Ötvenéves a megzabolázhatatlan brazil zseni, Romário

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.01.29. 13:12
null
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A ROMÁRIÓRÓL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT!
Lehet ötven-, hatvan- vagy hetvenéves, mindig ugyanaz ugrik be róla. Megkapja a labdát, a következő pillanatban helyzetbe kerül, és olyan ütemben lövi el külsővel vagy spiccel, hogy a kapus földbe gyökerezett lábbal, lemondó arckifejezéssel tudja csak nyugtázni a megmásíthatatlant.
A LEGNAGYOBB KIRÁLY
Romário 1994-ben ért fel a sportág csúcsára, az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon aranyérmes lett Brazíliával. Hetvenszer szerepelt a selecaóban, a válogatottban szerzett 55 góljával harmadik a vonatkozó örökranglistán Pelé (77) és Ronaldo (62) mögött. Tulajdonképpen nem rá vall, hogy Amerikában lemaradt a gólkirályi címről, merthogy… Szóval hétszeres riói állami bajnoki gólkirály, háromszoros holland gólkirály, háromszoros brazil országos bajnoki gólkirály, kétszeres BEK-/BL-gólkirály, kétszeres Holland Kupa-gólkirály, kétszeres Brazil Kupa-gólkirály, kétszeres Rio–Sao Paulo-gólkirály, kétszeres Mercosur-kupa-gólkirály, továbbá Konföderációs Kupa-gólkirály, klubvilágbajnoki gólkirály, spanyol bajnoki gólkirály, olimpiai gólkirály, valamint az U20-as dél-amerikai bajnokság gólkirálya. No meg a FIFA világ legjobb játékosa 1994-ben.

„Másik bolygóról érkezett, mert olyan szögből tud gólt lőni, ahonnan nem lehet” – nézett nagyot annak idején a néhai Bobby Robson, aki a holland PSV-nél igyekezett kordában tartani (1990–1992) a pöttöm, mindössze 167 centiméterre növő Romáriót.

Nem ő volt az első edzője európai egyesületnél, hanem Guus Hiddink, a jelenleg a Chelsea menedzsereként dolgozó tréner. Ő így emlékszik vissza a brazil csodacsatárra: „Huszonkét évesen került hozzánk, tudtuk, hogy tehetséges, de hogy ekkora önbizalma legyen... Mindig észrevette rajtam, ha egy-egy mérkőzés előtt feszült vagyok. Odajött hozzám, s azt mondta, nyugalom, mester, bevágok három gólt, simán nyerünk. A vicc az, hogy az esetek többségében tényleg így történt.”

Érdekes módon Romáriót mindössze nyolc évig csodálhattuk európai klubcsapatoknál (1988–1993 PSV; 1993–1995 Barcelona; 1996–1997 Valencia), ebből ötöt Hollandiában töltött – ott lett világhírű, a második és a harmadik szezonjában lejátszott 55 meccsén 61 gólt szerzett.

ROMÁRIO SAJÁT MAGÁRÓL
„Olyan vagyok, mint a pénz. Sokak szerint nem boldogít, pedig dehogynem, és végül úgyis mindenki megszereti.”
39 évesen lett utoljára gólkirály, Carlos Tévezt is megelőzve huszonkét találattal zárt az élen a 2005-ös brazil országos bajnokságban

Benne azzal, amelyikről PSV-s csapattársa, a 73-szoros holland válogatott kapus, Hans van Breukelen így nyilatkozott: „Nyolcvankilenc őszén az előző szezonban BEK-döntőt játszó Steauával kerültünk össze, az eindhoveni visszavágón hamar előnyt szereztek a románok, összesítésben már kettő nullára vezettek. Végül öt egyre nyertünk, és továbbjutottunk, Romário három gólt ért el. A harmadikra mondhatnám, hogy olyat csak a zsenik lőnek, de amit csinált, arra még a zsenik sem képesek. Megkerülős csellel indult, a tizenhatoson belül pedig egyszerre fektette el a hátvédet és a kapust a lövőcselével. Ha nem látom, el sem hiszem.”

AHÁNY GÓL, ANNYI SZABADNAP
Nem hagyhatjuk ki Johan Cruyff visszaemlékezését, aki a Barcelonánál volt az öntörvényű brazil gólzsák edzője (1993–1995).
„Egy januári napon odasomfordált elém azt kérve, hogy adjak neki három extra szabadnapot, mert szeretne hazamenni a riói karneválra. Hirtelen nem is tudtam, mit mondjak. Kitaláltam, hogy ahány gólt szerez a következő bajnokin, annyi szabadnapot adok neki. Nyeregben éreztem magam, mert akkoriban alig edzett, ráadásul a Real Madridot fogadtuk… Erre nyertünk öt nullára, ő meg a második félidőben benyomta a harmadik gólját is. Nem akartam megszegni a szavamat, hazaengedtem. Szédületes pali volt. Szerencsés vagyok, hogy az edzője lehettem, sohasem dolgoztam nála technikásabb játékossal.”

Egész pályafutása során be volt oltva a fárasztó edzésmunka ellen, tehát alapvetően most az következik, hogy mi mindent ért volna még el, ha csak feleannyira szorgalmas, mint amennyire tehetséges. De nem következik. Neki így volt jó. És ezáltal nekünk, futballrajongóknak is.

„Esélyem sem volt megzabolázni ezt a trópusi halat, kétlem, hogy bárkinek is sikerült – vallott róla Robson. – Péntekenként teljesen használhatatlan volt, mert készült az éjszakai bulira. Úgy értem, minden pénteken. Ha volt meccsünk másnap, ha nem. Sohasem drogozott vagy alkoholizált, csak kólát ivott, viszont hajnalig táncolt mindenféle nőcskékkel. Ezt a klubhoz beérkező névtelen telefonhívásokból tudtuk meg. Az átmulatott éjszaka után persze késő délutánig henyélt, ilyenkor majd' szétrobbantam a dühtől. Mégis be kellett tennem a kezdőcsapatba, mert a kihagyása egy-két gól mínuszt jelentett volna számunkra.”

Barcelonai mesterhármas a riói karneválért
Barcelonai mesterhármas a riói karneválért

Nekünk annál is többet: sírig őrzött emlékeket, a futballvilág egyik legérdekesebb, legszínesebb darabját.

Egyszer azt találta mondani, születésekor Isten kiválasztotta őt, így hát szerényen mi csupán annyit kérünk a Teremtőtől, hogy akkor éltesse is sokáig!

50 ÉV, 50 REMEK GÓL


ÍGY LESZ A NEM LÉTEZŐ KÉTMILLIÓ SVÁJCI FRANKBÓL HÚSZMILLIÓ EURÓ
Romário évek óta a politikai pályán mozog, népszerűsége így is töretlen. Kétezertízben 146 ezer szavazatot kapva jutott be a parlamentbe, később pedig rekordot döntött, Rio állam szavazóinak 63 százaléka, 4.6 millió ember voksolt rá a szenátusi szavazáson – ennyi igent sem előtte, sem azóta nem kapott brazil politikus. Az egyenes, időnként kegyetlenül nyers beszéd, valamint a korrupció elleni harc bajnokaként igencsak sok támadásnak van kitéve, tavaly is megpróbálták lejáratni.
A Veja magazin hivatalos dokumentumot közölt Romário eltitkolt számlájáról, az oda ellenőrizhetetlen módon beérkező kétmillió svájci frankról. A korábbi csatár erre maga mellé vette hat exneje közül azt az egyet, aki folyékonyan beszél franciául, és elment vele az ominózus svájci bankba.
„Lesújtó fejlemény, sajnos nincs kétmillió svájci frankom” – hirdette az interneten a világsztár, miután a bank hivatalosan igazolta, nincs semmiféle számlája, nemhogy milliói. A Veja védekező állásba vonult, bevallása szerint a brazil szövetségi rendőrség egyik meg nem nevezett munkatársától kapta a dokumentumot, egyéb köze nincs hozzá.
Romário elfogadta. Csak éppen húszmillió euróra perelte a magazint. És nyert.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik