Mérkőzés és fogadalom a 39 halott emlékére

Vágólapra másolva!
2010.05.29. 18:17
null
Tájkép csata után, BEK-döntő előtt – avagy Heysel Stadion, 1985. május 29. (Fotó: Action Images)
Szombaton Brüsszelben, Torinóban és Liverpoolban egyaránt megemlékeztek a huszonöt esztendővel ezelőtt, 1985. május 29-én történt Heysel-tragédia áldozatairól. A Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK) Juventus–Liverpool (1–0) döntője előtt a brüsszeli Heysel Stadion nézőterén az angol futballhuligánok támadásba lendültek, aminek következtében 39, többségében olasz szurkoló meghalt, több mint hatszázan megsebesültek.

In Memoria e amicizia – olasz nyelvű felirat fogadja azokat, akik a Liverpool labdarúgócsapatának honlapjára látogatnak szombaton. Ez a gesztus, továbbá a minapi emléktábla-avatás, a félárbocra eresztett klublobogó, valamint egy sajátos labdarúgó-mérkőzés megszervezése is érzékelteti, hogy Anglia nem felejtette el, és bűntudattal eleveníti fel a 25 esztendővel ezelőtt ezen a napon történteket.

Az emlékezés és a barátság jegyében szervezték meg azt a mérkőzést, amelyet a Liverpool és a Juventus szurkolói vívnak ma délután a „vörösök" akadémiáján, Kirkbyben. A meccset egy több mint öt esztendeje Liverpoolban élő Juventus-szurkoló, Serafino Ingardia ötlete nyomán, egykori áldozatok hozzátartozóinak erkölcsi támogatásával hozták össze abban a reményben, hogy az együttlét segít a sebek gyógyításában.

A tragédia nagyjából egy órával a 25 évvel ezelőtti mérkőzés előtt történt. Az angol futballhuligánok, áttörve az őket az ellentábortól elválasztó kerítést, megtámadták a Juve-drukkereket, akik egy kőfalon átmászva próbáltak menekülni. Sokaknak sikerült is, azonban a fal leomlott, és az ott tartózkodókat maga alá temette. Sokan ott, mások a menekülő szurkolótársaik talpa alatt lelték halálukat, sérültek meg.

A mérkőzést végül lejátszották, a Juventus Michel Platini büntetőből szerzett góljával 1–0-ra győzött.

A 39 halálos áldozatot követelő katasztrófának óriási visszhangja volt, részben azért, mert a televízió világszerte közvetítette az eseményeket. Világossá vált: egyszerre kell fellépni a huliganizmus ellen, és korszerűsíteni, biztonságosabbá tenni a stadionokat.

Tizennégy angol futballhuligán börtönbüntetést kapott (igaz, nem jelentőset), az angol klubokat öt évre kitiltották az európai kupaporondról, az illetékesek átgondolták a stadionok biztonsági felszereléseit – és a modern arénákból nemcsak a játékteret a lelátóktól elválasztó kerítések és a zsúfolt állóhelyek, hanem a huligánok is eltűntek.

Ezzel együtt tennivaló még van bőven – erre a meccs egyetlen gólját szerző Michel Platini immár az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökeként mutatott rá a szombati, torinói megemlékezésen, biztonságos stadionokat garantálva a jövőre.

„Az a mérkőzés csupán kilencven percig tartott, de tudjuk, valójában sohasem ér véget – mondta Platini. – Boldog és gondtalan fiatalemberként érkeztem Brüsszelbe, ám amit ott a társaimmal tapasztaltam, sok mindent megváltoztatott bennem egy életre. Időközben a fiatalságom elszállt, ám az európai szövetség elnökeként fontos küldetésem, hogy megelőzzük az efféle tragédiákat, hogy a stadionok biztonságosak legyenek."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik