Nincs több óriászászló és füst: másképp kell szurkolni a Libertadores-kupában

Vágólapra másolva!
2019.01.10. 20:07
null
Pénztárgépszalagok, szurkolókat takaró óriászászló, hirdetést eltakaró zászlók és transzparensek: ezeket tiltják ki a Libertadores-kupából (Fotó: AFP)
Óriászászlók, füstök, papírkonfetti-eső, kifeszített csíkok, gigantikus koreográfiák, eszelős – néha már túlzottan is eszelős – hangulat és szurkolás. A dél-amerikai futballról a sztárok mellett elsőre ez ugrik be minden rajongónak. És mivel sztárból – legalábbis befutott, pályafutása csúcsán járó csillagból – kevesebb van, s a dél-amerikai csapatok játékereje sem összemérhető dicsőségesebb korszakokkal, marad a hangulat. Már ha a kontinens labdarúgó-szövetsége, a CONMEBOL nem fogja vissza...

„A CONMEBOL most azt várja el, hogy a szurkolók üljenek a Libertadores-kupa mérkőzésein. Betiltják a hatalmas drapikat és zászlókat is a stadionokban” – twittelte szerdán Juan Arango dél-amerikai futballszakíró. A Dél-Amerikai Labdarúgó-szövetség – melyet tevékenysége miatt rendre kritikai össztűz ér, és melyet a Libertadores-kupa (kényszerből) Európába vitt fináléja sem tett népszerűbbé – valóban korlátozó intézkedések sorát vezeti be a 2019-es évtől.

Az Olé értesülései szerint a Libertadores-kupa mérkőzéseire a jövőben nem lehet bevinni 1.50x1 méteresnél nagyobb zászlókat, illetve kitiltották a pénztárgépszalagokat, papírtekercseket, no meg gyakorlatilag az összes pirotechnikai eszközt. El kell távolítani a vészkijáratokat és szektorelválasztókat, valamint a hirdetőtáblákat eltakaró transzparenseket és zászlókat. Az eddig is hosszú – ám közel sem mindig szigorúan betartatott – tiltólistán 18 helyett immár 21 tárgy van.

Első pillantásra úgy tűnik, a CONMEBOL mindent megtesz, hogy kiherélje a lelátói kultúrát, elvéve annak hagyományos elemeit. A gigantikus transzparensek és zászlók, koreográfiák, pirotechnikai eszközök, konfetti a helyi szurkolás standard és állandó eszközeit jelentik. Ugyanakkor persze veszélyforrást is – és ezzel érvel a szövetség. Ugyanilyen okból egyszer Brazíliában már betiltották a hatalmas zászlókat és transzparenseket, bár azóta kicsit enyhült a „szorítás”, minden állam meghozhatja saját szabályait, illetve a klubok, a szurkolói csoportok képviselői és a rendőrség munkatársai is rendszeresen egyeztetnek a bevihető eszközökről.

„A célunk a szurkolók biztonságának megteremtése, a hatalmas transzparensek és zászlók betiltása is ezért történik meg: ezek ugyanis búvóhelyet biztosíthatnak azoknak, akik a pályára akarnak dobni vagy lőni tárgyakat”tudatta a spanyol As szerkesztőségével a CONMEBOL egyik munkatársa. A szövetségi tisztviselő rámutatott, 2013-ban egy 14 éves bolíviai drukker életét követelte egy, az óriászászló takarásából kilőtt pirotechnikai eszköz a San José de Oruro–Corinthians mérkőzésen. Két brazil fanatikust emberöléssel vádoltak meg, tíz társukat bűnsegédként helyezték vád alá.

A Gremio fanatikusainak is hozzá kell szokni: ezentúl nincs füstölgés! (Fotó: AFP)
A Gremio fanatikusainak is hozzá kell szokni: ezentúl nincs füstölgés! (Fotó: AFP)

Ugyanakkor a CONMEBOL is tisztában van azzal, hogy az „angol stílusú”, csak ülőhelyes elhelyezés szinte megvalósíthatatlan Latin-Amerikában, az pedig elképzelhetetlen, hogy a fanatikusokat bárki is leülésre „kényszerítse”. Ennek ellenére jönnek majd jegyvásárlási szigorítások, a tervek szerint 2021-től csak névre és helyre szóló belépőket lehet érvényesíteni. Valamennyi klubot arra kötelez a szövetség, hogy legyen internetes értékesítő felülete, melyen csak úgy lehet jegyet venni, hogy a szurkoló megadja adatait.

„A cél az, hogy minden szurkolónak meglegyen a helye. De az állóhelyekkel, mint amilyenek a La Bombonerában is vannak, nem lesz probléma, nem tervezzük ezek betiltását. Azt sem akarjuk, hogy leültessék a drukkereket, tisztában vagyunk vele, hogy milyen a dél-amerikai futball és mit képviselnek a szurkolók”így az As által idézett, névtelenségbe burkolózó tisztviselő.

Nem csoda, hogy a CONMEBOL szigorúbban felügyeli a jövőben a lelátói tevékenységet: a River Plate–Boca Juniors Libertadores-kupa-döntőt világszerte hatalmas érdeklődés kísérte, hogy aztán végül a finálé első mérkőzése a pocsék időjárás miatt csússzon, a másodikat meg le sem lehetett játszani, miután támadás érte a Boca autóbuszát. A szövetség végül példátlan módon Madridba vitte a visszavágót – a finálé mindent megmutatott a dél-amerikai futballszurkolók szenvedélyéről és a helyi labdarúgás árnyoldalairól is. A nem egyszer halálos áldozatokat is követelő erőszak a futball mindennapjainak a része.

Egyvalami már korábban is biztos volt: a 2018-as finálé volt az utolsó oda-visszavágós rendszerű döntő a Libertadores-kupa történetében. A versenysorozat 2019-től átáll az európai stílusú lebonyolításra: a finálé egymérkőzéses lesz, előre kiválasztott helyszínen. November 23-án a Santiago de Chile-i Nemzeti Stadionba vonulhat ki a két döntős – hogy a szokott körítés fogadja őket, vagy tényleg eltűnik a zászlóerdő és a pirotechnikai „bemutató”, az a jövő kérdése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik