Tészta és zsíros kenyér – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.08.07. 22:53

Volt idő, amikor az „ausztriai edzőtábor” kifejezéssel a magyar futballszurkolót ki lehetett kergetni a világból. Az a történet 1986-ban Nyilasi Tibornak az induló csapatbuszról történő leparancsolásával kezdődött, mániákus szövetségi kapitánnyal, térdig érő hóval, az edzőpályára vezető, hányingerkeltő szerpentines buszutakkal folytatódott, és aztán az irapuatói 0–6-tal, az 1986-os mexikói világbajnokság szörnyű kudarcával végződött.

Míg nekünk Lienz egy gyötrő lidércnyomás, a nyári Ausztria ma a futballvilág egyik legvonzóbb helyszíne. Míg a téli felkészülési időszakban Törökország és Spanyolország a sláger az edzőtábort kereső kluboknál, addig nyáron az Alpok hűsítő jelenlétének köszönhetően egész Európából Ausztriába igyekeznek alapozni a csapatok. És mivel sokan vannak jelen, nem ördöngösség nívós ellenfeleket találni egy-egy felkészülési mérkőzéshez.

A Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Red Bull Salzburg az egyik legfőbb haszonélvezője ennek a delejes vonzerőnek. Nem csupán a kellemes klímát tudja biztosítani a napégette országokból érkezőknek, hanem a legkorszerűbb infrastrukturális lehetőségeket ugyanúgy. Ultramodern stadionja, a Red Bull Arena rendkívül vonzó helyszín a gyakorlatozásra a legnagyobb csapatoknak is. Nem csoda, hogy a Chelsea július 31-i fellépése után szerdán a Real Madrid is felkészülési meccset játszott ott a salzburgiakkal, de volt már ellenfél ezen a nyáron a Feyenoord is (igaz, az a meccs nem Salzburgban, hanem Leogangban volt).

Chelsea, Real Madrid, Feyenoord – nem rossz módja a Bajnokok Ligája-felkészülésnek. Merthogy a Salzburgnak nem kell selejtezőkkel gyötörnie magát, az osztrák bajnok automatikusan főtáblás résztvevő (hogy ez hogyan lehetséges, az egy másik történet). De mivel fél Európa házhoz megy, ráadásul az energiaital-gyártó cég támogatásának köszönhetően a Salzburg könnyedén meg tudja fizetni a sztárcsapatoknak azt a fellépési pénzt is, amelyeket az ilyen zsíroskenyér-túrákon kérnek a nagy klubok az ellenfeleiktől, ennél tökéletesebb felkészülési lehetőségeket szinte sehol sem találni.

Nagyot fordult a világ 1986 óta. Szoboszlai Dominik futballkorosztálya talán nem is tudja, milyen szerencsés a lehetőségeit illetően. A mi világbajnoki álmokat dédelgető fiaink bő harminc évvel ezelőtt csak álmodoztak zsíros kenyérről Ausztriában. Helyette csak üres tészta jutott nekik – már ha tetszenek érteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik