Sepp Blatter: Még nem vonultam vissza

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.10.24. 21:36
null
A Magyar Sportújságírók Szövetsége meghívására Budapestre érkezett a FIFA előző elnöke (Fotók: Dömötör Csaba)
A Magyar Sportújságírók Szövetsége meghívására Budapestre érkezett a FIFA előző elnöke. Sepp Blatter nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott a Testnevelési Egyetemen.

 

Tíz évvel azután, hogy a felcsúti Puskás Akadémián bejelentette a Puskás-díj megalapítását, újra – azóta először – Magyarországra látogatott Sepp Blatter. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség előző

elnöke munkatársa, Thomas Renggli társaságában érkezett Zürichből. A svájci sportdiplomata a mai napig számos meghívást kap szerte a világból, de először tavaly, az oroszországi vb előtt mondott igent Vlagyimir Putyin elnök invitálására, majd most másodszor, a Magyar Sportújságírók Szövetsége felkérésére.

„Hosszú idő után először utaztam menetrendszerű járaton – mondta Blatter. Kellemes élmény volt, hogy milyen szeretettel fogadtak az utasok a zürichi reptéren. Egy hölgy odalépett hozzám, s azt mondta, mit sem változtam a lemondásom óta eltelt négy esztendőben. Nem felelhettem mást, mint hogy ön sem, hölgyem.”

Kis terem, nagy érdeklődés: Sepp Blatterre sok hallgató volt kíváncsi
Kis terem, nagy érdeklődés: Sepp Blatterre sok hallgató volt kíváncsi

Blatter a mai napig aktív, noha a FIFA etikai bizottságának tiltása miatt futballügyekkel hivatalosan nem foglalkozhat. Jelenleg harmadik könyvén dolgozik, amely a lemondásához vezető eseményeket foglalja össze.

„Krimi lesz” – jegyezte meg. Szóba került az „előélete” is, pályáját ugyanis a svájci hokiszövetség főtitkáraként kezdte.

„Abban az időben nem volt olyan erős a jégkorongsportunk, mint manapság, talán mert nem volt olyan jó a főtitkár, mint a jelenlegi” – tréfálkozott.

Ő maga jól korcsolyázott, de amikor egy bottal telibe találták, úgy érezte, jobb, ha másik sportágat választ. A teniszről például a mai napig nem mondott le, bár hát- és térdproblémái miatt néhány évet kénytelen volt kihagyni. Barátai igyekeztek rábeszélni a golfozásra, de erre annyit felelt, majd akkor próbálja ki, ha már nem lesz aktív. „Még nem vonultam vissza” – adott helyzetjelentést.

A látogatás hivatalos része a sportújságíró-szövetség irodájában kezdődött (lásd keretes írásunkat), majd a Testnevelési Egyetem rektoránál, Mocsai Lajosnál folytatódott. Ezt követően Sepp Blatter az intézmény hallgatói előtt tartott angol nyelvű előadást Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke moderálásában arról, miként újították meg a földkerekség legnépszerűbb sportágát irányító szervezetet.

Az exkluzív előadás az MSÚSZ-vezetők (Csisztu Zsuzsa és Szöllősi György) moderálása, valamint a TE-rektor, Mocsai Lajos vendéglátása mellett zajlott
Az exkluzív előadás az MSÚSZ-vezetők (Csisztu Zsuzsa és Szöllősi György) moderálása, valamint a TE-rektor, Mocsai Lajos vendéglátása mellett zajlott
„Kollégák vagyunk”

Sepp Blatter csütörtöki programja a vendéglátó MSÚSZ-elnök, Szöllősi György irodájában kezdődött.


„Kollégák vagyunk – mondta a svájci sportdiplomata –, két esztendőn át, 1966 és 1968 között ugyanis a Svájci Olimpiai Bizottság sajtófőnökeként dolgoztam. A Nemzetközi Sportújságíró-szövetségnek a mai napig tiszteletbeli tagja vagyok.”

A Győri úti MSÚSZ-központ Szepesi György nevét viselő termében hosszan elidőzött, hiszen hivatali ideje alatt volt a FIFA végrehajtó bizottságának tagja a legendás magyar sportriporter. A látogatáson részt vett Szepesi György fia, János, valamint Nagy István berni magyar nagykövet is. Blatter egy kevéssé ismert történetet is felidézett: eszerint az 1986-os vb előtt az MLSZ elnöke volt az, aki küzdött az ellen, hogy három pont járjon egy győzelemért. Utóbb kiderült, ha enged, a magyar csapat a szovjetek elleni 0–6 ellenére továbbjuthatott volna csoportjából...

Amikor Joao Havelange főtitkáraként hivatalba lépett, a FIFA-nak tizenegy alkalmazottja és egy kutyája volt – első hivatali napján az utóbbival találta szembe magát elsőre. A brazil elnökkel lényegében a nulláról kellett felépíteniük a nemzetközi szövetséget mint brandet. Ehhez új szponzorokat kutattak fel. Az első a Coca-Cola volt, majd egymást vonzva léptek be az újabb tőkeerős támogatók. Ezzel párhuzamosan az addig Európa és (Dél-)Amerika privilégiumának számító futballt valóban a világ játékává tették, majd immár elnökként Ázsiába és Afrikába is elvitte a vb-t, hogy aztán a fellendülésből keletkező hasznot a fejlődő országok támogatására forgassa vissza.

„Egy ilyen misszióhoz jövőkép kell, küldetéstudat és szenvedély” – jegyezte meg Blatter, és kitért arra is, hogy bukását szerinte elsősorban az amerikai-angol érdekkör alapozta meg, amelynek különösen a 2018-as és a 2022-es vb Oroszországnak, illetve Katarnak ítélése csípte a szemét. A Blatter-érának a 2015. májusi, a zürichi Baur au Lac luxusszállodában, a kongresszusra gyülekező FIFA-vezetők szálláshelyén végrehajtott rendőrségi akció vetett véget.

Ekkor tartóztattak le korrupció gyanújával az amerikai hatóságok kérésére hat magas beosztású, egyébként amerikai tisztségviselőt. A svájci sportvezetőt is kihallgatták, de a botrány kirobbanása óta eltelt négy évben egyetlen ügyben sem emeltek ellene vádat.

„Küzdök az igazamért” – közölte, és felidézte, amikor beindult a szekér, Havelange azt mondta neki: Sepp, kiszabadítottad a szörnyet.

„Nos, ez a szörny, ha létezik, akkor sem a FIFA, hanem az elüzletiesedő futball – jegyezte meg Blatter, aki összegzésként megállapította: – A futball megőrjíti az embereket – jó és rossz értelemben egyaránt.”

A látogatáson részt vett Szepesi György fia, János is
A látogatáson részt vett Szepesi György fia, János is

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik