Női vb: amerikai öröm, francia bánat – a címvédő jutott be az elődöntőbe

Vágólapra másolva!
2019.06.28. 23:00
null
(Fotó: AFP)
A címvédő amerikaiak Megan Rapinoe duplájával 2–1-re legyőzték a házigazda Franciaországot a női labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a Paris Saint-Germain stadionjában, a Parc des Princes-ben, csaknem 46 ezer néző előtt.

Nem volt még olyan meccse az Egyesült Államoknak ezen a világbajnokságon, amelyen az első negyedórában ne talált volna be: Thaiföld tizenkettő, Chile tizenegy, Svédország három, Spanyolország hét percig tudta megőrizni kapuját a góltól az amerikaiak ellen, s a jó kezdésre a játékoskerete alapján a trónkövetelésre joggal pályázó Franciaország ellen sem lehetett panasz. Az ötödik percben Megan Rapinoe bal oldali szabadrúgása után a labda a lábak között utat talált a kapuba (0–1).

A női világbajnokságok történetében egyébként a házigazda korábban sosem játszott az aktuális címvédővel, a francia és az amerikai válogatott viszont egyszer már találkozott egymással: 2011-ben az elődöntőben az Egyesült Államok 3–1-re megverte a gallokat.

A kétgólos különbség most is kialakult a felek között, amikor a 65. percben Rapinoe második találatával a vendégek növelték előnyüket. A 33 éves klasszis Marta után, 2007 óta az első női labdarúgó, aki egymást követő két világbajnoki mérkőzésen is duplázni tudott (0–2).

Ekkor még nem dőlt el a végérvényesen a meccs, de negyedórával a vége előtt eldőlhetett volna, ám Tobin Heath gólját a játékvezetői csapat nem adta meg, mert a gólpasszt jegyző Crystal Dunn lesről indult.

Három nulla helyett aztán kettő egy lett, a 81. percben a 187 centiméter magas Wendie Renard fejes góljával szépítettek a franciák. A budapesti BL-döntőben is látott lyoni futballista hazája első női játékosa, aki négy gólt szerzett egyazon világbajnokságon – tette mindezt középhátvédként… (1–2)

A franciák ezek után még nagyobb elánnal mentek előre, ám az amerikaiaknak sikerült féken tartaniuk őket, és Alex Morganék a hosszabbításban már rutinosan tudtak játszani az idővel is.

A hajrában ezért a kezezésért reklamáltak tizenegyest a franciák

Az Egyesült Államok 15 meccses veretlenségi sorozatával Németország, tízmeccses győzelmi szériájával Norvégia világbajnoki csúcsát állította be, és nagy lépést tett afelé, hogy a nyolcadik vb-jén is érmet szerezzen.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Franciaország–Egyesült Államok 1–2
(Renard 81., ill. Rapinoe 5., 65.)

8. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA
NEGYEDDÖNTŐ
Június 27., 21.00, Le Havre Norvégia–Anglia0–3
Június 28., 21.00, Párizs
Franciaország–Egyesült Államok 1–2
Június 29., 15.00, Valenciennes
Olaszország–Hollandia (47)
x–x
Június 29., 18.30, Rennes
Németország–Svédország (48)
x–x
ELŐDÖNTŐ
Július 2., 21.00, Lyon
Anglia–Egyesült Államok x–x
Július 3., 21.00, Lyon a 47. mérkőzés győztese–a 48. mérkőzés győztese (50)
x–x
A 3. HELYÉRT
Július 6., 17.00, Nizza
a 49. mérkőzés vesztese–az 50. mérkőzés vesztesex–x
DÖNTŐ
Július 7., 17.00, Lyon a 49. mérkőzés győztese–az 50. mérkőzés győztesex–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik