Topligák: az Ajax a világ élén, csak a Real és a Barca top 15-ös

Vágólapra másolva!
2020.04.14. 07:57
null
Frenkie de Jong is az Ajax utánpótlásából került a topligákba (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatásában a nevelőklubokkal foglalkozott, egészen pontosan azzal, melyek adják a legtöbb játékost az európai topligákba.

 

A lista élén kevéssé meglepő módon a régóta az egyik legnagyobb utánpótlás-nevelőnek számító Ajax áll, az öt európai topligában (Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) jelenleg 22 volt amszterdami palánta kergeti a labdát.

Abban sincs nagy meglepetés, hogy ezen a területen jól állnak a belga csapatok (a top 15-ben három is akad), a portugálok (a második Benfica mellett a Sporting CP és a Porto is top 15-ös) és a hollandok (az Ajax mellé a PSV-t is felírhatjuk).

Ki kell még emelni a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Red Bull Salzburgot, az osztrák együttes többek között Erling Haaland eladásával összesen 20 játékost delegált a topligákba, ezzel pedig a harmadik helyen áll.

Érdekesség, hogy az első 15-ben csupán két topligás együttes található, a Real Madrid és a Barcelona, előbbi 17 játékossal a negyedik, utóbbi 11-gyel a 11. – mindkét esetben holtverseny áll fent.

Az első nem európai csapatként a Boca Juniors a 15. helyen van, őt közvetlenül követi a nagy rivális River Plate.

 

A legtöbb topligás játékost adó csapatok – top 15 (Forrás: CIES)
A legtöbb topligás játékost adó csapatok – top 15 (Forrás: CIES)


Ami a magyarokat illeti, a Puskás Akadémia (Sallai Roland) és az Újpest (Szalai Ádám) képviselteti magát.

Két magyar csapat van a listán (Forrás: CIES)
Két magyar csapat van a listán (Forrás: CIES)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik