Román Kupa: óriási bravúr – a harmadosztályú Csíkszereda kiejtette a Dinamót

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.11.01. 21:46
null
Hatalmas az öröm Csíkszeredában! (Fotó: Facebook/FK Csíkszereda)
A román harmadosztályban szereplő FK Csíkszereda történelmi mérkőzésen, 3–3-as döntetlen után 11-esekkel búcsúztatta a 18-szoros bajnok és 13-szoros kupagyőztes Dinamo Bucuresti-et a Román Kupa nyolcaddöntőjében.

Hiába rendeztek csütörtökön Erste Liga- és egyben román bajnoki hokirangadót Brassóban a Corona és a Csíkszeredai Sportklub csapata között, a székely város egy napra megfeledkezett kedvenc sportjáról, és fociőrültté vált. A Dinamo Bucuresti elleni kupameccs már a futballpályától jó néhány utcányira is téma volt a sétálgató polgárok között: 2–1-es vagy 3–1-es vereség már szép eredmény lenne – vélte egyikük az álmos novemberi alkonyatban. A közel háromórás, katarzissal végződő drámát senki sem látta előre.

A tömbházak között megbújó pálya viszont története során először – az élvonalbeli Sepsi OSK segítségével bérelt – reflektorok villanyfényében fürdött, míg a Székely Labdarúgó Akadémia kollégiumával egybeépített lelátó fele már jó órával a kezdés előtt megtelt. Amikor pedig a hokis nótákat focira – a Sportklub szót egyszerűen Efkára cserélve – átköltő kemény mag is bevonult, a hangulat egyből igazi futballmérkőzést idézett.

A potyázók és az 1200 belépőről lemaradók igyekeztek kihasználni, hogy a stadion drótkerítésének külső oldaláról is elfogadhatóan lehet látni a pályát, sőt a legleleményesebbek a műfüves edzőpálya kicsiny fémvázas lelátójára felmászva teremtettek maguknak jobb kilátási lehetőségeket.


(Fotó: Manases Sándor)
(Fotó: Manases Sándor)

„Olyan ez a mérkőzés Csíkszeredának, mint a Kolozsvári CFR-nek volt a Manchester United látogatása a Bajnokok Ligájában” – jegyezte meg Kiss Előd-Gergely a Hargita Népe napilaptól, amelyben pénteken – fél évszázados történelmében először – egy focimeccs a címlapsztori.

A Dinamo szurkolói a vártnál jóval kevesebben szállingóztak be a szektorukba, de amikor a bemelegítés végén felhangzott a másfél ezer székely által állva végigénekelt Nélküled, azonnal rázendítettek ők is a „Székelyföld román föld” rigmusra, amely után pedig már a „Ria, ria, Hungária” nyomta el a „Románia” kiáltásokat. Az ötven férőhelyes vendégszektor csak az első negyedóra végére telt meg, és a bukaresti ultrák második hullámával a pirotechnika is megérkezett a csíki futballba, ennek nyomán egy kisebb füstfelhő szállt át a hazai térfélen.

Ez azonban nem zavarta a játékosokat, mert ebben az időszakban az FK támadott, és bár tiszta lövésig nem jutottak el a hazaiak, szabadrúgásokkal és szögletekkel nyomás alatt tartották élvonalbeli ellenfelüket. Félóra elteltével Györgyi Arthur küldött kapura egy szabadrúgást, látványos vetődésre kényszerítve Vlad Mutiut, a Dinamo kapusát. A 33. percben Magyari Szilárd kiszorított helyzetből lőtt fölé, míg a félidő végén Eder González balról belőtt labdájánál mentett újra Mutiu. A két osztály különbség talán csupán egy-egy párharcnál látszott meg, amúgy a bukarestiek csak kontrázni próbáltak, szögleteik és beadásaik pedig látványosan pontatlanok voltak.

A megérdemelt csíki gól végül a szünet után jött, Majzik Adrián szabadrúgásból, mintegy 25 méterről tekert a bal alsó sarokba (1–0), majd négy perccel később Magyari Szilárd bombázott a felső léc segítségével a bal felsőbe. (2–0)

(Fotó: Manases Sándor)


A szeredai mámort gyorsan lehűtötte Dan Nistor, a Dinamo kapitánya, aki öt perc alatt szintén két, tizenhatoson kívüli lövéssel kiegyenlített, bár a második alkalommal a labda Majzik lábán irányt változtatva csapta be Bordás Dániel kapust. (2–2)

„Fogjátok Nyisztort!” – tanácsolta kétpercenként egy székely atyafi kedvenceinek, de addigra lendületbe jöttek a vendégek: Robert Moldoveanu kapufát lőtt, majd Gheorghe Grozav ugrott ki, Bordás azonban lábujjheggyel mentett. Diogo Salomao fél perc alatt kétszer is szabadon lőhetett, ám csak egyszer talált kaput, azt is védte Bordás, akárcsak Nistor újabb távoli kísérletét.

A fáradni látszó FK válasza Szufian Dzsebari szólója volt, a fürge marokkói lövésénél Mutiu hárított szögletre. Egyik csapat sem játszott hosszabbításra, mégis összejött, és ekkor már látszott az erőnléti különbség a látogatók javára. Mihai Neicutescu egy indítás után be is vette Bordás kapuját, bár a hazaiak Fábio Guarú lerántása miatt szabálytalanságot reklamáltak. (2–3)

A már lecserélt Magyari a második sárgáját is megkapta, de társaiban még maradt egy dobás: Dzsebari jobbról ívelt be egy szabadrúgást, Berde István pedig kapásból lőtte a kapuba a labdát. (3–3)

A „Szép volt, fiúk!” már a 11-esek előtt felhangzott a lelátón, az igazi dráma viszont csak ezután következett. Csupán a tizedik körben, kilenc kimaradt lövés után dőlt el a párharc. Pedig az első ötös sorozat végén Grozav lábában ott volt a Dinamo továbbjutása, de fölé panenkázott, a nyolcadik és kilencedik körben meg mindent védtek a kapusok. A tizedikben Nagy Zsolt belőtte, Kino Delorge nem, de Bordás elmozdulása miatt megismételtették a 11-est – és a belga bekk újabb lövését (ami így már a 21. tizenegyes volt) is megfogta a csíki kapus, tökéletessé téve szurkolóik számára a sporttörténelmi meccset. (Érdekesség, hogy a másik bukaresti kirakatcsapat, az FCSB is kiesett csütörtökön, miután 2–1-re kikapott a Dunarea Calarasi-tól.)

Videón a drámai 11-es párbaj

ROMÁN KUPA
NYOLCADDÖNTŐ

FK Csíkszereda–Dinamo Bucuresti 3–3 (Majzik 48., Magyari 52., Berde 115., ill. Nistor 54., 59., Neicutescu 106.) – 11-esekkel 6–5

További eredmény
Dunarea Calarasi–FCSB 2–1

(Fotó: Manases Sándor)
(Fotó: Manases Sándor)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik