Thaiföld: megkezdődött az újabb, harmadik mentési művelet

Vágólapra másolva!
2018.07.10. 08:27
Megkezdődött az újabb, harmadik mentési művelet kedden a thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél, hogy kihozzák a még bennlévő négy gyereket és edzőjüket – közölte kedden a műveletet irányító tartományi kormányzó.

Narongszak Oszotthakorn újságíróknak azt mondta: az öt embert együtt mentik ki. Hozzátette, hogy egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden hagyják el a barlangot. Az akcióban 19 búvár vesz részt. Hozzátette azonban, hogy ez tovább fog tartani, mint az előző kettő, amelyek egyenként 11 órát vettek igénybe.az öt embert együtt mentik ki. Hozzátette, hogy egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden hagyják el a barlangot. Az akcióban 19 búvár vesz részt. Hozzátette azonban, hogy ez tovább fog tartani, mint az előző kettő, amelyek egyenként 11 órát vettek igénybe.

A tájékoztatón Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy a barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző. Azt is elmondta, hogy két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként mind a nyolc kimentett gyerek általában egészséges és jókedvű. Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”. Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

A nyolc kimentett gyerek továbbra sem találkozhat szüleivel, nehogy fertőzést kapjon. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat.

A barlangrendszerben egy ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket mentettek ki. Kedden négy mentő és más járművekből álló gépkocsioszlop vonult a barlanghoz a mentés harmadik műveletéhez. A sötét esőfelhők elvonultak a nap folyamán, ami után fullasztó hőség tört rá a barlang környékére.

Anupong Paocsinda thai belügyminiszter elmondta, hogy hétfőn a barlangban járt Elon Musk amerikai nagyvállalkozó és átadott a mentőcsapatnak egy gyerekek méretére szabott kis tengeralattjárót – mentőkabint – , amelyet cége, a SpaceX gyártott. Az eszközt arra az esetre vitte oda, ha esetleg a továbbiakban szüksége lehet rá a mentéseknél a barlangban.

A helyszínt felkereste hétfőn Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő. Üzenetét a kormányzó idézte, amely szerint a miniszterelnök azt mondta, nem szeretné, hogy ilyen incidens még egyszer előforduljon Thaiföldön.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik