Szlovákia: az államfő megvétózta a „himnusztörvényt”

Vágólapra másolva!
2019.04.11. 17:40
Andrej Kiska államfő csütörtökön megvétózta a szlovák parlament által elfogadott úgynevezett himnusztörvényt.

Mint beszámoltunk róla, egy törvénymódosítással május 15-től betiltották akülföldi himnuszok éneklését Szlovákiában – a Szlovák Nemzeti Párt képviselője, Dusan Tittel mellett a hírek szerint a Ferencváros korábbi játékosa, Tibor Jancula volt a másik kezdeményező –, ha az adott eseményen nincs hivatalos küldöttség. törvénymódosítással május 15-től betiltották akülföldi himnuszok éneklését Szlovákiában – a Szlovák Nemzeti Párt képviselője, Dusan Tittel mellett a hírek szerint a Ferencváros korábbi játékosa, Tibor Jancula volt a másik kezdeményező –, ha az adott eseményen nincs hivatalos küldöttség.

A határozat felháborodást váltott ki a Felvidéken, főleg asárga-kék szurkolók körében, hiszen azzal járna, hogy tilos folytatni adunaszerdahelyi hagyományt, a magyar himnusz eléneklését a meccsek előtt. Erre így reagált a DAC tábora.

A parlamenti döntés miatt tiltakozott a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), és a módosítás megvétózását kérte az államfőtől. Később ugyanezt kérte a beterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko, valamint Bugár Béla, a törvényt ugyancsak megszavazó Most-Híd párt elnöke.

Andrej Kiska egy héttel az első tiltakozásokat követően jelentette be a vétóját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik