Megcsípik-e „sasok” a „zebrákat” Torinóban?

Vágólapra másolva!
2012.11.17. 12:53
null
Áprilisban még Alessandro Del Piero szállította a győzelmet a Juventusnak a Lazio elleni meccsen (Fotó: Reuters)
A német és az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalában is szombaton lépnek pályára a Bajnokok Ligájában érdekelt csapatok. A Serie A-ban a Juventus a Laziót, a Napoli pedig a Milant fogadja. A Bundesliga címvédője, a Dortmund a Stieber Zoltánt is foglalkoztató Fürthöt látja vendégül, a listavezető Bayern München Nürnbergbe látogat, míg a Schalkénak Leverkusenben lesz jelenése.

 

SERIE A

Szombat este Torinóban két olyan csapat találkozik, amely egyaránt önbizalom-növelő sikert aratott a legutóbbi fordulóban. A Juventus 6–1-re nyert Pescarában, míg a Lazio 3–2-re diadalmaskodott a római derbin.

Andrea Pirlo sárga lapok miatt nem állhat a „zebrák” rendelkezésére, a helyén Paul Pogba kezdhet, akit fegyelmezetlensége miatt (két edzésről is elkésett) nem neveztek a Pescara elleni meccsre. Paolo De Ceglie továbbra sem bevethető, Mirko Vucsinics viszont visszatérhet, és Simone Pepe játékára is van esély, hiszen a tartalékcsapatban már pályára lépett a múlt héten.

A Lazióból két játékos, a derbin kiállított Stefano Mauri, valamint a sárgái miatt pihenő Senad Lulic el van tiltva, ám a holland–német válogatott mérkőzést influenza miatt kihagyó Miroslav Klose valószínűleg ott lesz a kékek csatársorában. Áprilisban a Juve 2–1-re nyert a Lazio ellen hazai pályán Alessandro Del Piero kései szabadrúgásgóljával. Ez volt a torinóiak 43. győzelme a római „sasok” elleni 68. hazai bajnokijukon, míg a Lazio eddig csak nyolcszor távozott győztesként a „zebrák” otthonából a Serie A-ban.

Dino Zoff mindkét csapatnak volt a vezetőedzője, a Juvét játékosként is szolgálta több mint tíz éven át. Az olasz válogatottal 1982-ben világbajnokságot nyerő korábbi kapus a Laziót irányító Vladimir Petkovic munkáját emelte ki.

„Nagyszerű Laziót láttam a derbin – utalt a Roma elleni városi ütközetre Zoff a Radio Mana Manának adott nyilatkozatában. – Az utóbbi hetekben nem voltak túl kiegyensúlyozottak, de remélem, Torinóban az a Lazio fut ki a pályára, amelyet a derbi első félidejében láthattunk. Petkovic egyből meggyőzött, mivel minden játékosnak megtalálta a helyét a rendszerében. Azonban még nagyobb fegyelmet kell megkövetelnie a csapatától, hogy hátul ne kövessenek el olyan gyakran nagy hibákat, amelyekből több gólt is kaptak már az idény során.”

A Milannál az elmúlt egy hétben nem sok minden változott, az újabb vereséget követően (a Fiorentina 3–1-re nyert a San Siróban) a vezetők megint csak megerősítették Massimiliano Allegrit a pozíciójában. Hogy azért még sincs minden rendben, azt jelzi Silvio Berlusconi akciója: a piros-feketék tulajdonosa ugyebár helikopterrel tiszteletét tette a fiúk edzésén. Allegri helyzetét nem könnyíti, hogy Nápolyban Daniele Bonera, Ignazio Abate és Luca Antonini nélkül kell helytállniuk, ráadásul a gárda két kolumbiai védője, Mario Yepes és Cristian Zapata csak pénteken érkezett vissza válogatottjuk mérkőzéséről.
A harmadik helyen álló Napolinál csak Goran Pandev bajlódik kisebb bokasérüléssel, Valon Behrami az eltiltását tölti.

BUNDESLIGA

Szombaton Dortmund–Fürth mérkőzést (is) rendeznek a Bundesligában, avagy Stieber Zoltán több mint nyolcvanezer néző előtt léphet pályára. Az újonccsapat magyar balszélsője még sohasem rúgott labdába akkora stadionban, mint a dortmundi.

„Most előhozakodhatnék a közhellyel, hogy gyerekkorom óta erről álmodtam, de tényleg úgy van. Tizenhatezres kis településről származom, szombaton meg nyolcvanezer ember előtt Bundesliga-mérkőzésen futballozhatok” – tűnődött el a bajnoki címvédő és kupagyőztes BVB elleni összecsapás előtti este a Vas megyei Sárváron született Stieber Zoltán.

Huszonnégy évesen érkezett el számára a nagy nap, mert bár az előző évadban, még a Mainz játékosaként ott volt a dortmundi arénában, nem küldte pályára Thomas Tuchel vezetőedző. A Fürthöt irányító Mike Büskens viszont beveti, vagy legalábbis erre a következtetésre jutott a technikás magyar labdarúgó az utolsó tréningen történtekből. Meg hát miért is hagyná ki őt az edző?

Stieber hetek óta jó formában van, a legutóbbi négy fordulóban két találat és egy gólpassz a mérlege (a Frankfurtban lőtt gólja sokáig emlékezetes marad), egy hete is csak azért kellett lecserélni a Mönchengladbach ellen tizenöt perc elteltével, mert egy kiállítást követően átszervezésre szorult a csapat. Szombaton minden eddiginél nagyobb erőbedobásra és futómennyiségre lesz szüksége a tabella utolsó előtti helyén álló újoncnak, hogy megfelelő eredményt érjen el.

„Nyilván nem mi vagyunk a meccs esélyesei, nekünk nem is a Dortmundot meg a Bayern Münchent kell legyőznünk, de ettől még nem tojjuk össze magunkat. A Borussia tele van klasszisokkal, sokat futó és pontosan passzoló, kimondottan látványos futballt játszó együttes, amely a közelmúltban a Real Madridot is legyőzte. Igyekszünk felvenni a tempót” – ígéri a kétszeres válogatott magyar labdarúgó.

Mi sem kiáltjuk ki esélyesnek a Fürthöt, azt azonban nem árt tudni, hogy a dortmundiak közül Mats Hummels és Ilkay Gündogan egyformán 93, Marco Reus 92, Mario Götze 72, Sven Bender pedig 11 percet játszott hét közben Amszterdamban a Hollandia elleni felkészülési mérkőzésen (0–0), és szerdán ismét fontos meccs vár rájuk ugyanott – a Bajnokok Ligájában az Ajax ellen.

A TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA
ANGOL PREMIER LEAGUE, 12. FORDULÓ
Arsenal–Tottenham 13.45 (Tv: Digi Sport1)
Liverpool–Wigan 16.00
Manchester City–Aston Villa 16.00
Newcastle–Swansea 16.00
QPR–Southampton 16.00
Reading–Everton 16.00
West Bromwich Albion–Chelsea 16.00 (Tv: Digi Sport2)
Norwich–Manchester United 18.30 (Tv: Digi Sport2)
NÉMET BUNDESLIGA, 12. FORDULÓ
Dortmund–Greuther Fürth 15.30 (Tv: Eurosport2)
Mönchengladbach–Stuttgart 15.30
Hannover–Freiburg 15.30
Nürnberg–Bayern München 15.30
Hamburg–Mainz 15.30
Eintracht Frankfurt–Augsburg 15.30
Leverkusen–Schalke 04 18.30 (Tv: Eurosport2)
OLASZ SERIE A, 13. FORDULÓ
Juventus–Lazio 18.00 (Tv: Sport Klub)
Napoli–Milan 20.45 (Tv: Sport Klub)
SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN, 12. FORDULÓ
Osasuna–Málaga 16.00
Valencia–Espanyol 18.00
Barcelona–Real Zaragoza 20.00 (Tv: Sport2)
Real Madrid–Athletic Bilbao 22.00 (Tv: Sport2)

A topligák tabelláit itt tekintheti meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik