Pogba, Sané, Hazard és Willi Orbán is jól járhat a halasztással

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 19:47
null
Sané (balra) és Pogba már a csoportkör 1. fordulójában összefuthat a jövő évi Eb-n (Fotó: AFP, archív)
Azzal, hogy a nyárról egy évvel elhalasztották a 2020-as Európa-bajnokságot és a Copa Américát, sok játékos jól járhat szakmai szempontból. Többen felépülhetnek a sérülésükből, mások fejlődhetnek, érettebbé válhat a játékuk egy év alatt.

 

SÉRÜLÉS MIATT HIÁNYOZHATTAK VOLNA

Elsősorban azok a futballisták járhatnak igazán jól az egyéves halasztással, akik ezen a nyáron sérülés miatt nem állhattak volna rendelkezésre, illetve kérdéses lett volna a szereplésük, a formájuk, vagy annyira fiatalok, hogy az idén még nem lett volna fix helyük a nemzeti csapatban.

A sérülés miatt sokat kihagyó sztárok közé sorolhatjuk például a francia Paul Pogbát, aki ebben az idényben csak hét bajnokin szerepelt a Manchester Unitedben. Az első négy fordulóban még játszott, majd szeptemberben egy, decemberben még két alkalommal szerepelt, azóta egyszer sem. A francia válogatottban lassan egy éve, tavaly júniusban játszott legutóbb, így hiába volt tagja a világbajnok csapatnak, nem biztos, hogy láthattuk volna az Eb-n a Puskás Arénában – mint ismert, a francia válogatott a részben budapesti csoportba kapott besorolást –, jövőre azonban erre minden esély meglehet.

Mint ahogy arra is több az esély, hogy a jövő nyári Eb-n Pogba Leroy Sanéval párbajozzon a német–francia meccsen – ezt a csatát idén nyáron valószínűleg nem láthattuk volna. A 21-szeres német válogatott Sané ugyanis Pogbánál is súlyosabb sérülést szenvedett, meg is operálták a térdét, ebben az idényben csak az augusztusi, Liverpool elleni Szuperkupa-meccsen játszott, azon sérült meg. A 24 éves támadónak persze a felépülése után – a City második csapatában, februárban egy meccsen már játszott – meg kell küzdenie a csapatba kerülésért, nincs is annyira bérelt helye a válogatottban, mint Pogbának a franciáknál. Két évvel ezelőtt, Joachim Löw vb-keretébe például be sem került, de tavaly a legutóbbi három válogatott meccsén három gólt szerzett, így jó eséllyel pályázhat az Eb-részvételre, ha megfelelő állapotban lesz.

És ugyancsak az F-csoportban – tehát akár Pogba és Sané ellen is – léphetne pályára az Eb-n a magyar válogatottban Willi Orbán, aki a sérülését követően éppen a héten állt újra edzésbe Lipcsében. Persze Orbán Eb-szerepléséhez először is ki kell jutnia a tornára a magyar válogatottnak, de felépülését követően a pótselejtezőkön sokat tehet a nemzeti csapat sikeréért az RB Leipzig védője, vele egyértelműen nőhet a kvalifikáció esélye.

Aztán ugyancsak sérülés miatt erősen kérdéses lett volna az Eb-szereplése – ha idén rendezték volna a tornát – a belga Eden Hazard-nak (Real Madrid), aki november óta csak két meccsen játszott, a január óta sérült angol Harry Kane-nek (Tottenham), a januárban térdszalag-szakadást szenvedő olasz Nicolo Zaniolónak (AS Roma), az ugyanilyen problémával küzdő Memphis Depaynak (Lyon), vagy éppen a francia Ousmane Dembélének (FC Barcelona). Igaz, utóbbi már a sérülése előtt sem számított stabil válogatottnak, így ő egészségesen sem veheti biztosra, hogy bekerül a francia csapatba.

A 12-szeres magyar válogatott Willi Orbán a héten újra edzésbe állt Lipcsében (Fotó: Instagram)
A 12-szeres magyar válogatott Willi Orbán a héten újra edzésbe állt Lipcsében (Fotó: Instagram)

 

TAPASZTALATRA VAN SZÜKSÉGÜK

Aztán vannak olyan fiatalok is, akik válogatott szinten még rutintalannak számítanak, nem tudtak még igazán bizonyítani azon a szinten, ezért lett volna kérdéses, hogy az idén nyáron milyen szerepet tudnak játszani a válogatottban.

Ilyen például a portugál Joao Félix, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tavaly egy remek tavaszi szezon után, a 2019-es esztendő legdrágább játékosaként, 126 millió euróért szerződött a Benficától az Atlético Madridhoz. Az Atlétiben a 20 bajnoki meccsen szerzett négy gólja és két gólpassza azonban nem nevezhető kimagasló teljesítménynek, mint ahogy a portugál válogatottban is adós a jó játékkal. Tavaly júniusban debütált Svájc ellen, összesen ötször játszott a nemzeti csapatban, gól és gólpassz még nem kötődik a nevéhez. Egy év alatt viszont sokat fejlődhet, akár meghatározó játékossá is válhat a jövő évi Eb-ig.

Jövő nyárig az FC Barcelona ősszel feltűnt, 17 éves szélsője, Ansu Fati is beverekedheti magát a spanyol felnőttválogatottba. A tavaly országot váltó, Bissau-Guineában született játékos eddig „csak” a spanyol U21-es válogatottig jutott (2 meccs, 0 gól), és idén valószínűleg nem is tudott volna szintet lépni, de egy év múlva eljuthat az Eb-keretig.

Ugyanakkor nemcsak az Eb-t halasztották el egy évvel, 2020 nyaráról 2021-re, hanem a következő Copa Américát is. A dél-amerikai kontinensbajnokság a Real Madrid két brazil fiatalja számára hozhatja meg az áttörést válogatott szinten. A 19 éves Rodrygo a Bajnokok Ligájában ebben az idényben négy meccsen négy góllal és két gólpasszal hívta fel magára a figyelmet (a Galatasaray ellen triplázott, a madridi csapat első, második és hatodik gólját szerezte), de a brazil felnőttválogatottban két meccsen még csak 21 percet töltött a pályán tavaly novemberben. A madridi klubtárs, a szintén 19 éves Vinícius Júnioraki a BL-ben egy gólnál és egy gólpassznál tart – is bemutatkozhatott már a felnőttválogatottban (tavaly szeptemberben Peru ellen bő negyedórát kapott), de azzal, hogy egy évvel elhalasztották a Copa Américát, esélyt kapott, hogy 2021-ben megszilárdítsa a helyét a keretben.

A fent felsoroltak játékosok idén nyáron valószínűleg nem tudtak volna fontos szerepet játszani hazájuk válogatottjában, a jövőre halasztott kontinensbajnokságon viszont meglehet erre a lehetőségük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik