Stéphanie Frappart fegyelmez egy közelmúltbeli másodosztályú bajnokin (Fotó: AFP)

 

Stéphanie Frappart 2014 óta bíráskodik a francia másodosztályban – ebben az idényben 14 meccsen 65 sárga és öt piros lapot osztott ki –, ő vezette a tavalyi női U20-as vb döntőjét.

A vasárnapi élvonalbeli bajnoki az egyik főpróba lesz számára a nyári női világbajnokság előtt, amelyen ő képviseli majd a házigazda Franciaország játékvezetői karát.

Frappart tevékenysége – mint általában minden játékvezetőé – pozitív és negatív véleményeket egyaránt kiváltott a francia másodosztályban: van olyan játékos (például az orléans-i Pierre Bouby), aki szerint ő a Ligue 2 legjobb bírója, és akadt már példa arra is, hogy eltiltottak klubvezetőt, amiért szexista töltettel kritizálta az ítéleteit.

A topligák közül a német Bundesligában már 2017 ősze óta dolgozik női játékvezető (Bibiana Steinhaus). A francia élvonalban eddig csak asszisztensként alkalmaztak női játékvezetőt – Nelly Viennot 1996 és 2007 között lengette a zászlót a Ligue 1-ben.

Franciaországban körülbelül 1000 női játékvezetőt tart számon a szövetség, és remélik, hogy a nyári női vb hatására néhány éven belül 1500-ra emelkedik a számuk.