Húzónevek: Alan Dzagojev, a 2012-es felnőtt Eb majdnem gólkirálya az első (spanyolok elleni) csoportmeccsről azért fog hiányozni (Alekszandr Kokorinnal együtt), mert a portugálok elleni vb-selejtezőn lép pályára június 7-én. Fjodor Szmolov kilenc meccsen hét gólig jutott a selejtezőkben.

Érdemes szemmel tartani:

Gyenyisz Cserisev (Real Madrid, 2012–2013: RM Castilla)

poszt: bal oldali támadó középpályás

piaci érték: 6.5 millió euró

Az Oroszországban született, de Spanyolországban, a Real Madrid utánpótlásában nevelkedő gyors és roppant technikás szélső Oroszország egyik legnagyobb futballreménysége. A 2012–2013-as szezonban José Mourinho Madridjában is bemutatkozhatott, de novemberben Fabio Capello, az orosz felnőttválogatott szövetségi kapitánya is beválogatta. Decemberben a Zenit és a CSZKA Moszkva ajánlatait utasította vissza, mivel küzdeni akar a királyi gárda kezdőcsapatáért. Cristiano Ronaldóval és Di Máríával egyelőre nehéz dolga lenne, így a következő szezont nagy eséllyel egy élvonalbeli spanyol középcsapatban kezdheti meg kölcsönben.

Címvédésre készülnek a spanyol fiatalok (Fotó: sefutbol.com)
Címvédésre készülnek a spanyol fiatalok (Fotó: sefutbol.com)

Spanyolország (B-csoport)

• Háromszoros győztes ('96, '98, '11)

• A címvédő bombaerős (és egyben a legértékesebb) kerettel érkezik a tornára, rengeteg ismert névvel, papíron toronymagas esélyes a végső sikerre

• Selejtezőcsoportjában nyolc mérkőzésből hetet megnyert, egyszer ikszelt. Huszonhét rúgott gól mellett mindössze kettőt kapott, a pótselejtezőben Dániát 8–1-es összesítéssel döngölte a földbe

• Húzónevek (gólvonaltól gólvonalig): David de Gea (Man. United), Marc Bartra (Barcelona), Koke (Atlético Madrid), Thiago Alcántara (Barcelona), Isco (Málaga), Iker Muniain (Athletic Bilbao), Christian Tello (Barcelona)

Érdemes szemmel tartani:

Rodrigo (Benfica)

poszt: középcsatár

piaci érték: 10 millió euró

Bár nem tartozik a felkapott nevek közé, mégis a brazil születésű, spanyol válogatott csatár személyében tisztelhetjük a selejtezősorozat gólkirályát. Rodrigo kilenc mérkőzésen tizenegy gólt szerzett, ebből négyet a Dánia ellen 5–0-ra megnyert első pótselejtezőn (ebből hármat hat percen belül). A 22 éves támadó 2010-ben igazolt a Real Madridtól a Benficához, a 2010–2011-es szezont kölcsönben a Bolton Wanderersben töltötte – Bogdán Ádám csapattársaként egy találatig jutott. Az évad végén visszatért Portugáliába, azóta a Benfica meghatározó játékosává vált, az elmúlt két idényben 42 bajnoki fellépésen 16 gólt szerzett.

Daniel Carvajal (Real Madrid, 2012–2013: Bayer Leverkusen)

poszt: jobb oldali védő

piaci érték: 8 millió euró

A barcelonai Jordi Alba útját járja be Daniel Carvajal, aki egy évvel ezelőtt nem kellett a Real Madridnak, a Bayer Leverkusen védelmének jobb oldalán azonban olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott a mögöttünk hagyott szezonban (Lahm és Ucsida mögött a harmadik legjobb lett posztján a Bundesligában), hogy a Real gondolkodás nélkül kifizette érte a 6.5 milliós kivásárlási árat, 1.5 millió eurót bukva az üzleten. A spanyol keret immáron rutinos tagja, aki júliustól jó eséllyel veheti fel a küzdelmet a kezdő pozícióért Álvaro Arbeloával a királyi gárda hátvédsorában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik