Pato nemet mondott a kínaiak 48 millió eurójára

Vágólapra másolva!
2016.01.15. 10:25
null
Pato Brazíliában magára talált a vén kontinens okozta sokk után: újra megpróbálja a csúcstámadást? (Fotó: AFP)
Minden rosszban van valami jó: ismét tárt karokkal vár bennünket munkahelyünk, ismét kinyitották hívogató kapuikat az iskolák, ismét váratlanul érte a tél a közlekedőket, ismét feleannyiba kerül a karácsony előtt megvett bármi, mint amennyiért ránk sózták, ismét közeledik a félév, az adóbevallás és a csekkfizetési határidő, megőrülésünk és nyugdíjazásunk egymással versengő időpontja – ellenben újfent egy hónapig rághatjuk körmeinket bis zum tövig amiatt, hogy vajon kedvenc csapatunk mely labdarúgókkal erősít a tavaszi idényre. Téli transzfersorozatunk második körét is az angliai eseményekkel kezdtük, az olasszal folytattuk, hogy a Bundesligán át elérkezzünk a Ligue 1-be.

Ha Ligue 1, akkor főleg PSG, és ennek lehettünk tanúi ezen a héten is. Fontos hír volt, hogy a Serie A élcsapatai által csábított Ezequiel Lavezzi ügynökével annak elmondása szerint immáron a Chelsea is tárgyal, de a „pártfogó" szerint a Barcelona sem tett le még védencéről.

Teljesen új jelölt viszont Párizsban a volt milanos Alexandre Pato, aki Brazíliában magára talált a vén kontinens okozta sokk után. A kínai Tiencsin Csüancsien (ahol Luís Fabiano a középcsatár, Vanderlei Luxemburgo az edző) húszmillió eurót kínált már érte a Corinthiansnak, neki meg három évre holmi 48 millió eurót bérként, de a támadó inkább visszatérne Európába – korábban a Liverpoollal boronálták össze, ám ez a szál elhalt, és ezt maga Jürgen Klopp jelentette be.

Ellenben a Manchester United, a Chelsea és a Tottenham nem rest versengeni Pato kegyeiért, és állítólag a párizsiak is vevők lennének rá. Angol és brazil sajtóértesülések szerint már kimondottan közel van a Chelsea-hez.

Akár csak Eden Hazard-ra, akinek ára – nyári jegyzéssel – angol értesülések szerint már 106 millió eurós magasságokba emelkedett – ez bizony már csak a Manchester City és a PSG szintje (no meg a szintén érdeklődő Real Madridé, amelyik korábbi transzferhuncutságaiért kapott büntetése okán kiszállt a versenyből). Természetesen ez nem azt jelenti, hogy meg is veszi a karmestert a PSG, de egyet lehet érteni Thiago Silvával, aki bejelentette: klubja képes lenne megvenni Neymart, Lionel Messit vagy Cristiano Ronaldót.

Mármint ha eladnák őket.

A goal.com értesülései szerint a PSG nem pontosan olyan stílusú csatárt keres, mint Pato, ezért inkább Romelu Lukaku az első számú jelölt a Zlatan Ibrahimovic utáni időkre. A belga támadó angol lapok szerint váltani akar, és egy igazi topcsapatban folytatná, például a Realban vagy a PSG-ben.

Felvetődött még: Raphaël Guerreiro, Toni Kroos, Antoine Griezmann és Paul Pogba, míg a lehetséges távozók listájának élén Edinson Cavani és Salvatore Sirigu áll.

Ha már angol forrásokról esett szó fentebb: egyre többen számolnak be arról, hogy a nyártól visszatér a Manchester Unitedhez Laurent Blanc, természetesen immáron menedzserként. Zárjuk párizsi sorainkat a két (a sajtó szerinti) legújabb kiszemelttel: a 19 éves szerb szélső, a partizanos Andrija Zsivkovics igen felkapott mostanában, a Bundesligából és a Premier League-ből is figyelik, míg a brazil jobb oldali mindenest, a torinói Bruno Perest a Bayern München is kiszemelte magának.

A Monaco már igazolt is: a múlt héten vetődött csak fel Moszkva egykori ékességének, a legutóbbi brazil idényt a Corinthiansban záró Vágner Love megszerzésének lehetősége, és a brazil csatár már meg is érkezett. Másfél évre írt alá a hercegségbeliekhez a 31 éves játékos, aki Dimitar Berbatov örökébe lép, az ő elárvult mezszámát kapta meg.

Messze-messze került egykori dicsőségétől az OLYMPIQUE MARSEILLE, de azzal nem vádolhatók meg a klub vezetői, hogy ne küzdenének a középszer ellen – ugyanakkor a Chelsea-védő, Papy Djilobodji, az osztrák védelmi szakember, a Tottenham által a nyáron hatmillióért megszerzett Kevin Wimmer vagy a firenzei Mario Suárez kölcsönvételével, a Watfordnál magát boldogtalannak érző görög balhátvéd, Hoszé Holevasz, esetleg a Palermo által nem is olyan régen megvett védő, Abdelhamid el-Kautari megszerzésével sem lesz bajnokesélyes a csapat.

A már tegnap is megénekelt Carlos Mané, a toulouse-i támadó, Wissam Ben Yedder vagy Gervinho megfizethetetlen az OM-nek, a Zenit veterán portugál középpályása, Danny inkább reális célpont.

Jelen pillanatban annak is borzalmasan örülnek a kikötővárosiak hívei, hogy Steve Mandanda ismét hűségesküt tett, Michy Batshuayi és Benjamin Mendy hosszabbított, Florian Thauvin szeretne legalább egy fél évre visszatérni Newcastle-ből, Abou Diaby pedig négy hét múlva már bevethető állapotban lesz.

EKÖZBEN A PIACON...

...a St.-Étienne szerzett másfél millióért egy tehetséges szélsőt, a holland U21-es válogatottból marokkói felnőtt válogatott kerettaggá vált Usszama Tannant, a Monaco Rony Lopes után egy másik tavaly nyáron vett támadó középpályást (Gabriel Boschilia) is elengedett kölcsönbe, a hét üzletét pedig a Girondins Bordeaux csapta, amely a saját nevelésű szenegáli szélsőt, támadó középpályást, Henri Saivet-t hatmillió euróért eladta a Newcastle Unitednek. Saivet valamikor francia U-válogatott volt, a különböző korosztályos csapatokban 50-nél is többször lépett pályára, az angolok döntése pedig azért bátor, mert Saivet az elmúlt idényt nulla bajnoki góllal zárta, az ideiben pedig csak kétszer volt eredményes, és összesen egyetlen gólpasszt adott.

A HÉT MONDATA...

...„Botrányos hiba, ez szégyen!” – fakadt ki az Olympique Lyon elnöke, Jean Michel Aulas, miután egy asszisztens alaposan benézte a PSG teljesen szabálytalan találatát. Csak 45 centiméterrel hagyta el a labda a játékteret a gólpassz előtt, de Aulas ismerhetné a franciákat: a kicsire nem adnak.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

...hogy teljesen ingyen, igaz, már 32 éves korában megérkezett Monacóba Christian Vieri. Korábban 87.5 millió eurót fizettek érte klubjai, például a Juventus, az Atlético Madrid, a Lazio vagy az Inter. Az olasz ikon a Hercegségben összesen 11 mérkőzésen lépett pályára, lőtt öt gólt, de mégsem maradt, mert újabb súlyos sérülése után hazahúzta őt a Serie A. Játszott még Bergamóban és Firenzében, végül Brazíliából, a Boavista SC-ből vonult vissza 2011-ben, de úgy, hogy ennek a kis klubnak a színeiben végül egyszer sem szerepelt.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

...hogy 28 éves korában elhagyta Japán kedvéért a Ligue 1-et a gallok egyik védőfejedelme, az elefántcsontparti származású Basile Boli. A keménykötésű bekk közel 50-szeres francia válogatott, láthattuk őt az 1992-es kontinenstornán, de leginkább azért emlékszünk rá, mert az ő góljával verte meg az Olympique Marseille a Milant az 1993-as BL-döntőben. Az Auxerre neveltje nem sokáig húzhatta már a nagy sikert követően az OM-nél, majd a Rangerstől hamar hazatért Monacóba, onnan csábította el az Urava Red Diamonds – és két idény múlva Boli már vissza is vonult. Testvére, a csatár Roger Boli megjárta a Lille-t, a Lenst és a Bournemouth-t is, fiáért, a szintén ék Franck Boliért tavaly nyáron 700 ezer eurót fizetett a kínai Liaoning, unokaöccse, a PSG-nevelés Yannick Boli nem sokkal kevesebbért került az Anzsihoz. Maga a nagy Basile pár éve politikai pályára lépett, ennek csúcsán egy gyanús ügy miatt őrizetbe vették, majd az Auxerre vette őt fel, tanácsadónak.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:

Távozott:

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:

AS MONACO
Érkezett: Vágner Love (Corinthians, 1.500.000)

Távozott:
Kölcsönbe: Rony Lopes (Lille), Gabriel Boschilia (Standard Liege)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Gaël Andonian (Dijon)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Alexander Söderlund (Rosenborg, 1.500.000), Usszama Tannan (Heracles Almelo, 1.500.000)
Távozott:

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:
Adam Ounas (Bordeaux B)
Távozott: Henri Saivet (Newcastle United, 6.000.000)
Kölcsönbe: Gaëtan Laborde (Clermont)

MONTPELLIER
Érkezett:

Távozott:

LILLE
Érkezett:
Morgan Amalfitano (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Rony Lopes (Monaco)
Távozott:

STADE RENNES
Érkezett:
Ousmane Dembélé (Rennes B)
Távozott:

GUINGAMP
Érkezett:
Jonathan Martins Pereira (Troyes, ingyen)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Hannover)
Távozott:
Kölcsönbe: Julien Begue (Bourg-Péronnas)

NICE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Julien Vercauteren (Westerlo), Szaid Benrahma (Angers)

BASTIA
Érkezett:
Távozott:
Joseph Barbato (szerződését felbontották)

CAEN
Érkezett:
Yann Karamoh (Caen B)
Távozott:

NANTES
Érkezett:
Guillaume Gillet (Anderlecht), Enock Kwateng (Nantes U19), Alexis Alégué (Nantes U19)
Kölcsönből vissza: Fernando Aristeguieta (Philadelphia Union)
Távozott: Lucas Deaux (Gent)

STADE REIMS
Érkezett:

Távozott:

LORIENT
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Denis Bouanga (Racing Strasbourg)

TOULOUSE
Érkezett:
Zinédine Machach
Távozott:

ANGERS
Érkezett: Denis Petric (Troyes), Diego Gómez (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Mohamed Yattara (Standard Liege), Szaid Benrahma (Nice)
Távozott: Abdoul Camara (Derby County, 1.700.000), Ludovic Butelle (FC Bruges, 1.000.000), Ismaël Keita (Paris FC)
Kölcsönbe: Anthar Jahia (Orléans)

TROYES
Érkezett:
Mouhamadou Dabo (egyesület nélküli)
Távozott: Jonathan Martins Pereira (Guingamp, i.), Georges Gope-Fenepej (Amiens, i.), Denisz Petrics (Angers)

GAZÉLEC AJACCIO
Érkezett:

Távozott:

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket.

Lezárva január 14-én este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik