Románia: „A lovak nyelvén énekeltek és autonómiáról álmodoztok”

Vágólapra másolva!
2018.08.28. 14:15
null
A hétfői mérkőzést beárnyékolta egy nemkívánatos incidens (Fotó: Manases Sándor)
Újabb magyarellenes megnyilvánulás történt a román labdarúgó Liga 1-ben: a Botosani szurkolói magyarellenes molinóval várták a Sepsi futballcsapatát a román bajnokság hétfői mérkőzésén.

 

 

Hétfő délután Botosaniban szerezte meg szezonbeli második idegenbeli pontját a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, amely a hat mérkőzésen szerzett nyolc pontjával és 5–4-es gólkülönbségével jelenleg a táblázat hetedik helyét foglalja el.

A Románia északkeleti részén fekvő városba kéttucatnyi szurkoló is elkísérte a székelyföldi csapatot, akik – szokásukhoz híven – végig sportszerűen biztatták kedvenceiket, s a találkozó végén a székely himnuszt is elénekelték. A hét ponttal kilencedik helyezett Botosaniban ezúttal sérülés miatt nem játszhatott a Sepsit erősítő Fülöp István testvére, Loránd.

A híres román költő, Mihai Eminescu szülővárosában lezajlott hétfői találkozót beárnyékolta egy nemkívánatos incidens: a százezer főt számláló település focicsapatának fanatikusai egy molinót feszítettek ki, amelyre – románul – azt írták: „A lovak nyelvén énekeltek és autonómiáról álmodoztok.” A lovak nyelve szóösszetételt Kolozsvár magyarellenes megnyilvánulásairól híres korábbi polgármestere, Gheorghe Funar használta előszeretettel.

 

A Sepsi szurkolói, játékosai, vezetői „hozzászoktak” a magyarellenes megnyilvánulásokhoz, hiszen amióta az OSK az élvonalba jutott, többször vált a román nacionalisták célpontjává. Már a másodosztályban is történtek incidensek: 2017 márciusában az akkor még Juventus Bucuresti néven szereplő együttes szurkolói pirotechnikai eszközöket dobtak a szentgyörgyi kispad felé, miközben a klub gyerekcsapatának játékosai rázendítettek a „Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból!” rigmusra.

Egy évvel később a két csapat – immár élvonalbeli – összecsapása sem múlt el botrány nélkül: a mérkőzés előtti bemelegítés során a stadion hangszóróiból magyarellenes, vulgáris szövegű román dalparódia csendült fel.

A legemlékezetesebb magyarellenes incidens idén áprilisban, Sepsiszentgyörgyön történt, amikor a mérkőzés során többször is a magyarokat és Magyarországot sértegető Dinamo Bucuresti ultrái a meccs utolsó perceiben a kerítést feszegetve próbáltak meg betörni a pályára, hogy segítségére siessenek annak a társuknak, aki egy magyar zászlót rabolt el a hazai szurkolóktól.

A biztonságiaknak végül könnygáz segítségével sikerült megfékezniük a rendbontókat. A Vasvár feliratú zászlóval a pályára rohanó román szurkolót utólag 67 ezer forintnak megfelelő lejre büntették, emellett egy évig kitiltották a romániai stadionokból is.

A magyarellenes megnyilvánulások ellen többször is fellépett és pénzbírságokat is rótt ki a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), valamint az országos diszkrimináció-ellenes tanács is, ám a nacionalista indulatokat nem sikerült megfékezni, s félő, hogy az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári nagygyűlésnek emléket állító centenáriumhoz közeledve további csörtére számíthatunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik