Tokió 2020: jövő augusztusban nevezik meg az új sportágakat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.02.05. 11:40
Jövő augusztusban dől el, mely sportágakat veszik fel a 2020-as tokiói nyári olimpia programjába. Elsősorban a Japánban óriási népszerűségnek örvendő baseball és softball reménykedhet.

John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke Tokióban tárgyal a szervezőkkel, és ott hangzott el, hogy a jövő évi riói olimpia előtt közvetlenül, a NOB közgyűlésen mondják ki a végső szót a sportágak felvételéről.

A NOB Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad arra a mindenkori rendezőnek, hogy bizonyos feltételrendszer mellett maga döntsön sportágak egyszeri programba iktatásáról.

Tokió esetében egy héttagú testület dönt arról, hogy mely sportágakat javasolja a meglévők mellé. A testületbe a Japán Olimpiai Bizottság, a helyi szervezőbizottság, valamint Tokió önkormányzata delegál tagokat, és helyet kapnak benne befolyásos üzletemberek és sportolók is.

Japánban a baseball és annak női változata, a softball hatalmas népszerűségnek örvend, így első számú esélyesnek számít mint bekerülő. Ezen kívül a japán gyökerű karate, egy másik harcművészet, a kínai vusu, valamint a fallabda, a görkorcsolyázás, a sportmászás és a wakeboard reménykedhet, hogy ott lehet a 2020-as tokiói olimpia műsorán.

Arról már a héten végleges döntés született, hogy a 2020-as tokiói paralimpián ott lesz a tekvondó és a tollaslabda, ugyanakkor a vitorlázás, amely 2000-től, illetve a hétfős labdarúgás, amely 1984-től szerepelt a paralimpián, 2016 után kikerül a programból.

Az öt és fél év múlva esedékes sporteseményen a tekvondó és a tollaslabda mellett a Rio de Janeiróban jövőre bemutatkozó parakenuban és paratriatlonban, továbbá atlétikában, íjászatban, bocsában, kerékpározásban, lovaglásban, ötfős labdarúgásban, csörgőlabdában, cselgáncsban, súlyemelésben, evezésben, lövészetben, ülőröplabdában, úszásban, asztaliteniszben, illetve kerekes székes sportágakban, kosárlabdában, vívásban, rögbiben és teniszben rendeznek versenyeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik