Szlovákia: új törvény – pénzbírsággal járhat, ha DAC-meccsen a magyar himnuszt éneklik

DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)/NSODUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)/NSO
Vágólapra másolva!
2019.04.04. 11:19
null
A DAC meccsein rendszeresen több ezren éneklik a Himnuszt (Fotó: Török Attila)
A szlovák országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, melynek értelmében május 15-től büntetendő lesz rendezvényen olyan külföldi ország himnuszát elénekelni, amelynek nincs jelen hivatalos küldöttsége – számolt be róla a Paraméter. FRISSÍTÉS: a szlovák köztársasági elnök visszaküldi a parlamentnek a törvényjavaslatot.

 

Az új törvény értelmében május 15. után tilos bármilyen rendezvényen lejátszani vagy elénekelni annak a külföldi országnak a himnuszát, amelynek nincs a helyszínen hivatalos küldöttsége.

VISSZAKÜLDIK A TÖRVÉNYJAVASLATOT!
Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök visszaküldi a parlamentnek a törvénymódosítást. Bővebben itt!

Ez alapján például egy március 15-i koszorúzás vagy egy DAC-mérkőzés alkalmával is büntethető, ha elhangzik a Himnusz. A március végén elfogadott jogszabály szerint akár hétezer eurós bírság járhat a törvény megszegéséért.

Az eredeti javaslat szerint magánszemélyekre is vonatkozott volna a korlátozás, ám végül csak jogi személyekre lesz érvényes – például cégekre, civil szervezetekre, önkormányzatokra vagy sportklubokra.

Világi Oszkár,
a dunaszerdahelyi futballklub tulajdonosa szerint ez a lépés nem vezet jó irányba.

PROVOKÁCIÓ?

Aparlamenti vitában főleg Dusan Tittel, a Szlovák Nemzeti Párt képviselője, avolt válogatott futballista, jelenleg a Ruzomberok (Rózsahegy) élvonalbeli csapatának sportigazgatója volt aktív. Nem is tagadta, hogy amódosítás aDAC-meccsen felhangzó himnusz miatt van.

„Ajánlom, hogy az, aki még nem volt DAC-meccsen, menjen el aMol Arénába, és hallgassa, ahogy a kilencezer néző énekli amagyar himnuszt. Kipróbálhatja mindenki, és nem tudom,, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől – mondta Tittel a parlamentben. – Már most is törvényszegésnek és provokációnak tartom amagyar himnusz éneklését” – jegyezte meg ama7-nek avolt szlovák focista, aki három hete aMol Arénában személyesen is ott volt aDAC–Ruzomberok mérkőzésen.

„Csodálkozom. Azért csodálkozom, mert azt gondoltam, hogy az a fajta 19. századi gondolkodás, miszerint mások rovására, nem pedig az én büszkeségemre építem a nemzeti öntudatomat, már a múlté. Ez nem volt egy sikeres gondolat. A 21. század elején ennek már történelmi tanulságnak kellene lennie sokak számára” – mondta a törvénymódosítás elfogadásának hírére aDAC tulajdonosa a Pátria rádió tegnap reggeli műsorában.

„Dusan Tittelnek a rózsahegyi futballklub sportigazgatójaként alapvetően azt kellene elérnie, hogy Rózsahegyen énekeljék a szlovák himnuszt. Mert ott nem éneklik, s ha nem éneklik, akkor nem azt kell betiltani, hogy a magyar himnuszt énekeljék a dunaszerdahelyi stadionban, hanem azt kellene elérni, hogy ha vannak büszke szurkolóik, akkor énekeljék a szlovák himnuszt. Ez szerintem megoldaná Tittel úrnak azt a belső problémáját, hogy itt erősebb, ott pedig gyengébb a nemzeti öntudat.”

„Mit szólok ahhoz, hogy magyar nemzetiségű képviselők is megszavazták atörvényt? Nem követem a parlamenti folyamatokat. Gondolom, hiba történt, nem vették észre. Gondolom, az is feladata a képviselőknek, hogy figyeljenek erre. Örülök, hogy Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője azt ígérte, hogy a törvényt annullálják és visszaállítják az eredeti állapotot. Az sem jó, az is diszkriminatív. De még mindig jobb, mint amostani.”

Világi hangsúlyozta, hogy a DAC stadionjában mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt.

„Amíg egy szurkoló fogja énekelni, addig a klub meg fogja engedni, hogy elénekeljék. Ezzel a törvénnyel azt a tényt, hogy Dunaszerdahelyen nem lesz magyar himnusz, nem érik el. Amíg én a klub tulajdonosa vagyok, addig itt fogják énekelni. Ha majd megbüntetnek bennünket érte, akkor majd a büntetést is megfizetjük” – jelentette ki asárga-kék klub tulajdonosa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik