Messinek annak idején 13 perc elég volt az első vb-gólhoz – vb-videók

Vágólapra másolva!
2018.06.16. 00:51
null
Lionel Messi még nem volt 19 éves, amikor az első vb-gólját lőtte (Fotó: Action Images)
Mindketten többszörös aranylabdások, mindketten játszottak a Barcelonában, mindketten spanyol gólkirályok, és van még valami, amin osztoznak: az argentin Lionel Messi és a brazil Ronaldo egyaránt június 16-án szerezte meg élete első világbajnoki gólját – igaz, nyolc év különbséggel (1998, 2006). A labdarúgó-vb-k múltját felidéző öröknaptárunk június 16-i lapján róluk és sok minden más mellett a magyar válogatott 1938-as döntőbe jutásáról írunk, mutatunk videókat.

 

Még néhány ajánlat a gazdag kínálatból:

• egy remek szabadrúgásgól Diditől 1954-ből;
• egy 1962-es chilei gól, amit a pályára berontva ünnepeltek a kapu mögötti fotósok, újságírók;
• Algéria mesebeli győzelme az NSZK ellen 1982-ből;
• Josimar második csodálatos gólja 1986-ból;
• Szenegál újabb nagyszerű diadala 2002-ből;
• Esteban Cambiasso 24 passzal előkészített emlékezetes gólja 2006-ból;
• Thomas Müller mesterhármasa 2014-ből.

A Nemzeti Sport másnapi címlapja
A Nemzeti Sport másnapi címlapja

1938: DÖNTŐBE JUT A MAGYAR VÁLOGATOTT

Noha Arne Nyberg révén a svédek a 35. másodpercben megszerezték a vezetést a magyarok elleni párizsi elődöntőben, a mieink már a szünetben két góllal vezettek, és végül fölényesen legyőzték a magyar Nagy József által irányított északiakat. A meccs hőse a két gólt szerző Zsengellér Gyula volt, rajta kívül Sas Ferenc és dr. Sárosi György talált be a svéd kapuba, továbbá egy öngóllal besegített Sven Jacobsson is. VIDEÓ ITT!

Miközben ez már a 12. magyar–svéd meccs volt, a másik ágon, Marseille-ben minden idők első Olaszország–Brazília labdarúgó-mérkőzését rendezték. A papírforma érvényesült, a címvédő olaszok Gino Colaussi és Giuseppe Meazza góljával 2:1-re legyőzték a 87. percben Romeu révén szépítő brazilokat.

Statisztikai érdekesség: Meazza ezen a meccsen szerezte utolsó, 33. gólját az olasz válogatottban. Azóta csupán egy honfitársa került elé az olasz örökranglistán, Gigi Riva (35).

VB 1938, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 16.
ELŐDÖNTŐ
Párizs Magyarország–Svédország 5:1
Marseille Olaszország–Brazília 2:1

 

Brazil címlap Didi Real Madridba szerződéséről, 1959-ből
A KÉPRE KATTINTVA: DIDI GÓLJA A MEXIKÓIAK ELLEN
Brazil címlap Didi Real Madridba szerződéséről, 1959-ből A KÉPRE KATTINTVA: DIDI GÓLJA A MEXIKÓIAK ELLEN

1954: BRAZIL GÓLPARÁDÉ A SVÁJCI VILÁGBAJNOKSÁG NYITÁNYÁN

A címvédő Uruguay két, négy évvel korábbi világbajnok, Óscar Míguez és Juan Schiaffino hajrábeli góljával győzte le Csehszlovákiát a svájci világbajnokság nyitó napján.

Az 1950-ben ezüstérmes brazilok már a szünetben négy góllal vezettek Mexikó ellen, majd a fordulás után a 7-es számú Julinho két remek csel után hozzátett egy ötödiket is. A selecaóval később két világbajnoki címet szerző Didi ekkor szerezte az első vb-gólját (ez volt a meccs második gólja). VIDEÓ ITT!

A játéknap négy európai szereplője közül Skócia számára a legemlékezetesebb a nap: a szigetországiak az első vb-döntős meccsüket játszották, és egészen jól tartották magukat az akkoriban sokkal nagyobb játékerőt képviselő Ausztria ellen – mindössze Erich Probst, a korszak legjobb osztrák gólvágója talált be nekik.

VB 1954, SVÁJC – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Lausanne Jugoszlávia–Franciaország 1:0
Genf Brazília–Mexikó 5:0
Bern Uruguay–Csehszlovákia 2:0
Zürich Ausztria–Skócia 1:0

 

Emlékezetes chilei címlap
Emlékezetes chilei címlap

1962: CHILE BRONZÉREMMEL ZÁRJA SAJÁT VILÁGBAJNOKSÁGÁT

Sokáig kellett várni a megváltó gólra, de a 90. percben csak-csak megszületett: Eladio Rojas lapos, megpattanó lövése utat talált a jugoszlávok kapujába, így a házigazda Chile története első – és eddigi egyetlen – vb-érmével, harmadik helyezettként zárta az 1962-es tornát. VIDEÓ ITT!

A dél-amerikai ország örömmámorban úszott, az El Dia azóta is legkedvesebb címlapjai egyikeként tekint a jobbra látható június 17-ire…

 

VB 1962, CHILE – JÚNIUS 16.
A HARMADIK HELYÉRT
Santiago ChileJugoszlávia 1:0

 

„Pofa be!” – lehetne igazi is a címlap, de vigyázat: 
csak a fotó korabeli, az Algéria–NSZK meccsről „tudósító”
szatirikus francia-algériai lap  a 21. század terméke
„Pofa be!” – lehetne igazi is a címlap, de vigyázat: csak a fotó korabeli, az Algéria–NSZK meccsről „tudósító” szatirikus francia-algériai lap  a 21. század terméke

1982: VILÁGRASZÓLÓ ALGÉRIAI GYŐZELEM AZ NSZK ELLEN

Bombameglepetés a spanyolországi torna 2. csoportjának nyitányán: a vb-újonc Algéria legyőzte a kétszeres világbajnok, friss Európa-bajnok NSZK-t! Gól nélküli első félidőt követően az észak-afrikaiak 11-es számú, 23 esztendős játékosa szerezte meg a vezetést, a kapusról kipattanó labdát a hálóba emelve. Ő volt Rabah Madzser, aki öt évvel később, immár a Porto színeiben majd álomgólt sarkal a BEK-döntőben – csak hogy megint keseregjenek a németek – a Bayern Münchennek...

A kétszeres aranylabdás Karl-Heinz Rummenigge kisvártatva egyenlített, de mielőtt a németek fellélegezhettek volna, Lahdar Bellumi, az algériai futballtörténelem másik legendája szinte azonnal válaszolt – s mint utóbb kiderült, be is állította a szenzációt keltő 2–1-es végeredményt. VIDEÓ ITT!

A nap bilbaói mérkőzésén a vb-re tizenkét év után visszatérő Anglia Bryan Robson révén már az első percben vezetést szerzett Franciaország ellen, és bár Gérard Soler egyenlített, Robson második gólja, majd Paul Mariner találata könnyed angol sikert eredményezett. VIDEÓ ITT!

Meglepetésre a házigazda spanyolok csupán López Ufarte 65. percben értékesített büntetőjével tudtak pontot menteni a vb-újonc Honduras ellen. VIDEÓ ITT!

VB 1982, SPANYOLORSZÁG – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Gijón Algéria–NSZK 2–1
Bilbao Anglia–Franciaország 3–1
Valencia Spanyolország–Honduras 1–1

 

1986: BRAZÍLIA ÚJRA VARÁZSOL, DE ARGENTÍNA IS TOVÁBBJUT

Brazília két büntetővel (Sócrates, Careca), valamint két brazilos akciógóllal intézte el Lengyelországot, amely gól nélküli állásnál kapufát lőtt. A selecao két „közbülső" gólja közül az elsőt a korábban az északíreknek is beköszönő Josimar lőtte, ismét megadva a módját – két válogatott meccs, két szépségdíjas gól volt a védő mérlege –, a másodikat pedig Edinho, ugyancsak szép cselek után. VIDEÓ ITT!

Pueblában Dél-Amerika két korábbi világbajnoka randevúzott, a csatát Pedro Pasculli 42. percben lőtt góljával Argentína nyerte meg. VIDEÓ ITT!

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 16.
NYOLCADDÖNTŐ
Guadalajara Brazília–Lengyelország 4–0
Puebla Argentína–Uruguay 1–0

 

1990: A MINDMÁIG UTOLSÓ SKÓT VB-GYŐZELEM

A brazilok a három világbajnokságot is megjáró Müller közeli, megpattanó lövésével érvényesítették a papírformát Costa Rica ellen (VIDEÓ ITT!), s ha fentebb szót ejtettünk Skócia világbajnoki bemutatkozásáról, emlékezzünk meg az ország mindmáig utolsó vb-győzelméről is.

Andy Roxburgh csapata 1990-ben ezen a napon verte meg Stuart McCall és Mo Johnston góljával Svédországot – a skótok azóta négy meccset játszottak, és egyszer sem nyertek. Az északiak Glenn Strömberg révén szépítettek. VIDEÓ ITT!

VB 1990, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Torino Brazília–Costa Rica 1–0
Genova SkóciaSvédország 2–1
Cagliari AngliaHollandia 0–0

 

A vb-n megszokott franciás kobakcsók Youri Djorkaefftől az akkoriban
odahaza Ronaldinhóként emlegetett Ronaldónak – még a torna előtt
A vb-n megszokott franciás kobakcsók Youri Djorkaefftől az akkoriban odahaza Ronaldinhóként emlegetett Ronaldónak – még a torna előtt

1998: RONALDO MEGSZERZI ÉLETE ELSŐ VB-DÖNTŐS GÓLJÁT

A brazilok és a skótok ismét egy csoportban voltak, sőt megint akadt melléjük egy észak-európai ország is, Norvégia. Skócia nem bírt vele az 1998. június 16-i bordeaux-i mérkőzésen, amelyet a magyar Vágner László vezetett. VIDEÓ ITT!

A labdarúgás története szempontjából fontosabb volt a játéknap második meccse, amelyen Brazília 3–0-ra legyőzte Marokkót. A találkozó 9. percében Ronaldo megszerezte pályafutása 15 vb-gólja közül az elsőt – a nagy pillanathoz méltó szép lövéssel.

Kisvártatva Rivaldo is feliratkozott a vb-n gólt szerző futballisták dicsőséglistájára, majd az i-re a pontot az utolsó vb-jén szereplő, veterán Bebeto tette fel – Ronaldo előzékeny gólpasszából. VIDEÓ ITT!

VB 1998, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Bordeaux Skócia–Norvégia 1–1
Nantes Brazília–Marokkó 3–0

 

Szenegáli boldogság a L'Équipe címlapján
Szenegáli boldogság a L'Équipe címlapján

2002: TOVÁBB FOLYTATÓDIK A SZENEGÁLI CSODA

Az ázsiai torna nyitó meccsén a címvédő Franciaországot megfricskázó Szenegál újra elkápráztatta a világot. Bár a nyolcaddöntő 11. percében a svédek Henrik Larsson fejesével megszerezték a vezetést, Henri Camara jól helyezett lövéssel még a szünet előtt egyenlített. A hosszabbítás 14. percében ugyanő ugyanoda lőtte a labdát szép szólót követően, a meccs végét jelentő aranygóllal Szenegál továbbjutott. VIDEÓ ITT!

Ugyancsak bejutott a legjobb nyolc közé Spanyolország, méghozzá óriási küzdelemben. A 90. percben még szerencsét hozott a 11-espont az íreknek, Robbie Keane büntetőből akkor mentette döntetlenre a meccset. A hosszabbítást követő szétlövés már a spanyoloknak kedvezett – Iker Casillas két lövést hárított, a léc egyet. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 16.
NYOLCADDÖNTŐ
Oita Szenegál–Svédország 2–1, hosszabbítás után
Szuvon Spanyolország–Írország 1–1, 11-esekkel 3–2

 

Hat argentin gólöröm az Olé címlapján
– a legnagyobb Cambiassóé
Hat argentin gólöröm az Olé címlapján – a legnagyobb Cambiassóé

2006: MESSI MEGSZERZI ELSŐ VILÁGBAJNOKI GÓLJÁT

Mindössze tizenhárom percnyi világbajnoki szereplésre volt szüksége Lionel Messinek ahhoz, hogy megszerezze élete első vb-döntős gólját. A nyolc nappal a 19. születésnapja előtt járó argentin támadó a szerbek elleni mérkőzés 75. percében állt be, adott egy gólpasszt Hernán Crespónak, majd a 88. percben maga adta meg a kegyelemdöfést a Mateja Kezsman kiállítása miatt a 65. perctől emberhátrányban játszó ellenfélnek. Az argentinok többi gólját Maxi Rodríguez (2), Esteban Cambiasso és Carlos Tévez szerezte. VIDEÓ ITT!

A 24 PASSZ UTÁN ELÉRT CAMBIASSO-GÓL: RÁADÁS VIDEÓ!

Németországban ugyancsak ezen a napon jegyzőkönyvezték Angola válogatottjának első világbajnoki pontját. Ugyanez nem jött össze Elefántcsontpartnak, amely Bakary Koné gyönyörű gólja ellenére kikapott a hollandoktól (VIDEÓ ITT!) és elvesztette az esélyt a továbbjutásra – a C-csoport két továbbjutója: Hollandia és Argentína. Ami azt illeti, Robin van Persie szabadrúgásgólja (második válogatott gólja) és Ruud van Nistelrooy találata (élete egyetlen vb-gólja) sem volt csúnya…

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Gelsenkirchen Argentína–Szerbia-Montenegró 6–0
Stuttgart Hollandia–Elefántcsontpart 2–1
Hannover Mexikó–Angola 0–0

 

Svájc és Gelson Fernandes a hetedik mennyországban
Svájc és Gelson Fernandes a hetedik mennyországban

2010: VERESÉGGEL KEZD AZ EURÓPA-BAJNOK

Dél-Afrika nemzeti ünnepet ült – a Fiatalság Napja az apartheidrendszer ellen 1976-ban kezdődő sowetói diáklázadásoknak állít emléket –, azonban az uruguayi tizenegy nem volt tekintettel erre: lefocizta a pályáról a Bafana Bafanát. Diego Forlán megpattanó lövéssel nyitotta a gólok sorát, a hajrában ő torolta meg büntetőből Ito Khune szabálytalanságát is – a hazai kapust kiállították, ez volt a torna egyetlen kapuskiállítása –, majd a végén Álvaro Pereira is betalált: 3–0, illúzióromboló vereség a hazaiaknak. VIDEÓ ITT!

Amúgy ez volt a vb utolsó bemutatkozós napja, utolsóként a H-csoportban is megkezdődtek a küzdelmek, méghozzá egy hatalmas meglepetéssel. A megelőző 49 mérkőzésén mindössze egy vereséget szenvedő, Európa-bajnok Spanyolország 1–0-ra kikapott Svájctól! Gelson Fernandes 52. percbeli gólja 12-es spanyol győzelmi sorozatnak vetett véget, egyben azt vetítette előre, hogy a spanyolokból nem lesz világbajnok – elvégre vereséggel kezdő csapat korábban sohasem lett az. Aztán ugyebár... VIDEÓ ITT!

A H-csoport másik találkozóján is csak egy, méghozzá szerencsés gól született Jean Beausejour jóvoltából, de a nemzetközi sajtó így sem csalódott a támadó szellemű chileiekben, Honduras örülhetett, hogy megúszta ennyivel. A Marcelo Bielsa dirigálta Chile – bár időközben négy vb-n járt és 12 mérkőzést vívott – a fent említett, 1962-ben ugyanezen a napon lejátszott bronzcsata óta először nyert vb-meccset. VIDEÓ ITT!

VB 2010, DÉL-AFRIKA – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Tshwane/Pretoria Uruguay–Dél-Afrika 3–0
Nelspruit Chile–Honduras 1–0
Durban Svájc–Spanyolország 1–0

 

A Bild címlapján Thomas Müller volt a főszereplő – és a súlyos 
síbaleset után kezelt Michael Schumacher, akit aznap 
nagy reményekkel szállítottak rehabilitációs kezelésre…
A Bild címlapján Thomas Müller volt a főszereplő – és a súlyos síbaleset után kezelt Michael Schumacher, akit aznap nagy reményekkel szállítottak rehabilitációs kezelésre…

2014: A NÉMETEK AZONNAL BEINDÍTJÁK A HENGERT – MEGINT...

Németország a megelőző három világbajnokságot rendre legalább négy góllal indította, és hiába kapott Szaúd-Arábiánál, Costa Ricánál és Ausztráliánál erősebb ellenfelet a 100. világbajnoki mérkőzésére (ebben az NSZK gyűjteménye is benne van), a Cristiano Ronaldóval felálló Portugália sem kerülhette el a sorsát – megkapta a négyest.

A meccs hőse az 50. válogatottságát mesterhármassal ünneplő Thomas Müller volt (Pepét is róla állították ki a 37. percben, 2–0-nál). A rosszat sejtő portugál sajtó máris a csapat elöregedéséről, a rosszul ütemezett akklimatizációról cikkezett. VIDEÓ ITT!

Ugyanebben a csoportban az Egyesült Államok „bosszút állt” Ghánán a 2006-os és a 2010-es vereségért – Clint Dempsey a vb-történelem ötödik leggyorsabb gólját lőtte a 29. másodpercben, és ő lett az első USA-játékos, aki három vb-n is a kapuba talált (VIDEÓ ITT!) –, míg Irán először úszott meg vb-mérkőzést kapott gól nélkül. A tizediken jött össze.

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Curitiba Irán–Nigéria 0–0
Salvador Németország–Portugália 4–0
Natal Egyesült Államok–Ghána 2–1

2018: GRIEZMANN BELŐTTE A VB-TÖRTÉNET ELSŐ VAR-BÜNTETŐJÉT

Örömmámorba is torkollhatott volna Peru 36 év utáni visszatérése a világbajnoki mezőnybe – a kibővített tánckar készenlétben állt, tízezrek kísérték el a dél-amerikai válogatottat Oroszországba –, csakhogy Christian Cueva kihagyta a tizenegyest az első félidő hajrájában, Yussuf Poulsen viszont gólra váltott egy ellencsapást a másodikban, amivel Dánia nyert is. Kasper Schmeichel nagy védésekkel lehozta kapott gól nélkül a meccset, így első vb-fellépésén máris utolérte édesapját, Petert, aki öt világbajnoki csatája közül egyet szintén kapott gól nélkül zárt. VIDEÓ ITT!

Még volt mit csiszolni a franciák játékán
Még volt mit csiszolni a franciák játékán

A csoport másik meccsét a franciák nyerték meg, de játékukon nem látszott, hogy az ausztráloknak a későbbi világbajnokkal van dolguk. Antoine Griezmann tizenegyesből szerezte meg a vezetést (ez volt a vb-történelem első VAR-ozással megítélt büntetője), majd miután Mile Jedinak ugyancsak tizenegyesből egyenlített, a gólvonal-technológia kellett ahhoz, hogy Paul Pogba megpattanó lövéséből – amúgy a szabályoknak tökéletesen megfelelően – gól legyen. VIDEÓ ITT!

Ami azt illeti, a horvátok rajtja sem ért fel egy döntőig szóló, lepecsételt úti okmánnyal. Mario Mandzukic megpattanó fejessel szerezte meg a vezetést Nigéria ellen, és amikor az általa kiharcolt tizenegyest Luka Modric értékesítette a 73. percben, feljegyezhettük: az volt a horvát csapat első kaput eltaláló lövése a meccsen… Zlatko Dalic szövetségi kapitánynak persze teljesen igaza volt a lefújás után: „A győzelem az győzelem”. VIDEÓ ITT!

Nem volt lehetősége hasonló nyilatkozatra Jorge Sampaolinak, az argentinok kapitányának, hiszen csapata hiába vezetett Sergio Agüero góljával, Alfred Finnbogason négy percen belül egyenlített. Lionel Messi – első vb-gólja megszületésének 12. évfordulóján – kihagyott egy tizenegyest, és nem az volt az utolsó alkalom a kilencven perc során, amikor Hannes Halldórsson védett. Ő lett a meccs hőse, a vb-újonc Izland értékes ponttal mutatkozott be, Argentína pedig 1990 óta először nem győzelemmel kezdte a vb-t. VIDEÓ ITT!

VB 2018, OROSZORSZÁG – JÚNIUS 16.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Kazany Franciaország–Ausztrália 2–1
Szaranszk Peru–Dánia 0–1
Moszkva (Szpartak) Argentína–Izland 1–1
Kalinyingrád Horvátország–Nigéria 2–0

 

SOROZATUNK ÖSSZES EPIZÓDJA A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik