NL: francia vereség Hollandiában, kiestek a németek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.16. 22:39
null
Georginio Wijnaldum (a kép előterében) egymást követő második meccsén talált be a válogatottban (Fotó: AFP)
A világbajnoki címvédő francia labdarúgó-válogatott 2–0-s vereséget szenvedett Hollandia vendégeként a Nemzetek Ligájában, így biztossá vált, hogy Németország kiesik az A-divízióból. A B-ligában Dánia walesi sikerével megnyerte a 4. számú csoportot.

A hollandok ellentétes előjelekkel fogadták a világbajnokot, a rotterdami De Kuip Stadionban ugyanis az ezt megelőző 14 mérkőzésük mindegyikét megnyerték, a franciákat viszont tíz éve nem verték meg. Amikor ez legutóbb sikerült nekik, még a 2008-as Európa-bajnokságon (4–1), akkor a Van der Sar – Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst – Nigel de Jong, Engelaar – Kuyt, Van der Vaart, Sneijder – Van Nistelrooy összeállításban léptek pályára.

Most egy jóval fiatalabb csapatot küldött ki a gyepre a jelenlegi kapitány, Ronald Koeman, benne a 19 éves Matthijs de Ligttel, az egyaránt 21 esztendős Frenkie de Jonggal és Steven Bergwijnnel, valamint a 22 éves Denzel Dumfriesszal.

A 2016-os Eb-ről és az idei vb-ről is lemaradó holland válogatott elmúlt évei nem voltak a legszebbek, a jövője azonban az lehet, Memphis Depayék ugyanis fantasztikus futballt bemutatva fektették két vállra a franciákat, akik csalódást keltő teljesítményt nyújtottak.

A Liverpool középpályása, Georginio Wijnaldum már a második percben megszerezhette volna a vezetést, ám ez csak a 44. percben sikerült neki, amikor Hugo Lloris bravúrja után kilenc méterről a kapuba vágta a kipattanót (1–0).

Hogy a hollandok mekkora fölényben játszottak, jól mutatja: az első félidőben Frenkie de Jong 68-szor ért labdába, miközben a vendégek legaktívabb játékosa, Blaise Matuidi feleannyiszor, 34-szer. Nem véletlen, hogy a Cadena SER rádióadó pénteki információja szerint az Ajax ifjú középpályása az FC Barcelona első számú célpontja lesz a jövő nyári átigazolási időszakban – sőt a katalánok már idén is szerették volna megvásárolni.

A szünet után Lloris mindent hárított, amit lehetett, összesen kilenc védést mutatott be, amivel a legutóbbi tíz évet tekintve francia csúcsot állított fel a nemzeti csapatban. A 96. percben azonban hiába nyújtózkodott, miután elvetődött, Memphis Depay panenkás mozdulattal lőtt tizenegyesénél nem érte el a labdát (2–0).

A Lyon támadója továbbra is bombaformában futballozik, ebben az évben a klub- és a válogatott meccseket is figyelembe véve 52 mérkőzésen 23 gólt és 18 gólpasszt jegyzett.

A holland válogatott ezzel a győzelemmel versenyben maradt a csoportelsőségért, és ahhoz, hogy megelőzze Franciaországot, elég döntetlent játszania Németországban – ahol a nationalelf már azzal a tudattal lép pályára, hogy biztosan kiesik az A-ligából.

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA
1. CSOPORT
Hollandia–Franciaország 2–0 (Wijnaldum 44., Depay 96. – 11-esből)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 4 2 1 1 4–4 0 7
2. Hollandia 3 2 1 6–2 +4 6
3. Németország 3 1 2 1–5 –4 1

A B-divízió 4-es számú csoportjában Dánia 2–1-es győzelmet aratott Walesben – amely Gareth Bale góljával a rendes játékidő utolsó percében csak szépíteni tudott –, így a csoport élére állt, és az Írország elleni mérkőzésének eredményétől függetlenül biztos, hogy ott is marad. A dánok tehát feljutottak, míg az írek kiestek.

BALE SZÉPÍTŐ GÓLJA

B-LIGA

4. CSOPORT
Wales–Dánia 1–2 (Bale 90., ill. N. Jörgensen 42., Braithwaite 88.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 3 2 1 4–1 +3 7
2. Wales 4 2 2 6–5 +1 6
3. Írország 3 1 2 1–5 –4 1

Az 1-es csoportban Ukrajna súlyos vereséget szenvedett Szlovákiában, ahol már biztos csoportelsőként lépett pályára. A vendégeknél a Ferencváros légiósa, Ivan Petrjak az egész meccsen a kispadon ült. A szlovákok és a csehek hétfőn (november 19-én) a kiesés elkerüléséért küzdenek meg egymással, Marek Hamsíkék győzelmi kényszerben utaznak Prágába.

1. CSOPORT
Szlovákia–Ukrajna 4–1
(Rusnák 6., Kucka 26., Zrelák 52., Mak 61., ill. Konopljanka 47.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ukrajna 4 3 1 5–5 0 9
2. Szlovákia
3
1

2
5–4
+1
3
3. Csehország 3 1 2 3–4 –1 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik