Marozsán ott lesz, az aranylabdás nem – kezdődik a női vb!

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2019.06.07. 12:55
null
Marozsán Dzsenifer talán lát már valamit a távolban, amit mi még nem (Fotók: AFP)
Barokkos túlzás lenne azt állítani, gondolni, hogy a következő egy hónapban az egész világ Franciaországra figyel majd, ahol pénteken megkezdődik a nyolcadik női labdarúgó-világbajnokság. Mélyreható szakmai elemzésekbe ezért nem is bocsátkoznánk, néhány érdekességet és fontos tudnivalót azonban összegyűjtöttünk a június 7-től július 7-ig tartó vb-ről. Kiderül többek között, hogy a szakág eddigi egyetlen aranylabdása ereje teljében miért marad le a világbajnokságról, hogy a párizsi nyitó mérkőzésre hány perc alatt fogytak el a jegyek, és hogy a német válogatott legnagyobb sztárja, a szülővárosában, Budapesten májusban Bajnokok Ligáját nyerő Marozsán Dzsenifer hogyan készül a tornára. De „természetesen” arról is szó esik, mi köze van Bob Marleynak a jamaicai női futballhoz…

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK, AVAGY KEDVCSINÁLÓ A NŐI VB-HEZ
• Az argentin válogatott azok után harcolta ki a világbajnoki szereplés jogát, hogy 2015 júliusa és 2017 októbere között egyetlen hivatalos mérkőzést sem játszott, és szövetségi kapitánya sem volt.
• A világbajnokság legfiatalabb játékosa az ausztrálok 16 éves csatára, Mary Fowler. A legalacsonyabb a chilei Javiera Grez, aki 148 centiméterre nőtt, nála csaknem 40 centivel magasabb a franciák négyszeres BL-győztes középhátvédje, Wendie Renard (187 cm).
• A brazilok 33 éves klasszisa, a világ legjobbjának eddig hatszor megválasztott Marta a női vb-k történetének legeredményesebb játékosa 15 góllal. Csapattársa, a 41 esztendős Formiga a hetedik (!) világbajnokságára készül. Férfi labdarúgó ötnél több vb-n nem lépett pályára.
• A kanadai válogatott ikonját, a 35 éves Christine Sinclairt négy gól választja el attól, hogy a futballtörténelem legeredményesebb játékosa legyen nemzeti színekben. Jelenleg 181 találatnál jár. Nem mellékes, hogy Sinclairnek több válogatott fellépése van (282), mint a teljes jamaicai keretnek együttvéve (241).
• Ha már a jamaicaiak! A közép-amerikai ország női válogatottja 2014-ben négy év szünet után alakult újra, köszönhetően Cedella Marley támogatásának, aki történetesen a legendás zenész, Bob Marley lánya. A jamaicai keretnek egyébként tagja Marlo Sweatman, aki a mögöttünk hagyott idényben a szegedi Szent Mihállyal hetedik lett az NB I-ben.
• A kínai keret egyetlen légiósát, a Paris Saint-Germaint erősítő Vang Su-angot hazájában a cselezőkészsége és istenadta tehetsége miatt Lady Messiként emlegetik. Más kérdés, hogy neki Cristiano Ronaldo a példaképe.
• Az Európa-bajnoki címvédő holland válogatott kiválósága, a 22 évesen már 75-szörös válogatott Vivianne Miedema a futballpályán kívül egy képregény-sorozat társszerzője.
• Az összes eddigi vb-n részt vevő nigériai együttes szenvedte el eddig a legtöbb vereséget (16) és kapta a legtöbb gólt (56) a női világbajnokságok történetében. Játékstílusáról és a szakmai stáb hozzáállásáról sokat elárul, hogy az idei vb-re a 23 fős keretbe 10 támadót neveztek. Egyikőjük, Rasheedat Ajibade az ország regnáló freestyle bajnoka.
A címvédő Egyesült Államok minden eddigi világbajnokságon szerzett érmet (3 aranyat, 1 ezüstöt és 3 bronzot). A csapat sosem kapott még ki, amikor csatárcsillaga, a 163 válogatott fellépésén 101 gólt szerző Alex Morgan betalált.
• A torna legfiatalabb szövetségi kapitánya, a spanyolokat irányító Jorge Vilda a döntő napján tölt be a 38. életévét. A női vb fináléjával egy napon rendezik egyébként a Copa América és az Arany-kupa döntőjét is.

TELJESSÉ VÁLHAT MAROZSÁN DZSENIFER TRÓFEAKOLLEKCIÓJA

Klubszinten nyert már négy Bajnokok Ligáját, francia bajnokságot, a válogatottal Európa-bajnokságot, olimpiát, utánpótlás-játékosként Eb-t és vb-t is, de a felnőtt világbajnoki cím még hiányzik Marozsán Dzsenifer pályafutásából. A 27 éves, magyar származású támadó középpályás a németek eddigi utolsó, 2007-es világbajnoki diadala alkalmával még nem volt a keret tagja, a 2011-es vb-ről sérülés miatt lemaradt, míg legutóbb, 2015-ben a negyedik helyen végzett csapatával. Az Olympique Lyonnal idén bajnokságot, Francia Kupát és BL-t nyerő Marozsán a német szövetség honlapján nagyon diplomatikusan nyilatkozott a vb-ről.

„Jó érzésekkel utazok vissza Franciaországba, mert boldog vagyok Lyonban. Kimondottan jók az esélyeink arra, hogy valami nagyot alakítsunk a világbajnokságon. Lehetnek nagy meglepetések a tornán, de nekünk nyugodtnak kell maradnunk, és csak a saját feladatunkra szabad összpontosítanunk. Mint általában, ezúttal is azt mondanám, hogy az Egyesült Államok, Franciaország és Anglia tartozik még a világbajnoki cím legfőbb várományosai közé” – vélekedett Marozsán.

Amennyire óvatosan fogalmazott a Budapesten született kiválóság, annyira nem fukarkodott a jelzőkkel vele kapcsolatban a német válogatott korábbi sztárja, a kétszeres Európa-bajnok és egyszeres BL-győztes Célia Sasic.

„Dzsenifer fantasztikus játékos. Soha nem láttam még nőt úgy bánni a labdával – de férfit sem sokat –, ahogy ő teszi. Csodálatos. Ha fiú lenne, még magasabb szintet képviselne. Senki nem érhet a nyomába. Nagyon jól lő, passzol, olvassa a játékot, és még jobb játékosokká teszi a csatárokat, mivel oda rúgja nekik a labdát, ahová szeretné” – méltatta korábbi csapattársát Sasic.

„A 2015-ös világbajnokságon szobatársak voltunk. Dzseni imádja, amikor a családtagjai és a barátai veszik körül. Soha nem hallják tőle, hogy »én vagyok Marozsán Dzsenifer, a világ egyik legjobbja«. Mindenkivel közvetlen és nyitott, soha nem bántana meg senkit. Nagyon visszahúzódó személyiség, de mindig lehet rá számítani, amikor ki akarsz mozdulni, vagy csak elütni valamivel az időt” – tette hozzá Sasic.

A Bundesliga és a Bajnokok Ligája korábbi gólkirálynője elmondta azt is, Marozsán szerepe a német válogatotton belül ezen a világbajnokságon jócskán megváltozhat, mivel korábban karakteres, karizmatikus futballisták vették körül, most azonban ő a csapatkapitánya egy olyan együttesnek, amelyre mindig nagy figyelem irányul.

FRANCIAORSZÁG TÖRTÉNELMET ÍRHAT

Sohasem fordult elő korábban, hogy férfi és női vonalon ugyanaz a nemzet legyen a világbajnoki cím védője. A házigazda végső győzelme esetén Franciaországnak sikerülne ez a bravúr, de ehhez nagyon össze kell kapnia magát Európa legerősebb klubcsapatára, a BL-győztes Lyonra épülő francia válogatottnak, amely a korábbi vb-ken eddig csak egyszer jutott be a legjobb négy közé, de érmet akkor sem szerzett.

A helyiek körében nagy várakozás előzi meg a világbajnokságot, ami még a szervezőket is meglepte kissé.

„Kétezertizenötben nyertük el a rendezés jogát. Kezdetben a városaink nem tolakodtak azért, hogy meccseknek adhassanak otthont, ezért kicsit féltem is amiatt, hogy a Parc des Princes-ben (melynek befogadóképessége csaknem 50 ezer fő – a szerk.) lesz a nyitó mérkőzés. De aztán öt perc alatt elkeltek a jegyek” – emlékezett vissza Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke, aki elárulta, tudatosan nem 60 ezres stadionokban rendezik a világbajnokság mérkőzéseit.

„Nem akarunk sok üres helyet látni” – indokolt a sportvezető.

A meccseknek a negyeddöntőig bezárólag Párizs, Nizza, Montpellier, Rennes, Le Havre, Valenciennes, Reims és Grenoble ad otthont – csak előbbi három helyszínen nagyobb a stadion befogadóképessége 30 ezer főnél –, míg az elődöntőkre és a fináléra a csaknem 60 ezer férőhelyes Groupama Stadionban kerül sor Lyonban. A nyitó meccshez hasonlóan ez utóbbi három találkozóra is értékesítettek már minden belépőt.

„Erre nem számítottunk” – fogalmazott Erwan Le Prévost, a szervezőbizottság vezetője, míg Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyon elnöke azt mondta az AFP hírügynökségnek, „zsákbamacskát vállaltunk a világbajnokság rendezésének megpályázásával”.

A női futball eddigi egyetlen aranylabdása, Ada Hegerberg kihagyja a vb-t
A női futball eddigi egyetlen aranylabdása, Ada Hegerberg kihagyja a vb-t
MAGYAR CSAPAT NINCS, MAGYAR RÉSZTVEVŐ VAN

A magyar női válogatottnak Svédországgal és Dániával azonos selejtezőcsoportban szerepelve sajnos esélye sem volt arra, hogy kijusson a világbajnokságra, de a tornának így is lesznek magyar résztvevői. Játékvezetőként Kulcsár Katalin, partjelzőként Török Katalin került be a bírói keretbe. Kulcsár a második felnőtt világbajnokságán működhet közre – az elsőn, 2015-ben két meccset vezetett –, míg Török először kóstolhat bele vb-meccsek hangulatába az oldalvonal mellől.

AZ ARANYLABDÁS KIHAGYJA A VB-T

Kihagyja a világbajnokságot a szakág eddigi egyetlen aranylabdása, a budapesti Bajnokok Ligája-döntőben mesterhármast elérő norvég Ada Hegerberg, aki a 2017-es Európa-bajnokság után azért mondta le a válogatottságot, mert úgy ítélte meg, hogy a helyi szövetség nem kezeli egyenlően a női labdarúgást a férfival. A norvég sportági szervezet válaszul néhány hónappal később megduplázta a női futballisták szereplési díját a válogatottban – ami a férfiakéhoz hasonlóan így már 6 millió norvég koronára rúg –, de Hegerberget ez nem hatotta meg, továbbra sem óhajt a nemzeti csapatban játszani.

„Bár történtek változások, erőltetned kell, hogy az átalakulás folyamatos legyen. Soha nem szabad lemondanod az egyenlőséggel és a fejlődéssel kapcsolatos igényeidről. Minden játékosnak fel kell emelnie a hangját, hogy kicsit felrázza az ügyet” – foglalt álláspontot Hegerberg.

„Őszinte voltam a válogatott képviselőivel: nem éreztem elég jónak a körülményeket. És most sem érzem annak. Nehéz egyedül kiállni valami mellett, amiben hiszel, de hajlandó vagyok kitartani az értékrendem mellett, hogy eljussak oda, ahová szeretnék. Olyan világban élünk, amelyben az egyenlőség a legfontosabb. Vannak szövetségek, vannak klubok és vannak magas beosztású férfiak, akik azért felelősek, hogy a nőket a megfelelő polcra helyezzék. Érzem és tudom, hogy ebben még hosszú út áll előttünk” – tette hozzá a 23 éves Hegerberg.

S hogy végezetül némiképp megcáfoljuk a bevezetőben tett állításunkat, mely szerint „barokkos túlzás lenne azt állítani, gondolni, hogy a következő egy hónapban az egész világ Franciaországra figyel majd”, mutatjuk, milyen kezdőlappal jelentkezett a Google a nyitó mérkőzés napján.

 

Ennél jobb helyen nem is hirdethetnék a világhálón, hogy kezdődik a női világbajnokság!

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG,FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Június 7. (péntek)
21.00:
Franciaország–Dél-Korea (Tv:M4 Sport)

A LEBONYOLÍTÁSRÓL

Június 7. és július 7. között Franciaországban rendezik meg a nyolcadik női labdarúgó-világbajnokságot. A 24 válogatott hat, egyaránt négyes csoportba sorsolták, melyekből az első két helyezettek mellett a négy legjobb harmadik is bejut a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntőtől kezdve egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek. A csoportokban pontazonosság esetén előbb a gólkülönbség, annak megegyezése esetén a több szerzett gól rangsorol – ahogy a harmadik helyezettek összevetésében is –, és csak utána az egymás elleni eredmény. A mérkőzéseket kilenc városban rendezik, az elődöntőre és a döntőre Lyonban kerül sor. A világbajnokság közvetítési jogát Magyarországon az M4 Sport szerezte meg.

AZ EDDIGI VILÁGBAJNOKSÁGOK ÉS A DÖNTŐK EREDMÉNYEI
Rendezés éveRendező országA döntő végeredménye
1991KínaEgyesült Államok–Norvégia 2–1
1995SvédországNorvégia–Németország 2–0
1999Egyesült ÁllamokEgyesült Államok–Kína 0–0 – 11-esekkel: 5–4
2003Egyesült ÁllamokNémetország–Svédország 2–1 – hosszabbítás után
2007KínaNémetország–Brazília 2–0
2011NémetországJapán–Egyesült Államok 2–2 – 11-esekkel: 3–1
2015KanadaEgyesült Államok–Japán 5–2
8. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
A CSOPORTKÖR PROGRAMJA
A-CSOPORT
Június 7., 21.00, Párizs
Franciaország–Dél-Koreax–x
Június 8., 21.00, Reims
Norvégia–Nigéria
x–x
Június 12., 15.00, GrenobleNigéria–Dél-Korea
x–x
Június 12., 21.00, Nizza
Franciaország–Norvégia
x–x
Június 17., 21.00, Rennes
Nigéria–Franciaországx–x
Június 17., 21.00, ReimsDél-Korea–Norvégia
x–x
B-CSOPORT
Június 8., 15.00, Rennes
Németország–Kína
x–x
Június 8., 18.00, Le Havre
Spanyolország–Dél-Afrika
x–x
Június 12., 18.00, Valenciennes
Németország–Spanyolország
x–x
Június 13., 21.00, Párizs
Dél-Afrika–Kína
x–x
Június 17., 18.00, Montpellier
Dél-Afrika–Németország
x–x
Június 17., 18.00, Le Havre Kína–Spanyolországx–x
C-CSOPORT
Június 9., 13.00, Valenciennes
Ausztrália–Olaszország
x–x
Június 9., 15.30, Grenoble
Brazília–Jamaica
x–x
Június 13., 18.00, Montpellier
Ausztrália–Brazília
x–x
Június 14., 18.00, Reims
Jamaica–Olaszország
x–x
Június 18., 21.00, Grenoble Jamaica–Ausztrália
x–x
Június 18., 21.00, Valenciennes Olaszország–Brazília
x–x
D-CSOPORT
Június 9., 18.00, Nizza
Anglia–Skóciax–x
Június 10., 18.00, Párizs
Argentína–Japán
x–x
Június 14., 15.00, Rennes
Japán–Skócia
x–x
Június 14., 21.00, Le Havre
Anglia–Argentína
x–x
Június 19., 21.00, Nizza Japán–Angliax–x
Június 19., 21.00, PárizsSkócia–Argentína
x–x
E-CSOPORT
Június 10., 21.00, MontpellierKanada–Kamerun
x–x
Június 11., 15.00, Le Havre
Új-Zéland–Hollandia
x–x
Június 15., 15.00, Valenciennes
Hollandia–Kamerun
x–x
Június 15., 21.00, Grenoble
Kanada–Új-Zéland
x–x
Június 20., 18.00, Reims
Hollandia–Kanada
x–x
Június 20., 18.00, MontpellierKamerun–Új-Zéland
x–x
F-CSOPORT
Június 11., 18.00, Rennes
Chile–Svédország
x–x
Június 11., 21.00, Reims
Egyesült Államok–Thaiföldx–x
Június 16., 15.00, Nizza
Svédország–Thaiföld
x–x
Június 16., 18.00, Párizs
Egyesült Államok–Chile
x–x
Június 20., 21.00, Le Havre
Svédország–Egyesült Államok
x–x
Június 20., 21.00, RennesThaiföld–Chile
x–x
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA
NYOLCADDÖNTŐ
Június 22., 17.30, Grenoble
B1–A3/C3/D3 (38. mérkőzés)
x–x
Június 22., 21.00, Nizza
A2–C2 (37)x–x
Június 23., 17.30, Valenciennes
D1–B3/E3/C3 (39)x–x
Június 23., 21.00, Le Havre A1–C3/D3/E3 (40)x–x
Június 24., 18.00, Reims
B2–F1 (41)x–x
Június 24., 21.00, Párizs
F2–E2 (42)x–x
Június 25., 18.00, Montpellier C1–A3/B3/F3 (43)x–x
Június 25., 21.00, Rennes
E1–D2 (44)x–x
NEGYEDDÖNTŐ
Június 27., 21.00, Le Havre a 37. mérkőzés győztese–a 39. mérkőzés győztese (45)
x–x
Június 28., 21.00, Párizs
a 40. mérkőzés győztese–a 41. mérkőzés győztese (46)
x–x
Június 29., 15.00, Valenciennes
a 43. mérkőzés győztese–a 44. mérkőzés győztese (47)
x–x
Június 29., 18.30, Rennes
a 38. mérkőzés győztese–a 42. mérkőzés győztese (48)
x–x
ELŐDÖNTŐ
Július 2., 21.00, Lyon
a 45. mérkőzés győztese–a 46. mérkőzés győztese (49)
x–x
Július 3., 21.00, Lyon a 47. mérkőzés győztese–a 48. mérkőzés győztese (50)
x–x
A 3. HELYÉRT
Július 6., 17.00, Nizza
a 49. mérkőzés vesztese–az 50. mérkőzés vesztesex–x
DÖNTŐ
Július 7., 17.00, Lyon a 49. mérkőzés győztese–az 50. mérkőzés győztesex–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik