Nemzetek Ligája: Portugália lett az első torna győztese!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 20:35
Az Európa-bajnoki címvédő Portugália legyőzte odahaza Hollandiát az első Nemzetek Ligája döntőjében, az aranymérkőzést egyetlen gól döntötte el.
Goncalo Guedes villanása döntött (Fotók: AFP)
Goncalo Guedes villanása döntött (Fotók: AFP)

NEMZETEK LIGÁJA
DÖNTŐ
Portugália–Hollandia 1–0 (Guedes 60.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Aki esetleg még nem figyelt fel rá: a holland védőóriás, Virgil van Dijk napjaink egyik legjobb védője, egyértelműen világklasszis. A portugálok elleni Nemzetek Ligája-döntő első félidejében Van Dijk elképesztően sokat szerelt, blokkolt várt és nem várt helyzetekben, nagyrészt neki köszönhető, hogy a frusztrált hazaiak inkább a 16-os elől lövöldöztek, az ötvenedik válogatottságát ünneplő kapus, Jasper Cillessen legnagyobb örömére.

Van Dijk mellett remekelt Matthijs de Ligt is, aki a legfiatalabb holland lett, aki pályára lépett döntőben a felnőttek között (a korábbi korrekorder 1978-ból az akkor 22 éves Ernie Brandts, az Ajax hátvédje pedig nincs még húszesztendős), a portugáloknál a legszorgalmasabb a karmester, Bruno Fernandes volt, aki nyolcszor lőtt kapura az első játékrészben, ebből négyszer a kaput is eltalálta.

Mindkét csapat árnyékékkel kezdett: mindkét középcsatár csak árnyéka volt a régi nagyoknak.

Ronald Koeman hamar lekapta a pályáról két szélsőjét, Steven Bergwijnt és Ryan Babelt is, de Memphis Depay maradt a pályán – akinek portugál kollégája, Goncalo Guedes első villanásából a kapuba talált. 1–0!



Kellett ehhez Cillessen és De Ligt hibája is, de a portugál a lehető legjobbkor szerezte meg első gólját tétmérkőzésen a nemzeti csapatban.

Depay hamar válaszolhatott volna, ám ziccerét fogta Rui Patrício, majd meddő mezőnyfölényt harcoltak ki csak a hollandok. A hazai szövetségi kapitány, Fernando Santos Guedes helyett a középpályás Rafa Silvát küldte a pályára, majd beállt Fernandes helyére a rutinos Joao Moutinho, így Cristiano Ronaldo lett a középcsatár. A túloldalon az oranjén nem sokat dobott a Quincy Promes, Donny van de Beek páros, majd hiába állt be a hajrára Luuk de Jong is.

Ronaldo ma is hajtott a gólért, ő lett a négyes torna gólkirálya, a torna legjobb játékosa pedig Bernardo Silva (Fotó: AFP)
Ronaldo ma is hajtott a gólért, ő lett a négyes torna gólkirálya, a torna legjobb játékosa pedig Bernardo Silva (Fotó: AFP)

A hollandok hol rövid passzos futballal próbálkoztak, de rövidek lettek a passzok, majd áttértek a hosszú indításokra, de majdnem mindegyik labda tényleg hosszú lett – nem remekeltek a portugálok sem, de ennyi is elég volt a sikerhez, így Cristiano Ronaldo emelhette elsőként a magasba az NL-trófeát.

Némi kárpótlás ez a portugálok vezérének az elveszített 2004-es hazai Eb-döntőért.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NEMZETEK LIGÁJA-ADATBANK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik