Szlovén Kupa: megvan a helyszín – nem lehet változtatni?

POLGÁR LÁSZLÓ (Muraszombat)POLGÁR LÁSZLÓ (Muraszombat)
Vágólapra másolva!
2020.06.14. 18:04
null
Egy korábbi döntés nyomán az idei Szlovén Kupa-döntőt a muraszombati Fácánkertben is megrendezhették volna (Fotók: Polgár László)
Az ország léptékeihez képest óriási érdeklődés előzi meg a labdarúgó Szlovén Kupa fináléját, amelyet a két muravidéki ősi rivális, az NK Nafta 1903 Lendava, valamint az NS Mura Murska Sobota vívhat egymással június 24-én, szerdán – jelen állás szerint a Kranj melletti Brdóban található Szlovén Labdarúgóközpontban.

 

A keddi és szerdai kupaelődöntők után vált biztossá, hogy a magyar érdekeltségű másodosztályú lendvaiak, valamint az első ligás muraszombatiak csaphatnak össze az ominózus párosítás keretében. (A Lendva Szlovénia legrégebben alapított labdarúgóklubja, míg a Mura pontosan 25 esztendeje, 1995-ben egyszer már elhódította a trófeát.)

„Igazából szükséges egyfajta protokollt betartani az elmúlt időszakból kiindulva, tehát maximálisan ötszáz embert engedhetnénk be a csodás környezetű brdói helyszín futballpályájára – mondta el Radenko Mijatovic, a Szlovén Labdarúgó-szövetség elnöke. – Ebbe ugyanakkor beletartoznak a hivatalos személyek, a kiszolgáló személyzet és mindét oldalról például a játékosok is. Ugyanakkor remélem, hogy az elkövetkezendő napokban még több embernek tudunk belépést biztosítani, mivel a labdarúgást mégiscsak a nézőkért játsszák.”

A Fazanerija (Fácánkert)-stadion belülről
A Fazanerija (Fácánkert)-stadion belülről

Mindezekből talán kiderülhet, hogy a bürokrácia, a hivatali eljárások különböző lépcsőfokain nehéz keresztülvergődni. Ismert, hogy a szlovén bajnokság folytatása alkalmával a lelátók eddig üresek lehettek csak, június 15-től azonban enyhítések várhatók.

Az ötezres Fazanerija-stadion is egy erdő szélén bújik meg Muraszombaton
Az ötezres Fazanerija-stadion is egy erdő szélén bújik meg Muraszombaton

Lendva és Muraszombat esetében persze az is felvetődött, hogy miért kell a két csapatnak gyakorlatilag az ország másik felébe utaznia a döntő miatt, illetve kicsit nagyobb befogadóképességű stadionba is elvihetnék a találkozót, ha engednék néhány ezer ember részvételét. Erre azonban Mijatovic már határozottabb választ adott.

A szombati bajnokira egy kezdeményezés nyomán 10 ezer Mura-belépő kelt el
A szombati bajnokira egy kezdeményezés nyomán 10 ezer Mura-belépő kelt el

„Jelen állás szerint nincs semmifajta ok arra, hogy máshová vigyük a mérkőzést. Európa egyik legszebb fekvésű központja a miénk. Az ötszáz résztvevő valóban nem sok, amiben ráadásul mindenki benne foglaltatik, ugyanakkor reménykedem abban, hogy valamifajta csoda történhet e tekintetben. Hogy más helyszínt válasszunk, ahhoz viszont már korábban kellett volna cselekedni!”

A június 24-ei döntő párosítása Nafta–Mura lett
A június 24-ei döntő párosítása Nafta–Mura lett

Muraszombaton a szombati forduló keretében egyébként különleges bajnokit vívtak, hiszen Ante Simundza legénysége a Mauro Camoranesi irányította Tabor Sezanát fogadta. A mérkőzés zárt kapus mivolta ellenére egy kezdeményezés nyomán 10 ezer jegyet sikerült eladniuk a vendéglátóknak (miközben a Fácánkert amúgy is csak ötezer férőhelyes), és nyert is a Mura 3–2-re. Jelen pillanatban tehát igazi futball-láz tombol a durván 15 ezres városban, de ugyanez igaz az ötezres Lendvára is! A szlovéniai magyarság központjában titkon talán még abba is beleegyeznének, hogy a döntő 'Szombaton legyen, csak telt házzal...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik