Topolyai Sport Club – ahol a párhuzamosoknak találkozniuk kell

TŐKE JÁNOS, RÉVÉSZ RÓBERTTŐKE JÁNOS, RÉVÉSZ RÓBERT
Vágólapra másolva!
2019.09.08. 08:56
null
Az új stadion látványterve
A szerb labdarúgó-bajnokság 96 éves történetében soha olyan jól nem kezdett még újonc együttes a legmagasabb osztályban, mint a Topolyai Sport Club a 2019–2020-as idényben. A TSC hét forduló alatt öt győzelmet és két döntetlent jegyzett, s a szerbiai labdarúgás statisztikájával foglalkozók gyorsan kiderítették, hogy 1923 óta ilyen eredményes rajtra nem volt példa.

 

Miközben a Topolyai Sport Club felnőttcsapata hétről hétre gyűjti a pontokat, s ennek köszönhetően az első helyen áll a szerb Szuperligában, a TSC akadémiáján és a tizenhét alközpontnak számító klubban is folyik a munka, amelynek célja a labdarúgás megszerettetése a fiatalokkal, a tömegesítés és a tehetséges játékosok kiválasztása. A felnőttek Szuperliga-szereplése és a fiatalokkal való foglalkozás két külön történet – mindkettőt igyekszünk körbejárni.

DUPLÁN TSC-SEK
A négy nevelőtanár – Beer Boglárka, Bellányi Ágnes, Mellik Viktor és Egri Tihamér – közül a két férfi elmondhatja magáról, hogy kétszeresen is TSC-s, ugyanis azon kívül, hogy a TSC akadémiáján dolgozik, a topolyai asztaliteniszklub másodosztályban szereplő férficsapatát is erősíti. A női együttes tavaly a szerb Szuperligában a harmadik helyet szerezte meg. Azt, hogyan lett az asztaliteniszklub neve is TSC, Zsemberi János foglalta össze: „Évek óta nagyon szépen dolgoznak az egyesületben, s amikor harmadszor is anyagi támogatást kértek, abban maradtunk, hogy felveszik a TSC nevet…”

„Azonnal, gondolkodás nélkül aláírtam volna” – válaszolta Szabó Zoltán, a TSC vezetőedzője arra a kérdésre, ha a Szuperliga rajtja előtt elé tesznek egy papírt, amelyen az áll, hogy hét forduló után a TSC-nek tizenhét pontja lesz, elfogadta volna-e az ajánlatot. Az edző beszélgetésünk során és a belgrádi Partizan ellen 1–1-es döntetlennel végződő mérkőzés után is hangsúlyozta, a szereplés és az eredményesség kicsit őt is meglepte, akkor is, ha volt olyan tréner – például az Indjija szakvezetője, a TSC-t már több mint egy éve testközelből figyelő Nenad Blagojevics –, aki szerint a topolyai csapat sikeressége gondosan és jól felépített szakmai munka eredménye.

„Végiggondolva a mérkőzéseinket, a legfontosabb az volt, hogy a játékosok elhitték, a Szuperligában is képesek helytállni, és hogy annak előbb vagy utóbb meglesz az eredménye, amit az edzésen gyakorolunk. Mint csapat nagyon jól összeálltunk, és mindenki ellen képesek vagyunk az elképzeléseinket, a játékunkat megvalósítani” – tette hozzá Szabó Zoltán, és a vezetőedző szavaival Szilágyi Vladimir kijelentése is összecseng, aki szerint a TSC már fél évvel a bajnokság rajtja előtt elkezdte Szuperliga-csapatát építeni.

ÖRÖKKÉ EMLÉKEZETES BEMUTATKOZÁS

A TSC idénykezdésénél egy ember bemutatkozása még fantasztikusabban sikerült: a 21 éves Sinkovits Dávid a második fordulóban a lucsáni Mladoszt ellen csereként lépett először pályára, s harminckét másodperccel később a neve már ott szerepelt a góllövőlistán.

„Korábban sohasem léptem pályára Szuperliga-mérkőzésen, s az, hogy az első labdaérintésemből gólt szereztem, örökre emlékezetes marad” – idézte fel a pillanatot a TSC középpályása, aki bízik abban, hogy a közeljövőben sikerül beverekednie magát a kezdőcsapatba. Sinkovits Dávid hozzátette, annak ellenére, hogy van nála tíz és tizenhárom évvel idősebb játékos is a keretben, befogadták a csapattársai.


Versengenek a fiatalok, hogy bejussanak a TSC meseszép akadémiájára – a klub új stadionja épül (a látványterve fenn)
Versengenek a fiatalok, hogy bejussanak a TSC meseszép akadémiájára – a klub új stadionja épül (a látványterve fenn)

„Úgy tekintenek rám, mint a barátjukra” – mondta Sinkovits, aki arról is beszélt, hogy amikor a második forduló után már tisztább képet kapott mindenki a többi csapat erejéről, megnőtt a TSC étvágya.

„Amikor tavaly az I. Ligában szerepeltünk, a csapatok sűrűn kitámadtak ellenünk, a legmagasabb osztályban azonban ez már nem jellemző, erre jobban odafigyelnek. De mint az eredményekből látszik, ez sem segít rajtuk” – tette hozzá mosolyogva a középpályás, akinek szülővárosából, Csantavérről mikrobuszokkal jönnek szurkolók a TSC mérkőzésére, ami nagyon jólesik neki.

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója: „Már megtehetjük, hogy mi válogatunk a játékosok között”
Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója: „Már megtehetjük, hogy mi válogatunk a játékosok között”

NEM UGROTTAK ÁT LÉPCSŐFOKOKAT

„A felnőttcsapat mellett a TSC U19-es együttese is a Szuperligában szerepel, a fiatalok is az előző idényben harcolták ki a feljutást. Az ötvenkét férőhelyes akadémiának jelenleg harminc középiskolás tanulója van, s az említett korosztályos csapat mellett az U18-as, az U17-es és az U15-ös korosztály esetében is kiemelten figyelünk az eredményekre” – írta körül az akadémiával kapcsolatos tudnivalók egy részét Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója. Az említetteken kívül U13-as, U11-es, U10-es és U9-es együttese is van a klubnak, és a szomszédos település, Bajsa felnőttcsapata is jó ugródeszkát jelenthet azoknak az ifi játékosoknak, akik nem tudnak bekerülni a TSC-be. A két egyesületben jelenleg összesen kétszázhatvanan fociznak, az utánpótlással tizenegy edző foglalkozik, ami szerbiai viszonylatban igen szép számnak minősül.

MINDENKINEK MEGTALÁLNI A HELYÉT
„Nem lesz mindenkiből Szuperliga-játékos, ezzel sokan tisztában vannak, de azt szeretnénk, hogy minél több gyerekkel szerettessük meg a labdarúgást, akik később, ha nem is játékosként, hanem edzőként, sportmunkásként, pályakarbantartóként vagy más munkakörben segítségére lehetnek a klubnak – nyilatkozta Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója, aki kiemelte, a TSC Labdarúgó-akadémiája hozzájárult a Szuperliga-sikerekhez is. – Az akadémia, pontosabban ez az épület adott olyan pluszt, ami az első csapat meccsein is látható: a kiváló összhangot, a jó hangulatot, mert itt vannak a fiatal és a felnőtt játékosok, az edzők és mindenki, aki azért dolgozik, hogy a TSC sikeres legyen.”

„Az akadémia már eljutott arra a szintre, hogy csakis a kiváló, a mi játékosainknál jobb labdarúgók kerülnek be. Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy az összes helyet feltöltsük, mivel már megtehetjük, hogy mi válogatunk a játékosok között. A célunk, hogy a fiatalok a TSC-be épüljenek be, s aki ott kopogtat az ajtón, de még nem érett, vagy kell neki még egy kis idő, annak amolyan ideiglenes megoldásként rendelkezésére áll a Bajsa csapata – tette hozzá Palágyi, aki szerint fontos volt, hogy a klub lépésről lépésre építkezett, nem ugrott át lépcsőfokokat. – Az is előfordult, hogy kiharcoltuk a feljutást, de nem vállaltuk a magasabb osztályt, mert úgy mértük fel, hogy nincs meg hozzá a megfelelő hátterünk. Amikor bejutottunk az I. Ligá­ba, olyan játékosokat igazoltunk, akik tudásban, tapasztalatban a klubvezetőség felett álltak, s akkor kellett gyorsan felvennünk a ritmust, főleg a logisztikában és a háttérmunkásokat tekintve, hogy gyorsan felnőjünk a feladathoz, de szerencsére ez egy fél éve alatt sikerült.”

A TSC Labdarúgó-akadémia tizenhét klubbal – Bácskossuthfalva, Pacsér, Bajsa, Szivác, Cservenka, Kishegyes, Temerin, Péterréve, Óbecse, Zenta, Ada, Tóthfalu, Tornyos, Csantavér, Magyar­kanizsa, Hajdújárás, FK Subotica – kötött megállapodást, amelyek alközpontként működnek, s igyekeznek teljesíteni azokat a feladatokat, amelyeket az akadémia rájuk szab.

Szabó Zoltán, a TSC vezetőedzője: „A legfontosabb az volt, hogy a játékosok elhitték, a Szuperligában is képesek helytállni”
Szabó Zoltán, a TSC vezetőedzője: „A legfontosabb az volt, hogy a játékosok elhitték, a Szuperligában is képesek helytállni”

„A jövőben igyekszünk korszerűsíteni a munkát: nemsokára olyan rendszerben dolgozunk majd, amelyhez a program minden érintettje hozzáfér, s az alközpontok a kitűzött célok elérésére kialakítják a saját tervüket, amit mi azonnal láthatunk, nemcsak akkor, amikor megnézzük az edzést vagy a mérkőzést – mondta Palágyi, hozzátéve, hogy az utánpótlásedzők anyagi és eszköztámogatásban is részesülnek, s az infrastruktúrán is igyekeznek javítani. – Ez hosszú, időigényes folyamat, nem egyik napról a másikra lesz több focista a kisebb településeken, s az eredmények sem máról holnapra jönnek. Türelmesnek kell lennünk, s a folyamatos munka meghozza majd a gyümölcsét. A »tömegesítés« mellett az is az akadémia céljai között szerepel, hogy az U17-esek is a legmagasabb osztályban induljanak.”

A TÖRTÉNELEM ALAKÍTOTTA A KLUBHISTÓRIÁT
Az első topolyai egyesületet 1912-ben alapították, amely hivatalosan 1913-tól kezdte meg működését Topolyai Sport Club (TSC) néven. A TSC neve 1930-ban Jugoszláv Atlétikai Klubra változott. A sportklub 1942-től a magyar másodosztályban versenyzett, és a második helyen végzett. A második világháború után a klub Egység, majd 1951-től Topolya néven szerepelt. Az egyesület neve 1974-ben ismét megváltozott, akkoriban FK AIK néven hatalmas sikereket ért el, még a jugoszláv szövetségi másodosztályba is bejutott.
A nehéz gazdasági körülmények miatt 2003-ban a felnőttcsapat szüneteltette munkáját, csak az utánpótlás-együttesek léptek pályára. A csapat 2005-ös újraélesztése után egyesült a Bajsa labdarúgóklubbal, és FK Topolya néven folytatta munkáját. A 2005–2006-os és a 2006–2007-es idényben a serdülők Vajdaság legjobbjai voltak, a felnőttcsapat pedig a Vajdasági Labdarúgó-liga Északi csoportjában állhatott a dobogó felső fokára.
A klub fennállásának 100. évfordulóján, 2013-ban visszavette az eredeti FK TSC nevet. A TSC a 2018–2019-es idényben megnyerte az I. Ligát, és bejutott az első osztályba, a Szuperligába, amelyben öt győzelemmel és két döntetlennel kezdte meg szereplését.

MÁR VADÁSZNAK AZ Ő JÁTÉKOSAIKRA IS

„Érdekes felvetés, de az akadémia megalapítása volt előbb – válaszolta Zsemberi János, a TSC elnöke arra a kérdésre, hogy előbb az akadémia vagy a Szuperligába jutás ötlete fogalmazódott meg benne. – Olyan elképzeléseink voltak, hogy az akadémia következménye lesz a Szuperliga-szereplés, de végül a két történet párhuzamosan kelt életre egymás mellett, s amikor ment a szekér, már nem akartuk visszafogni. A cél, hogy az akadémián olyan játékosokat neveljünk, akik megállják a helyüket a szuperligás TSC-ben.”

A kiváló idénykezdés után azonban egy új problémával is szembe kell nézniük: a Szuperligában remeklő játékosaik reflektorfénybe kerültek, s a labdarúgásban uralkodó kereslet-kínálat miatt nem lesz könnyű őket megtartaniuk.

Nem titok, hogy nemrég Szilágyi Vladimirt szerették volna megvásárolni tőlünk, de az ajánlat nem volt megfelelő, a duplájáért sem adnánk el. Azonban amikor a játékosnak kínálják a fizetése ötszörösét, azzal az ajánlattal nem tudunk versenyezni. Ez nemcsak a mi esetünkben gond, hasonló problémáról számolt be a Dunaszerdahelyi AC vezetője is. Mindenki tudja, hogy nagy összegek röpködnek a fociban, s ha egy játékos hétről hétre jól teljesít, nem könnyű megtartani – nyilatkozta a klubelnök, aki szerint a TSC kiváló környezet nyújt ahhoz, hogy egy játékos befusson, megalapozza a jövőjét. – Amikor csodás ajánlatot kap, a labdarúgónak is mérlegelnie kell. Ha túl gyorsan elkerül egy nagyobb klubba, s ott nem tudja az elvárt teljesítményt nyújtani, nem biztos, hogy jó üzletet csinált, mert utána lehet, hogy rosszabb ajánlatokat kap majd, s kevesebbet keres. Talán ez is a sikerünk titka, hogy a labdarúgóink így gondolkoznak, lépésről lépésre építkeznek, velünk együtt haladnak, és nem mellékesen türelmesek is.”

REMEKÜL ÉRZIK MAGUKAT ZENTÁN

A TISZTELETBELI ELNÖK REKORDJÁT DÖNTÖTTÉK MEG
A TSC – amióta jugoszláv labdarúgás létezik – minden idők legjobb idénykezdését produkálta az újoncként hét forduló alatt megszerzett tizenhét ponttal. Az első bajnokságot 1923-ban rendezték az akkor még Szerb-Horvát-Szlovén Királyság nevet viselő állam területén, s a legjobb idénykezdése 2019-ig az újvidéki FK Novi Sadnak volt, amely 1962-ben kiválóan rajtolt újoncként, többek között a zágrábi Dinamót is legyőzte 4:0-ra. Az eset érdekessége, hogy a Novi Sad kispadján akkor Árok Ferenc, a TSC labdarúgóklub tiszteletbeli elnöke ült.

A TSC egyelőre Zentán, a népkerti Városi Stadionban játssza hazai mérkőzéseit, mivel Topolyán új stadion épül. A tervek szerint az építkezés jövő októberben fejeződik be, s a négyezer férőhelyes stadionnak fűthető lesz a pályája.

„A Szerbiában tapasztalt munkaerőhiány az építőipart is sújtja, így könnyen elképzelhető, hogy csúszik stadion befejezése. Volt egy kis megtorpanás, de most megint jól haladnak a munkálatok” – ecsetelte a helyzetet Zsemberi János, aki szerint ez nem probléma, ugyanis a TSC nagyon jól érzi magát Zentán, ahol nemrég négy reflektort szereltek fel, s az Indjija elleni mérkőzést este nyolc órakor kezdhették.

„Örülünk, hogy a zentai és a környékbeli közönséget sikerült visszacsalogatnunk a lelátókra, s ezzel hozzájárulunk a labdarúgás népszerűsítéséhez” – mondta a felnőttcsapat egyedüli támogatója, a Sat-Trakt cég igazgatója, aki külön kiemelte az adai AFK labdarúgóklubban folyó munkát, amelytől igen sok gyerek érkezik az akadémiára.

Zsemberi János, a TSC elnöke: „A közvélemény a szerb labdarúgás reformálását várja tőlünk”
Zsemberi János, a TSC elnöke: „A közvélemény a szerb labdarúgás reformálását várja tőlünk”

A TSC elnöke az akadémiával és a csapat sikeres szereplésével kapcsolatban hangsúlyozta, habár többpólusú munkáról van szó, a magyar kormány anyagi és szakmai segítsége nélkül ilyen szintre biztos nem jutottak volna el, s emellett szükség volt azokra az emberekre is, akik a tudásuk legjavát nyújtották, hogy mindez megvalósulhasson.

JÖVŐ ŐSSZEL AZ EURÓPA-LIGÁBAN?

Zsemberi János előbb úgy fogalmazott, a klub célja, hogy egyszer majd felléphessen az európai kupaporondon, de néhány mondattal később arról beszélt, már jövő ősszel Európa-liga-mérkőzést játszhatna Zentán a TSC. Amikor rákérdeztem, hogy most egyszer vagy jövőre, azt felelte, hogy a mostani helyezés és eredményesség alapján az utóbbi sem elképzelhetetlen.

MEGÚJUL A ZENTAI ATLÉTIKAI PÁLYA IS
A TSC már az I. ligás mérkőzéseit is Zentán játszotta, ahol a helyi stadiont teljesen felújították. Zsemberi János, a TSC elnöke elmondta, hogy a magyar kormány és Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya támogatásának köszönhetően jövőre az atlétikai pálya kerül sorra, s amikor a TSC visszaköltözik Topolyára, teljesen felújított stadiont hagy maga mögött a zentaiaknak, akik, ha ügyesek, ki tudják használni az objektum nyújtotta lehetőségeket.

„Érdekes a szerb közvélemény reakciója a szereplésünkre. Úgy tekintenek ránk, mintha nem a szerbiai valóság részesei lennénk, mivel felénk máshonnan fújnak a szelek, máshonnan kapjuk a támogatást, s éppen ezért azt várják, hogy valamiféle újdonságot hozzunk a szerb labdarúgásba. Kicsit reformáljuk is, s beleszóljunk a Crvena zvezda és a Partizan egyeduralmába. Ez utóbbi elképzelhetetlen, hiszen a Zvezda a Bajnokok Ligája, a Partizan pedig az Európa-liga csoportkörébe jutott, mindkettő többmil­liós költségvetéssel dolgozik” – mondta Zsemberi János.

Ahogy az eddig leírtakból kiderül, az akadémia fejlődése és a kiváló Szuperliga-szereplés nagyon szépen megfér egymás mellett, mindkettő halad a saját pályáján. A vezetők igazán akkor lesznek elégedettek, ha ezek a párhuzamosok egy napon találkoznak, s a szuperligás TSC-ben a klub akadémiájáról kikerülő labdarúgók lépnek pályára. Ami a matematikában elképzelhetetlen, az Topolyán valóságnak tűnik.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. szeptember 7-i lapszámában jelent meg.)

A TSC EREDMÉNYEI A SZUPERLIGÁBAN
Belgrád:
Vozsdovac–TSC 1–2
Zenta: TSC–Mladoszt (Lucsáni) 5–1
Szabadka: Spartacus–TSC 1–2
Zenta: TSC–Csukaricski (Belgrád) 1–0
Újvidék: Vojvodina–TSC 2–2
Zenta: TSC–Indjija 2–0
Belgrád: Partizan–TSC 1–1

A SZERB SZUPERLIGA ÉLCSOPORTJA
1. TSC 7 5 2 – 15–6 17
2. Vojvodina 7 5 1 1 18–5 16
3. C. zvezda 5 5 – – 11–3 15
4. Csukaricski 6 5 – 1 8–4 15
5. Radnicski (Nis) 7 4 1 2 10–7 13
6. Partizan 5 3 2 – 11–3 11

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik