Malajzia: sztárrá tette a 2016-os Puskás-díjast az álomgólja

Vágólapra másolva!
2018.06.09. 13:52
null
A Puskás-díj büszke tulajdonosa mezt ajándékozott a magyar nagykövetnek (Fotók: GSC Pavilion/Thian Chad)
A maláj Faiz Subri, 2016 FIFA Puskás-díjasa volt a Kuala Lumpur-i magyar filmfesztivál díszvendége

„Egyszerű, vidéki futballistából országosan ismert celeb lett” – mondta Faiz Subri helyett az őt elkísérő ügynöke, amikor arról kérdeztük, mit jelentett a pályafutásában a Puskás-díj, amelyet elképesztő ívben csavarodó szabadrúgásgóljáért vehetett át 2017 januárjában a FIFA zürichi gáláján.

Subri Puskás-díjas gólja


Akkor sokan cikizték a médiában, hogy alig tudott megszólalni a száznyolcvan országban közvetített díjátadón, a néhány esetlen szót is, amelyet kipréselt magából, a mobiltelefonjáról olvasta fel, amikor a brazil Ronaldo átadta neki az év góljáért járó trófeát. Most, amikor Faiz Subri a magyar filmfesztivál megnyitójára érkezett a maláj fővárosba (a vidéki Penang FA támadó középpályásaként futballozik), megtudhattuk, hogy eredetileg a FIFA ígért neki tolmácsot, ám erre végül nem volt mód.

Faiz Subri ugyanis azok közé a malájok közé tartozik, akik nem beszélnek angolul. Hazai népszerűsége azonban elképesztő. A Puskás-díjjal és a maláj díjazottal akart fényképezkedni mindenki, amikor egyre csak gyűltek a vendégek a Pavilion bevásárlóközpontban, Kuala Lumpur legnagyobb mozijában, hogy Káli Attila magyar nagykövet meghívására részt vegyenek a magyar filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján, és megnézzék a Brazilok című filmet.

Mint a legszebb futballmesékben: Faiz Subriból, az egyszerű, vidéki labdarúgóból országosan ismert celeb lett
Mint a legszebb futballmesékben: Faiz Subriból, az egyszerű, vidéki labdarúgóból országosan ismert celeb lett

Ahányszor köszöntötték vagy elhangzott a neve a beszédekben, a jelenlévők annyiszor ünnepelték meg tapsolva, hogy aztán kijárjon az elismerő szavakból a világhírű magyar futballmúltnak és az igen szórakoztató filmalkotásnak is. Nem tudni, hogy Faiz Subrinak vagy a világhírű Puskás-díjasoknak (Cristiano Ronaldo, Neymar, Zlatan Ibrahimovic) tulajdonítható-e, de amikor Kuala Lumpur egyik fociakadémiáján a tizenéves növendékeknek feltettük a kérdést, hogy hallottak-e már Puskásról, többen vágták rá egyből, „Igen, a Puskás-díj...” – s mindezt tízezer kilométernyire Budapesttől.

Egész hétvégén magyar futballfilmeket vetítenek ugyanis ebben a moziban, amely a közelgő világbajnokság apropóján lelkes támogatóként állt az ügy mellé, és sikerül is megtölteni a termeket a Magyarok a Barcáért, a 6:3, avagy játszd újra, Tutti és a Puskás Hungary vetítéseire is.

Fotó: GSC Pavilion/Thian Chad
Fotó: GSC Pavilion/Thian Chad

A magyar futball képviselői közül egyébként megfordult Malajziában játékosként Bücs Zsolt és Disztl Péter, Bicskei Bertalan pedig szövetségi kapitánya is volt az országnak, míg Puskás Ferenc a Merdeka-kupa díszvendége volt 1995-ben, amikor a magyar ligaválogatott Gellei Imre vezetésével második lett a nemzetközi tornán. A malájok még sohasem voltak világbajnokságon, 1972-es olimpiai futballkvalifikációjukat viszont büszkén emlegetik, s azt is, hogy Rióban majdnem megnyerték az ország első olimpiai aranyérmét (de csak négy ezüstig jutottak). A tavalyi, Budapesten nyert női toronyugró világbajnoki aranyának köszönhetően viszont Cheong Jun Hoong nemzeti hős Malajziában.

A futball vb-n mindenesetre a legtöbben az angoloknak szurkolnak itt a közös múlt miatt, és már minden a foci körül forog a délkelet-ázsiai országban, ahol a válogatott jóval százon kívüli világranglistás helyezése ellenére a legnépszerűbb sport a futball.

Faiz Subri életének emlékezetes pillanata: átvette a Puskás-díjat Ronaldótól
Faiz Subri életének emlékezetes pillanata: átvette a Puskás-díjat Ronaldótól

A magyar filmfesztiválon vetített alkotásokat is a labdarúgás ihlette, s a megnyitón Faiz Subri a saját mezét ajándékozta a magyar nagykövetnek, aki a gesztust Puskás-dresszel viszonozta. A magyar futball egykor globális varázsa még mindig érvényes hívószó a kulturális diplomáciában, lelkes helyi celebek, külföldi diplomaták, futballrajongók százait mozgatják meg a magyar futballfilmek ezen a hétvégén.

Tudjuk, hogy névvel nem illik tréfálkozni, de nem tudjuk magunkban tartani az életben most az egyszer elsüthető szóviccet: Kubala Lumpur...

Fotó: GSC Pavilion/Thian Chad
Fotó: GSC Pavilion/Thian Chad
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik