Hakim al-Araibi a börtön elől Ausztráliába menekült, de a nászútján pórul járt (Fotó: AFP)

 

 

Al-Araibit a hazájában azzal vádolták, hogy 2011-ben részt vett egy rendőrőrs elleni támadásban, és ugyan azzal védekezett, hogy ő abban az időpontban egy olyan futballmérkőzésen játszott, amelyet a tévé is közvetített, a vád szerint a meccs után még átérhetett a zavargások helyszínére.

2014-ben tíz év börtönre ítélték, de úgy döntött, nem üli le a büntetését. Helyette inkább megszökött, Ausztráliában kapott menekültstátuszt, és 2018 óta a melbourne-i Pascoe Vale FC-ben futballozott.

Tavaly november 27-én nagy hibát követett el, elhagyta Ausztráliát, és feleségével Thaiföldre utazott nászútra. Amint megérkezett a bangkoki Suvarnabhumi repülőtérre, a helyi hatóságok az Interpolra hivatkozva  őrizetbe vették.

Al-Araibi azért könyörgött, hogy ne adják ki a bahreini hatóságoknak, ügyvédje szerint politikai ügyet csináltak védence esetéből, a bangkoki bíróság azonban elutasította az óvadékkérelmet, és április 22-re már ki is tűzte a következő meghallgatást.

Érdekében a futball- és a sportvilág is megmozdult, Didier Drogba és Jamie Vardy mellett az ausztrál kormány, a FIFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is a szabadon bocsátása mellett lobbizott.

A váratlan hétfői szabadon bocsátáshoz azonban a bahreini kormány kellett, amely több mint 70 napos fogva tartást követőn meglepetésre bejelentette, nem üldözi tovább a játékost.

„Külügyminisztériumi tájékoztatást kaptunk arról, hogy Bahrein visszavonta a kiadatási kérelmét. Anélkül pedig semmi okunk arra, hogy itt tartsuk” – nyilatkozta az ügyész.