Női vb: Hollandia lesz a címvédő USA ellenfele a döntőben

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2019.07.04. 00:08
null
Jackie Groenen döntőbe lőtte a hollandokat (Fotó: AFP)
Az Európa-bajnok holland válogatott lesz a címvédő Egyesült Államok ellenfele a női labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében, mivel a narancsmezesek a szerdai elődöntőben hosszabbítás után 1–0-ra legyőzték Svédországot.

Amikor a csoportmeccsek lezárultával kialakult az egyenes kieséses szakasz ágrajza, és a két legerősebbnek vélt válogatott, a címvédő Egyesült Államok és a házigazda Franciaország a felső ágra került, a tábla alsó felébe kerülő csapatok előtt nagy esély nyílt arra, hogy világraszóló eredményt érjenek el. Az olimpiai ezüstérmes svédek Kanada és Németország legyőzésével történetük során negyedszer, az Európa-bajnok holland válogatott Japán és Olaszország kiejtésével először jutott be a világbajnokság elődöntőjébe. A két együttes világversenyen legutóbb a 2017-es Eb-elődöntőben csapott össze egymással, akkor Hollandia 2–0-s győzelmet aratott Lieke Martens és Vivianne Miedema találataival.

A két kiváló támadó ezúttal is ott volt a hollandok kezdőcsapatában, Miedema előtt a mérkőzés elején adódott is egy lövőhelyzet, ettől eltekintve azonban a narancsmezesek az első félidőben semmi veszélyt nem jelentettek Hedvig Lindahl kapujára, aki svéd rekordot jelentő 19. vb-meccsén lépett pályára. A másik oldalon több nagy helyzet is kimaradt, a hollandok Sari van Veenendaal kapusnak köszönhették, hogy a szünetben nem hátrányban ücsöröghettek az öltözőben.

A második játékrészben már jóval kiegyenlítettebb csata folyt a pályán, s mindkét csapatot csak centiméterek választották el a góltól: előbb a svédek jártak nagyon közel a gólszerzéshez, ám Nilla Fischer lövésénél Van Veenendaal ujjheggyel a kapufára tolta a labdát, majd néhány perccel később a másik oldalon Miedema fejesénél Lindahl védett a léc segítségével.

A rendes játékidő gól nélküli döntetlennel zárult, így a női világbajnoki elődöntők történetében először hosszabbítás következett. A ráadásban a hollandok átvették az irányítást, és a 99. percben Jackie Groenen tizenhatoson kívülről eleresztett lövésével megszerezték a vezetést.

A 24 éves futballista kapcsán érdekesség, hogy idén nyáron ő lesz a Manchester United tavaly alapított női csapatának első, nem brit nemzetiségű játékosa.

A svédek nem tudtak újítani, a hosszabbítás hosszabbításában ráadásul súlyosnak látszó sérülés gyanújával elveszítették egyik legjobbjukat, Kosovare Asllanit.

Hollandia nyolcadik nemzetként, története során először jutott be a világbajnokság döntőjébe, melyben az esélyesség terhe nélkül léphet pályára a címvédő Egyesült Államok ellen.

Mert bár a futballban egy meccsen bármi megtörténhet, az nem lehet vitás, hogy a vasárnapi, lyoni finálénak az amerikaiak lesznek az esélyesei.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Svédország 1–0
(Groenen 99.) – hosszabbítás után

Keddi eredmény
Anglia–Egyesült Államok 1–2 (E. White 19., ill. Press 10., Morgan 31.)

8. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Július 2., Lyon
Anglia–Egyesült Államok 1–2
Július 3., Lyon Hollandia–Svédország
1–0 – h. u.
A 3. HELYÉRT
Július 6., 17.00, Nizza
Anglia–Svédország (Tv: M4 Sport)
x–x
DÖNTŐ
Július 7., 17.00, Lyon Egyesült Államok–Hollandia (Tv: M4 Sport)x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik