Thaiföld: véget ért a dráma, kimentették az utolsó gyereket és az edzőt

Vágólapra másolva!
2018.07.10. 13:57
null
Az egész csapatot kimentették a barlang fogságából (Fotó: MTI)
Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt is a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok kedden – jelentette be a thaiföldi haditengerészeti kommandó a Facebook internetes közösségi oldalon. Ezzel lezárult a 18 napja tartó dráma, amelynek alakulását az egész világ aggodalommal követte nyomon.

A tizenkét fiú – egy ifjúsági labdarúgócsapat tagjai – edzőjükkel még június 23-án rekedtek a föld alatt. A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor – közép-európai idő szerint 12 óra 40 perckor – értek ki a szabadba.

Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából. Mindenki biztonságban van" – közölte Facebook-oldalán a haditengerészet. Hozzátette, hogy még a barlangban van négy ember: egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta a gyerekek mellett voltak, hogy felfedezték őket a múlt hét elején. Várhatóan ők is hamarosan kiérnek a felszínre.

Az utoljára kimenekített gyerekeket is azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a barlang kijáratánál, de állapotukról eddig semmit sem közöltek. A barlangtól mentőautón vitték el őket, majd mentőhelikopteren szállították őket kórházba.

Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap indították el. A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indították el, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. Az egész művelet három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút is az edzővel együtt.

A tizenhárom fős csoport egy áradást követően rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá búvárok.

A heves esőzések következtében a barlangban megemelkedett vízszint miatt eleinte bizonytalan volt, milyen módon menthetnék ki a gyerekeket. Az elsődleges elképzelés az volt, hogy búvárkodásra oktatják a fiúkat, és a víz alá merülve menekítik ki őket. Ez a módszer azonban sok veszélyt rejtett: a csapat tartózkodási helyének megközelítése még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő volt, oda-vissza csaknem tizenegy órát vett igénybe egy-egy búvár számára.

További problémát okozott, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezíthették az előrejutást. Ráadásul a zavaros vízben nehéz volt a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt, és a gyerekek közül többen eleve nem voltak jó úszók. Múlt pénteken a mentés előkészítése közben életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elitalakulatának egykori tagja.

A mentést irányító stáb azt az ötletet is vizsgálta, hogy 600 méteres mélységbe lefúrnának a barlangrendszert rejtő hegy magaslatáról, így érnék el a barlang tetejét, és onnan emelnék ki a csoport tagjait. Több mint száz próbafúrást el is végeztek, de nem sikerült meghatározni a csoport pontos helyzetét.

Végül a búvárok segítségével végrehajtott mentés mellett döntöttek vasárnap, mert a száraz időjárás miatt akkorra már sokat apadt a víz szintje, és a hatóságok nem akartak tovább várni azt kockáztatva, hogy egy újabb monszuneső esetleg teljesen romba döntse a mentési terveket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik