Sepsi OSK: a Dinamo elnöke Magyarországra zavarná a klubot

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.02.12. 17:51
null
A Sepsi nagy küzdelemben alulmaradt a Dinamóval szemben (Fotó: Sepsi hivatalos Facebook-oldal)
Alexandru David, a Dinamo Bucuresti elnöke legszívesebben Magyarországra zavarná a sepsiszentgyörgyi egyesületet.

 

Noha szombaton véget ért a Sepsi OSK–Dinamo (0–1) román élvonalbeli bajnoki mérkőzés, a nem túl látványos csatának viharos az utóélete. A székelyföldi csapat a bukarestiek látványos sajtó- és játékvezetői hátszele mellett a Dinamo-szurkolók egyre durvább magyarellenességének tolerálásával vádolja a román szövetséget, miközben a Dinamo elnöke a gárda ultráinak szellemében Magyarországra zavarná a sepsiszentgyörgyi klubot. Közvetlenül a meccs után Eugen Neagoe, a Sepsi vezetőedzője kifakadt, hogy a román sajtó és a játékvezetők mindenáron a felsőházi rájátszásban, azaz a három hét múlva záruló alapszakasz végén a legjobb hat között szeretnék látni a Dinamót, az erőn felül teljesítő kiscsapatok kárára.

„Még van három meccsünk az alapszakaszból, de szerintem esélyünk sincs a felsőházi rájátszásra. Meglátják, milyen bíráskodások lesznek!” – mondta Neagoe.

Hétfőn már a Sepsi vezérkara is megszólalt. Bokor János sportigazgató a Gazeta Sporturilor bukaresti sportnapilap online kiadásának adott interjújában felidézte, hogy a téli szünetben a teljes román sajtó a Dinamóért aggódott, miközben a bukarestieket akkor még 11 ponttal megelőző Sepsivel egyáltalán nem foglalkoztak. Szóba hozta a Dinamo drukkereinek viselkedését is, mondván, magyargyűlöletükkel szemben túl nagy a szövetség toleranciája.

„Ha elsőre kapnak ötvenezer, másodjára százezer lejes büntetést, harmadjára pedig kizárják őket, többé nem hoznak magukkal ilyen szurkolókat” – hangsúlyozta Bokor. Nem sokkal az interjú megjelenése után, hétfő délben a háromszéki klub közleményt adott ki, amely szerint bár a meccs előtt külön felhívták a játékvezetők és a szövetségi megfigyelők figyelmét a vendégszurkolók magyarellenes viselkedésére, ők a szabályok ellenére egyetlen ilyen esetben sem állították meg a találkozót. A háromszéki klub „megfelelő intézkedéseket” vár a Román Labdarúgó-szövetségtől és a profi ligától.

A Gazeta Sporturilor szembesítette a Dinamo elnökét Bokor kijelentéseivel, Alexandru David válasza pedig röviden így foglalható össze: a Sepsi költözzön Magyarországra! „A Dinamo mögött hetven év hagyomány áll, része a román nemzetnek, az ország legfontosabb klubja. Bokor úr, azt akarja, hogy a Sepsiről beszéljenek?” – kérdezte David, aki szerint a szentgyörgyiek áldozatként tüntetik fel magukat, ám valójában az ő nézőik provokálják ki a nacionalista reakciókat a szerinte a törvény által tiltott székely zászlókkal és himnusszal.

„Hát, Bokor úr, az alkotmány első bekezdése szerint Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Bokor úr, zavarja azon ország alkotmánya, amelynek ön a polgára? Akkor költözzön el!” – mondta a Dinamo elnöke, aki szerint kizárólag a Dinamo vendégszereplése miatt volt ötezer néző a szombati meccsen.

Három fordulóval az alapszakasz zárása előtt a Sepsi OSK (33 pont) a hatodik, a Dinamo (28) pedig a tizenegyedik helyen áll.

ROMÁNIA, LIGA 1.
23. FORDULÓ – szombati mérkőzés
Sepsi OSK–Dinamo 0–1
(Nistor 57. – 11-esből)
Az élmezőny: 1. CFR 47 pont, 2. FCSB 44, 3. Craiova 42, …6. Sepsi OSK 33, …11. Dinamo 28.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik