Franciaország–Horvátország: mint a világbajnoki döntőben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.09.08. 20:40
null
Jogos a francia öröm (Fotó: AFP)
Franciaország 4–2-re legyőzte Horvátországot a Nemzetek Ligája 2. fordulójában, az A-liga 3. csoportjában.

NEMZETEK LIGÁJA
2. FORDULÓ
A-LIGA
3. CSOPORT
Franciaország–Horvátország 4–2
(2–1)
Párizs,
Saint-Denis, zárt kapuk mögött. Vezette: Hategan (román)
Franciaország:
Lloris – Upamecano, Lenglet, Lucas Hernández – Moussa Sissoko, Kanté (Camavinga, 63.), Nzonzi, F. Mendy – Griezmann (Fekir, 78.), Ben Yedder (Giroud, 63.), Martial. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Horvátország: Livakovic – Uremovic (Vida, 57.), Caleta-Car, Lovren, Melnjak – Kovacic, Brozovic, Vlasic – Rebic (Brekalo, a szünetben), Kramaric, Perisic (Pasalic, 66.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Griezmann (43.), Livakovic (45+1. – öngól), Upamecano (65.), Giroud (77. – 11-esből), ill. Lovren (16.), Brekalo (55.)

A csoport másik mérkőzésén
Svédország–Portugália 0–2 (C. Ronaldo 45+1., 72.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália226–1+56
2. Franciaország225–2+36
3. Svédország220–3–30
4. Horvátország223–8–50

Már csak öt-öt játékos maradt meg a két csapatban a legutóbbi világbajnokság döntőjében pályára lépő francia és horvát csapatból erre az NL-mérkőzésre, amelyre a svédeket megverő franciák és a portugáloktól csúfos vereséget szenvedő horvátok is lecserélték fél kezdőjüket. Sokkal motiváltabban, összeszedettebben és főleg veszélyesebben futballozott az első félidő nagy részében a horvát válogatott, különösen Ivan Perisic volt aktív, de ő csak kisebb helyzetekig jutott, ellenben a Zenit új védője, Dejan Lovren klasszishoz (nem klasszis bekkhez, klasszis támadóhoz) méltó gólt lőtt.

Nem ment a házigazdának, különösen Antoine Griezmann szenvedett, aki Anthony Martial remek passzát közelről a kapusba pazarolta – Martial levonta a tanulságot, legközelebb olyan helyzetet teremtett az FC Barcelona játékosának, hogy csak az üres kapuba kelljen passzolnia. Ha egy üzlet beindul: nem álltak le a franciák, a remek formában lévő Wissam Ben Yedder beadását Anthony Martial a jobb kapufára lőtte, a labda a vetődő kapusról, a peches Dominik Livakovicról a kapuba pattant. Pech, öngól, fordítás.

A szünetben beállt a Wolfsburg 22 éves szélsője, Josip Brekalo a horvátokhoz, és tíz perc múlva betalált, a francia védelem hatalmas hibája után. Didier Deschamp erre beküldte a 33 éves, a 99. válogatottságát elérő Olivier Giroud-t és a 17 esztendős, most debütáló csodagyereket, a középpályás Eduardo Camavingát – Dayot Upamecano a második fellépésén megszerezte közben első gólját a Les Bleus-ben, Griezmann szöglete után. Griezmann nem sokra rá újabb gólpasszt adhatott volt, de Martial közelről nem tudott túljárni a Dinamo Zagreb kapusának az eszén.

Ellenben Olivier Giroud megszerezte 40. gólját a címeres mezben, csak Thierry Henry (51) és Michel Platini (41) jutott nála messzebb, és egy erősen véleményes, kezezés miatt megítélt büntetőt értékesített – éppen ilyen járt volna egyébként a horvátoknak is egy másik kezezésért, de ebben a sorozatban egyelőre nem élvezhetjük a VAR áldásait. Maradt még a végére egy horvát kapufa, de maradt a vb-döntő eredménye, a 4–2. A hetedik meccsükön sem tudtak nyerni a horvátok a franciák ellen.

PERCRŐL PERCRE

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Car szereli az ötös bal sarka előtt Martialt.

90. perc Vlasic lövését kiüti Lloris. Nem, a jobb oldali kapufa mentette a 23 méteres, jobblábas Vlasic-lövést!

88. perc Egy kis mezőnyharc maradt már csak már a jelek szerint.

Giroud megszerezte 40. gólját a címres mezben, csak Thierry Henry (51) és Michel Platini (41) jutott nála messzebb.

80. perc Kramaric ballal 21-ről a léc fölé lő.

78. perc Nabil Fekir be, Griezmann le.



77. PERC NÉGY KETTŐ, MINT MOSZKVÁBAN: OLIVIER GIROUD jobbal a jobb alsóba lő. 4–2!
A nagy 11-esölő Livakovic balra el.

76. perc BÜNTETŐ kezezésért, és sárga a reklamáló Dejan Lovrennek és Marcelo Brozovicnak is. Griezmann lövése Brozovic kezére pattant véletlenül.

74. perc Griezmann önzetlen, 12-ről Martial elé passzol, aki ballal hétről a kivetődő Livakovicba lő, Brozovic takarít aztán.


70. perc Camanviga labdát csen a 16-os előtt, és a jobb alsó felé lő jobbal 21-ről, de véd Livakovic.

A franciák veretlenek utóbbi 8 mérkőzésükön, utoljára a törökoktől kaptak ki.

68. perc Steven Nzonzi
kap sárga lapot Lovren felrúgásáért.

66. perc Mario Pasalic be, a lesérült Perisic le. Szélső helyett középső középpályás. Nincs több horvát varia ma.

65. PERC DAYOT UPAMECANO a bal alsóba fejeli az ötösről Antoine Griezmann bal oldali szögletét. 3–2! A kapus csak beleérni tudott, Lovren lemaradt a gólszerzőről.

63. perc Edouardo Camanviga be, Kanté le, Ben Yeddert meg a 99. válogatott mérkőzésén szereplő Olivier Giroud váltja.

62. perc Vlasic jobb oldali beadását Perisic ballal az ötös bal sarka elől az égbe rúgja!

61. perc
Upamecano ellöki Perisicet, majd rálép a szélső bal karjára.

59. perc N'Golo Kanté kap sárga lapot londoni klubtársa, Kovacevic ellökéséért.

Uremovic a Dinamo Zagreb volt védője, Livakovic most is a Dinamo kapusa.

57. perc Domagoj Vida be, Uremovic le, az újonc lesérült.

Kovacevic adott remek gólpasszt a felezőtől. Brekalo 13. válogatott meccsén szerezte meg 1. gólját a címeres mezben.

55. PERC ITT A GÓL, JOSIP BREKALÓT nem veszik komolyan, Lenglet, Upamecano és Nzonzi közül az ötös bal sarka elől ballal a bal alsóba lő. Lloris bal lábbal csak beleér, de menteni nem tud. A kapus az első gólnál is csak hozzáérni tudott a lövéshez: 2–2!

51. perc Remek hazai támadás, Nzonzi beadása végül Car mellkasán csattan. Griezmann bal oldali kornerét Upamecano hatról a kapu tetejére fejeli.

47. perc Brekalo passzát Vlasic ballal 18-ról kapura rúgja, a labda Upamecano kezére pattan Kanté derekáról, de csak korner.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Josip Brekalo be, Rebic le, szélsőcsere a horvátoknál.

AJÁNLÓ! EKÖZBEN PÁRIZSBAN/KATARBAN: Tamim emír Neymarra adott 700 millió eurót, Messi átigazolására nem.

Egy kis örökmérleg: 6 meccs, 4 francia siker két iksszel, 15, ill. 6 rúgott góllal (a maiakkal együtt).

Ha már múlt... Amikor kesztyűben dudált a francia rosszfiú.

Harmincnégy évesen bejelentette visszavonulását Loic Perrin, a francia élvonalban szereplő Saint-Étienne klubikonja. A védő profi pályafutása során egyetlen másik klubban sem szerepelt.

„Amikor elindították a Nemzetek Ligáját, az első gondolatom az volt, hogy egyszerűen üzleti alapon döntöttek, hogy még több bevételt termeljenek – mondta a 28 esztendős védő a belgák sajtótájékoztatóján. – A véleményem azóta sem változott. Egyre több mérkőzést kell játszanunk, miközben a versenynaptárunk már a Nemzetek Ligája elindítása előtt is sűrű volt. Nagyszerű, hogy a sorozat végén kiosztanak egy serleget, de túl zsúfolt a programunk. Sokat segítene a futball fejlődésének, ha kevesebb találkozón kellene szerepelnünk. Egyre nehezebb a helyzet, fizikailag képtelenség bírni. Számos olyan fiatal játékost látok, kiknek húsz-huszonegy évesen szalag- és porcproblémái vannak, gyakran injekciót kapnak, és mihelyst gondjuk van, kés alá kell feküdniük. Meg kell találni az egyensúlyt, szerintem a jelenlegi állapot nem megfelelő.”

Thomas Meunier, a belgák védője állítja, meg kell találni az egyensúlyt a versenynaptár tervezésekor, mert a sűrű program kizsigereli a labdarúgókat. Thomas Meunier nem lelkesedik
a Nemzetek Ligájáért. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett torna első idénye 2018 szeptemberétől 2019 júniusáig tartott, hivatalosan a felkészülési mérkőzések helyettesítése, formába öntése volt az elsődleges cél. A Borussia Dortmund 40-szeres válogatott labdarúgója a szombati, Dánia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt beszélt eddigi tapasztalatairól.


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!



45+1. PERC KETTŐ EGY, mert nem állnak le a gallok, a Sissoko által fejjel indított Ben Yedder jobb oldali, lapos beadását ANTHONY MARTIAL Lovren és Car elől ballal a jobb oldali kapufa tövére rúgja, a labda onnan a vetődő DOMINIK LIVAKOVIC kapusra pattan, aztán a jobb sarokba. 2–1, szerintünk ÖNGÓLLAL.



43. PERC ITT A GÓL, Ben Yedder és Martial akciózik, utóbbi Mendy passzát követően ballal középre passzol az ötös bal sarka elől, ANTOINE GRIEZMANN meg az ötösről ballal az üres kapu közepébe lő. 1–1!

43. perc Perisic bal oldali beadása is a hazai kapusé.


42. perc
A bevetődő Hernández szereli a balon Perisicet, Brozovic középtávolija meg Llorisé, de les.

38. perc Brozovic két bal oldali beadását is kifejeli középről Hernández, majd Clément Lenglet felvágja a 16-os előtt Kovacicot, egy sárga lapért.

NL-ADATBANK ITT!

35. perc Griezmann ballal 24-ről jócskán a léc fölé rúgja a szabadrúgást.

34. perc Duje Caleta-Car kap sárga lapot Lenglet letalpalásáért.

33. perc NINCS BENT! Martial remek passzát Griezmann jobbal hétről a kivetődő kapusba rúgja, a lecsorgót el takarítja Brozovic a kpau torkában, Martial előtt!

32. perc Sissoko jobb oldali beadására kivetődik Livakovic.

30. perc Sissoko és Ben Yedder akciózik a jobbon, előbbi beadása Caré.

A horvátok utóbbi 10 idegenbeli meccsükből egyet nyertek meg, Szlovákiában.

26. perc Brozovic emel kapura bal szélről jobbal tízről, Lloris vetődve fogja a labdát a rövd sarok előtt.


22. perc
Nzonzi emelését remekül veszi le Griezmann, de beadása Caré, majd Martial lő ballal 24-ről a léc fölé.

Deschamps szerint ma mindenképpen beáll a fiatal


20. perc
Griezmann szabadrúgását kifejeli a kapu elől Lovren. Aki az utolsó 6 meccsén a 2. alkalommal talált be.

Brozovic adta be a szögletet, de a labdát rossz helyre fejelő Sissoko a gólpasszt. Lovren 59. válogatott meccsén a 4. gólját szerezte.

16. PERC DEJAN LOVREN BETALÁL! De még hogyan: a jobb oldali szöglet után leveszi a labdát az ötös bal sarka és Hernández előtt, ballal Sissoko mellett nyolcról a bal alsóba lő. 0–1!

15. perc Brozovic passzol jobbra Rebicnek, aki elesik Lloris mellett, de csak korner, a kapus a labdát érte el előbb, aztán a szélső talpát.

11. perc A marseille-i Car szereli a jobbon Ben Yeddert.

Ami a horvát együttest illeti, a 2018-as világbajnokságon elért második helyezése óta lejátszott 17 mérkőzéséből csupán nyolcat nyert meg négy döntetlen és öt vereség mellett, szerzett (28) és a kapott gólok (26) száma egyaránt jelzi, a legkevésbé sincs rendben a támadójátéka, illetve védekezése. Zlatko Dalic szövetségi kapitány a szombat esti NL-találkozót követő sajtótájékoztatón mindamellett tömören összefoglalta, mi idézte elő a 4−1-es vereséget: „Túl jók voltak a portugálok, semmit sem tudtunk kezdeni velük.”

9. perc Griezmann indítja a jobbon Ben Yeddert, de szerel a 16-oson Car, az utolsó védő.

5. perc Lenglet szereli habkönnyedén a jobb szélen Perisicet.

2. perc Perisic lő balról ballal 20-ról Llorishoz.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sötétkékben, a vendégek piros-fehér mezben és fehér nadrágban.

Öt-öt olyan játékos maradt a két csapatból, amelyik a 2018-as vb-döntőben pályára lépett. Modric és Rakitic pihen, Mandzukic és Corluka visszavonult a válogatottól.

Huszonhat kapura lövésből tizenegy kaput talált, négyből gól született − a portugálok szédületes teljesítménye még szövetségi kapitányukat, Fernando Santost is meglepte. Eltekintve a horvát sportrajongóktól, meg persze a válogatott játékosaitól, szakmai stábjától, a futballkedvelők alighanem reggelig nézték volna a szombat este Portóban szenzációs futballt elővezető portugál válogatottat. Fernando Santos szövetségi kapitány Európa-bajnok és Nemzetek Ligája-győztes együttese úgy verte meg 4−1-re a világbajnoki ezüstérmest, hogy a végeredmény kifejezetten hízelgő a vendégeknek, kaphattak volna tízet is.


A kísérletezés és fiatalítás jegyében Didier Deschamps szövetségi kapitány három új labdarúgót nevezett keretébe: Houssem Aouar, Dayot Upamecano és Eduardo Camavinga is bekerült. A kerethirdetés után nem sokkal érkezett a hír, hogy Aouar koronavírus-fertőzött lett, így mégsem tarthatott a csapattal, ugyanezért került ki a cserekapus Steve Mandanda is a keretből. Paul Pogba és Tanguy Ndombele meghívót sem kapott, miután pozitív tesztet produkáltak – részben a két középső középpályás hiánya miatt kap lehetőséget Camavinga a bemutatkozásra. A Rennes csodatinije 17 évesen és 303 naposan játszhat első tétmérkőzésen a nemzeti csapatban, ezzel Kylian Mbappénál is fiatalabban juthat el a mérföldkőhöz.

„Noha még gyerek vagyok, egy gyerekkori álmom válhat valóra– idézi a Get French Football News Eduardo Camavingát. – Hallottam arról, hogy én lehetek az egyik legfi atalabban bemutatkozó francia válogatott labdarúgó, de az sokkal fontosabb, hogy jól teljesítsek és megragadjak a keretben. Kylian Mbappé magasra tette a lécet, de nem érzek nyomást, az ő teljesítménye inkább ösztönöz engem.”

NL-ADATBANK ITT!

Ezt megelőzően a 41. percben megszerezte a mérkőzés egyetlen, így győztes gólját. Mbappé négy gólnál és három gólpassznál jár az utolsó hét francia válogatottbeli mérkőzésén.

Kylian Mbappé még augusztus elején szenvedett bokasérülést a Saint-Étienne elleni francia kupadöntőben, majd a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében tért vissza csereként az Atalanta ellen. Erre a bokájára kapott ezúttal is egy rúgást a 21 éves támadó, akit a 77. percben kellett lecserélni.

„Az érzékeny bokájára kapott egy rúgást, le is kellett cserélnem, de a meccs után már nem nézett ki annyira rosszul. Meglátjuk, hogy mit érez vasárnap, illetve hétfőn, de nem akarok kockáztatni. Meglátjuk, hogy egy-két nap múlva mennyire lesz érzékeny a bokája, még az is lehet, hogy számíthatunk rá a horvátok ellen” – mondta a svédek ellen megnyert mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Didier Deschamps szövetségi kapitány.

Bár nem súlyos a PSG-sztár sérülése, Didier Deschamps szövetségi kapitány nem szeretne kockáztatni, így lehetséges, hogy kihagyja a keddi Franciaország–Horvátország Nemzetek Ligája-mérkőzést, amely a két válogatott első találkozása lesz a 2018-as oroszországi világbajnoki finálé óta.

Bokasérülést szenvedett Kylian Mbappé a francia válogatott Svédország elleni Nemzetek Ligája-csoportmérkőzésén. A meccs egyetlen gólját szerző 21 esztendős támadót a 77. percben kellett lecserélni.

Horvátország elmúlt tíz idegenbeli tétmeccsén 2–3–5-ös mérleggel áll. Franciaország–Horvátország 2004 (Eb-csoportkör): 2–2, 2011 (felk. mérk.): 0–0, 2018 (vb-döntő): 4–2.

Hazai pályán 2016 óta nem kaptak ki tétmeccsen a vendéglátók, az elmúlt tíz ilyen találkozójukon 8–2–0 az állás.

A két nemzet eddig hatszor játszott egymás ellen, a horvátok még nem nyertek egyszer sem, 4–2–0 az állás a jelenlegi házigazda javára. Az előző kiírásban mindkét nemzet válogatottja az A-divízióban szerepelt, azonban a franciák illetve a horvátok sem mentek tovább a csoportjukból.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik