A PSG és a Barcelona játssza a leginkább rövid passzos futballt Európában (Fotó: AFP, archív)

 

A PSG és a Barcelona helyezése kevésbé meglepő, a Chelsea Maurizio Sarri irányítása alatt szintén átállt a rövid passzos futballra, az úgynevezett „Sarri-ballra”, amiről bővebben itt írtunk. A Honka felbukkanása viszont újdonságként hat, legalábbis a finn futballt kevésbé követők számára biztosan. A csapatot Sergio Almenara személyében spanyol vezetőedző irányítja, három spanyol és egy brazil légiósa is van – ezek ismeretében talán kevésbé meglepő a statisztika.

A rövid passzos futballban élen jár még az Ajax (16.95 méter), a Borussia Dortmund (17.16), a Manchester City, a Real Betis, a Real Madrid és a Napoli is.

Ha megfordítjuk a történetet, és a leghosszabb átadásokkal operáló csapatokat nézzük, a napnál is világosabb, hogy angol csapatot kell a lista élén találnunk. A másodosztályú Rotherham United (23.42 méter) vezet, a skót Livingston (23.38) és a norvég Strömsgodset (22.64) ellen. A top tízben még három angol és egy skót gárda van, valamint két spanyol és egy román.

A legrövidebb (balra) és a leghosszabb passzokkal operáló csapatok toplistája

Ligaátlagot tekintve a francia Ligue 1-ban és a finn élvonalban a legrövidebbek a passzok (18.89), megelőzve az olasz Serie A-t (19.03) és a svéd bajnokságot (19.07). A Premier League (19.28) a hatodik a listán, közvetlenül a La Liga (19.37) előtt, a Bundesliga (19.48) 11., a magyar NB I a 19.: átlagosan 19.75 méteresek az átadások.

A felsorolás végén a skót bajnokságot (21.08 méter), az angol másodosztályt (20.58) és a norvég élvonalat (20.44) találjuk.