Griezmann megint duplázott a németek ellen, folytatódott Löwék vesszőfutása

Vágólapra másolva!
2018.10.16. 20:39
null
Griezmann 2016 után ismét duplázott a németek ellen (Fotó: AFP)
A 2018-as világbajnok Franciaország Antoine Griezmann duplájának köszönhetően fordított, és nyert 2–1-re a labdarúgó Nemzetek Ligájában a 2014-es vb-aranyérmes Németország ellen. A németek három mérkőzés után nyeretlenül állnak, és közel kerültek ahhoz, hogy kiessenek az új küzdelemsorozat elitjéből.

 

UEFA NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA, 1. CSOPORT
FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG 2–1 (0–1)

Saint-Denis, Stade de France, 75 000 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
Franciaország:
Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Lucas Hernández – Kanté (Nzonzi, 93.), Pogba, Matuidi – Mbappé (O. Dembélé, 86.), Giroud, Griezmann (Ndombele, 91.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Németország: Neuer – Ginter (Brandt, 83.), Süle, Hummels – Kehrer, Kimmich, T. Kroos, N. Schulz – Ti. Werner, L. Sané (Draxler, 75.) – Gnabry (Th. Müller, 88.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző:
Griezmann (62., 80. – a másodikat 11-esből), ill. T. Kroos (14. – 11-esből)

A német válogatott nemhogy nem evickélt ki a gödörből, amelyet a 2018-as évben (és főleg a világbajnokságon) ásott magának, még talán mélyítette is azt az ősszel, így hát nem csoda, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány kirakott öt játékost is a Hollandiában leégő kezdőcsapatból. A felforgatott németekkel szemben a majdnem vb-döntős kezdőjével felálló francia csapat egyértelmű favorit volt – hogy aztán az első félidő egyáltalán ne alakuljon úgy, ahogy a Stade de France közönsége várta.

A franciák ugyan kezdeményezően léptek fel (Kylian Mbappé eszelős sebességű megugrással mindenkit talpra ugrasztott), de helyzeteket nem tudtak kidolgozni, a németek meg első lehetőségükből megszerezték a vezetést. A 13. percben Leroy Sané adott be a jobb oldalról, Presnel Kimpembe – a francia kezdőcsapat egyetlen tagja, aki nem volt kezdő a vb-döntőn – Milorad Mazsics megítélése szerint kezezett, tizenegyes következett. A büntetőt a 14. percben Toni Kroos a bal alsó sarokba simogatta (0–1). Hugo Lloris rajta volt a labdán, hozzá is ért, ám védeni nem tudott.

Ebben az évben ritkán alakult jól a meccsforgatókönyv a németeknek, most viszont megtörtént, így a félidő hátralevő részében Löw csapata kontráival sok fejfájást okozott a világbajnoknak. Hugo Lloris többször is nagyot mentett, és ugyan a félidő hajrájában voltak francia helyzetek is, de a 0–2-höz közelebb állt a játék képe, mint az 1–1-hez.

Didier Deschamps nyilván intézett egy-két keresetlen szót „fiaihoz” a pihenő alatt, mert a franciák egyből magasabb sebességfokozatba kapcsoltak a szünet után. Többször sikerült területet találni Mbappénak, a házigazda kapuja elé tudta nyomni a németeket, és a 62. percben egyenlíteni is tudott – logikus következménye volt ez a fordulás után látottaknak. Paul Pogba passzolt a bal szélre Lucas Hernándezhez, a balhátvéd erős beadását pedig Antoine Griezmann remek mozdulattal (és technikával) fejelte a hosszú sarokba (1–1).

A franciák az egyenlítő gól után is lendületben maradtak, és megpróbálták megrendíteni a németeket, akik viszont pár jó ellencsapással megmutatták, hogy ők is pályán vannak. A nagyon szórakoztató és látványos meccset mindkét csapat teljesen komolyan vette – jó reklám volt ez a Nemzetek Ligájának, nem úgy, mint a müncheni 0–0.

A 79. percben aztán megint Mazsics vállalt főszerepet, mivel tizenegyest adott akkor, amikor Blaise Matuidi elzuhant a tizenhatoson belül Mats Hummels mellett. Antoine Griezmann nagyon magabiztosan belőtte a büntetőt, fordított Franciaország! 2–1

Ez el is döntötte a találkozót, Franciaország nyert, Griezmann duplázott a németek ellen, csakúgy, mint a 2016-os Eb-elődöntőben, a nationalelf vesszőfutása pedig tovább folytatódik. Ha Németország nem nyeri meg a Hollandia elleni hazai mérkőzését, akkor a vb-kudarcot azzal tetézi, hogy kiesik a Nemzetek Ligája első vonalából – egyre kellemetlenebb ez a vesszőfutás, még akkor is, ha a németek most sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, mint szombaton a hollandok ellen.

Ha az A-ligás búcsú fenyegetése még nem lenne elég: a német válogatott története során először veszített el hat mérkőzést egy naptári éven belül.

AZ ÁLLÁS
1. Franciaország 3 2 1 4–2 +2 7
2. Hollandia 2 1 1 4–2 +2 3
3. Németország 3 1 2 1–5 –4 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik