Svédország: futballsztárok zaklatták aktfotóikkal az Európa-bajnokot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.24. 11:24
null
Gunilla Axén vádjai miatt indított vizsgálatot a svéd szövetség (Fotó: Aftonbladet)
Harvey Weinstein Oscar-díjas producer ügyének kirobbanása óta egyre több szexuális zaklatási eset lát napvilágot. A hét elején a svéd labdarúgásban sincs béke, az 1984-ben Európa-bajnok női válogatott tagja, Gunilla Axén állítja, hogy 2003 és 2010 között a férfiválogatott három nagyon ismert tagja aktfotókkal zaklatta.

 

Az 50 éves Gunilla Axén 1984 és 1988 között 29 alkalommal szerepelt a svéd női futballválogatottban, tagja volt az 1984-ben Európa-bajnok és 1987-ben Eb-második csapatnak. 1989-ben egy súlyos térdsérülés miatt vonult vissza, majd 2003 és 2010 között a svéd szövetség utánpótlás-igazgatójaként dolgozott.

Utóbbi időszakra datálódnak az általa elmondott történetek: a svéd férfiválogatott három ismert tagja aktképekkel zaklatta.

„Három labdarúgó, akik fontos szerepet játszottak a svéd válogatottban, a péniszükről küldtek fotókat nekem és két másik nőnek. Nem szeretnék neveket mondani, boldoggá tesz már az a gondolat is, hogy most, amikor erről hallanak, félnek tőlem” – nyilatkozta Axén az Afronbladet című lapnak. Hozzátette, szólt az akkori elöljáróknak, de a szőnyeg alá söpörték az esetet.

A szövetség jelenlegi vezetőségét megrázta az eset. „Természetesen nem toleráljuk ezt a fajta viselkedést, többet kell tudnunk és gyorsan cselekednünk, mivel a zaklatás bármilyen formája elfogadhatatlan” – nyilatkozta Niklas Bodell, a Svéd Labdarúgó-szövetség szóvivője.

Az Expressen szerint a szervezet azonnal vizsgálatot indított, Hakan Sjöstrand főtitkár beszélt Axénnel, aki segítséget ígért az ügyben. „Felhívott, és megkérdezte, hogy érzem magam. Most egy olyan vizsgálat lesz, amely során elmondhatom, mi történt” – nyilatkozta, sejtetve, hogy az egyelőre meg nem nevezett zaklatók nem sokáig maradnak az ismeretlenség homályában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik