Románia: három labdarúgót doppingvétségen értek

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.09.29. 17:21
Az Astra Giurgiu csapatának három játékosa ellen indított vizsgálatott a romániai Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD), miután olyan fényképek birtokába jutott, hogy Kehinde Fatai, Takajuki Szeto és Alexandru Ionita intravénás kezelést kap egy bukaresti klinikán.

A fotókat a klinika közösségi oldalain osztották meg szeptember elején, ám egy hét után eltüntették őket. Az eset hasonlít a tavaly novemberben lebukott brassói női kézilabdázók ügyére, ám ezúttal nem a sportolók, hanem az intézmény tette közzé a képeket, és a klubnak a jelek szerint nincs köze a történethez.

A Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap értesülései szerint a játékosok szervezetébe csak legálisnak számító vitaminokat juttattak be, ám a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által engedélyezett mennyiség kétszeresét, ami már doppingvétségnek számít.

Míg az ANAD előzetes vizsgálatai során a játékosok együttműködőnek bizonyultak, a klinika megtagadta, hogy bármit is közöljön a három labdarúgó kezeléséről, és azonal levette közösségi oldaláról a képeket. Sőt, még Fatainak sem adták ki kezelésének dokumentumait és felvételét. A Gazeta Sporturilor információi szerint ő az a játékos, aki másik két társának is javasolta ezt a fajta kezelést.

Ha az ANAD vizsgálata vétkesnek találja a három játékost, akár két éves eltiltásra is számíthatnak, ami a 34 éves Szeto Takajuki esetében akár karrierje végét is jelentheti. A japán középpályás a Liga 1 történetének legtöbb mérkőzésen (274) szereplő külföldi játékosa, de a 30 éves nigériai támadó, Kehinde Fatai is már 13 éve kezdte romániai karrierjét – igaz, ő közben megjárta a Bruges-t, a Sparta Prahát, az Ufát és a Dinamo Minszket is. Míg ők ketten rendszeres kezdőnek számítanak, a 26 éves szélső, Alexandru Ionita ritkán kap játéklehetőséget.

A három játékost a vizsgálat idejére felfüggesztették.

A 2016-ban bajnok, az előző szezonban bronzérmes Astra Giurgiu a jelenlegi szezonban öt mérkőzésen csak egy pontot szerzett és az utolsó helyen áll.

A román futballban rövid időn belül ez már a harmadik doppingeset. Paul Parvulescu, a szintén Liga 1-es Academica Clinceni játékos tavasszal egy online interjúban ismerte el, hogy egy korábbi klubjánál tiltott ózonterápiát kapott, ám végül az ANAD három hónapos vizsgálat után bizonyítékok hiányában felmentette. A Liga 2 góllövőlistáját vezető Catalin Hlistei (Rapid) ellen pedig hétfőn indult hivatalos vizsgálat, mivel Turris elleni mérkőzés után pozitív lett a doppingtesztje.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik