U17: túlkorosbotrány, Guinea helyett Szenegál indul a vb-n

Vágólapra másolva!
2019.05.31. 00:03
Guineát két túlkoros szerepeltetése miatt kizárták az U17-es labdarúgó-világbajnokságról, amelyről továbbra sem lehet tudni, mikor rendezik meg pontosan az ősszel Brazíliában. A vb-n ott lesz a magyar korosztályos válogatott is.

Az áprilisi U17-es Afrika-kupán második helyen végző Guinea ellen Szenegál nyújtott be óvást, miután kiderült, hogy két guineai játékos, Aboubacar Conté és Ahmed Tidiane Keita túlkorosan játszott a tornán. Sőt, arra is fény derült, hogy szándékos csalás történt, a két játékos iratait szándékosan hamisították meg.

Guineát a következő két U17-es Afrika-kupáról is kizárták, így a vb-n sem indulhatnak, mert arra a kontinenstornán lehet selejtezni.

Az idei U17-es Afrika-kupáról az első négy jutott ki a vb-re, Guinea helyét minden bizonnyal az ötödikként záró, az U17-es vb-n először szereplő Szenegál veszi át.

Korábban majdnem Guinea sorsára jutott a Salamon-szigetek válogatottja is. A tavalyi U16-os Óceániai bajnokságon döntőig menetelő válogatottban Chris Satut jogosulatlanul szerepeltették, ezért a csapat eredményeit megsemmisítették, s a vb-indulási jogot elvették. A Salamon-szigetekiek azonban fellebbeztek, s május 3-án részsikerrel jártak: visszakapták az indulási jogot. Tudniillik a valójában 20 (!) éves Saturól kiderült, a problémát az okozta, hogy a Salamon-szigeteki útlevelébe – a szövetség alkalmazottaitól függetlenül és tudtuk nélkül – rossz születési dátum került.

A vb sorsolását június 22-én tartják meg, az új kalapbeosztás akkor készülhet el, ha az afrikai szövetség véglegesíti Szenegál indulását.

A RÉSZTVEVŐK
Európa (UEFA): Magyarország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország
Afrika (CAF): Angola, Kamerun, Nigéria, Szenegál
Ázsia (AFC): Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Tádzsikisztán
Észak- és Közép-Amerika, Karibi térség (CONCACAF): Egyesült Államok, Haiti, Kanada, Mexikó
Dél-Amerika (CONMEBOL): Brazília (rendező), Argentína, Chile, Ecuador, Paraguay
Óceánia (OFC): Új-Zéland, Salamon-szigetek

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik