Luis Enrique emlékei; a kis híján pajzsra emelt Dárdai reményei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.25. 12:14
null
Luis Enrique (balra) és Phillip Cocu küzd Martin Posséval egy 2001-es Espanyol–Barcelona mérkőzésen (Fotó: Reuters)
Hajrájához érkezett az európai labdarúgóidény, célegyenesbe fordultak a topligák csapatai. A Premier League és a Bundesliga küzdelmeiből egyaránt öt, a Primera Divisiónéból hat, míg a Serie A csatározásaiból hét forduló van hátra. A hétvégi kínálatból kiemelkedik az Arsenal–Chelsea londoni szuperderbi – de erre csak vasárnap kerül sor. Hanem az Espanyol–Barcelona városi rangadót már ma játsszák, és szombaton lép pályára az Atlético Madrid, a Roma, valamint a Bayern München is, utóbbi éppen a Dárdai Pál által irányított Hertha ellen. Topliga-beharangozónk.

 

 

NÉMETORSZÁG

Noha a Bayern München a bajnoki címet is megszerezheti a hétvégén – igaz, nem szombaton, hanem csak vasárnap, a második Wolfsburg ugyanis holnap játszik Mönchengladbachban –, Dárdai Pál, a Hertha trénere amondó volt a mérkőzés előtt, hogy csapata nem statisztálni megy a bajor fővárosba. Kifejtette: tisztában van az erőviszonyokkal, csodát nem várhat a találkozótól, és már a döntetlennel is nagyon elégedett lenne.

„A Bayern ellen meglátjuk, milyen erős a védelmünk, féken tudja-e tartani a münchenieket” – mondta többek között Dárdai a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hogy mit mondott még, ITT elolvashatja! Mi több, a vezetőedző még a Nemzeti Sportot is megtisztelte véleményével; kattintson ide!

A HBSC hét mérkőzés óta veretlen a Bundesligában, a magyar edzőt ezért kis híján pajzsra emelték Berlinben, ahol bízva bíznak abban, hogy sikerül csont nélkül kiharcolniuk a bennmaradást.

Ha a magyar szövetségi kapitány sikeres a berliniek kispadján, mit mondjunk akkor Pep Guardioláról?!

A München katalán trénere eddig száz tétmérkőzésen irányította a bőrnadrágosokat, és a mérlege egészen impozáns: 77 győzelem, 12 döntetlen és 11 vereség. Kedden a Porto 6–1-es kiütésével ünnepelte e nagyszerű mérföldkövet.

Üröm az örömben, hogy Holger Badstuber combizomszakadást szenvedett a BL-visszavágón, ami miatt három-négy hónapig nem léphet pályára. A középhátvédre rájár a rúd, 2012 óta ugyanis 660 napot hagyott ki súlyos térd- és ínszalagsérülései miatt. Franck Ribéry is sérült a Bayernben, igaz, ő már huzamosabb ideje.

Jó hír viszont a müncheniek számára, hogy a hasizomszakadásából felépülő Arjen Robben csütörtökön már a társakkal edzett, és újfent Guardiola rendelkezésére állhat.

Lássuk a Bundesliga 30. fordulójának további magyar érdekeltségű mérkőzéseit! A Stieber Zoltánt foglalkoztató Hamburg az Augsburgot fogadja, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak: a sereghajtó HSV kilenc forduló óta nyeretlen, sőt 585 perce még gólt sem szerzett, az augsburgiak ellenben Európa-liga-helyért harcolnak. Szalai Ádám lejtmenetben lévő Hoffenheimje Hannoverbe látogat, és a TSG szerencséje, hogy a 96-osok sem emelkedő pályán vannak, a mezőnyben egyedüliként még nyeretlenek a tavasszal.

SPANYOLORSZÁG

„Rendkívül fontos rangadó vár ránk, amely kulcsfontosságú lehet a bajnoki címért folyó versenyfutás szempontjából. Nem lesz könnyű a három pont megszerzése, elvégre városi derbiről van szó, ahol bármi megtörténhet. Az Espanyol rendkívül egységesen, tömbszerűen védekezik, emellett van egy igazi csillaga is. A csatárra, Sergio Garcíára gondolok, aki sok borsot törhet az orrunk alá, amit természetesen szeretnénk elkerülni” – vezette fel az Espanyol–Barcelona városi derbit Luis Enrique, a gránátvörös-kékek mestere, hozzátéve: jól emlékszik még arra, hogy játékosként milyen nehéz volt az Espanyol ellen futballoznia.

És Sergio Garcíára is emlékezhet, aki Barca-nevelés, 1995-től 2002-ig pallérozódott a klub különböző utánpótláscsapataiban, és éppen abban az idényben, 2003–2004-ben mutatkozott be a Barcelona első csapatában, amikor Luis Enrique az utolsó szezonját játszotta pályafutása során.

„Öt percig néztem mindössze a BL-elődöntő sorsolását, ennyi is elég volt, hiszen számomra most az Espanyol elleni készülődés a legfontosabb” – fogalmazott a Barca edzője a pénteki sajtótájékoztatón.

A „papagájok” nem veszélytelenek otthonukban, a Cornella-El Prat Stadionban, ahol 8–5–3-as mérleget tudnak felmutatni ebben a bajnoki kiírásban. Mindazonáltal elég régen, 2009-ben győzték le legutóbb városi riválisukat, amely bombaformában van, hiszen az utóbbi tizenhárom tétmeccséből tizenkettőt megnyert. A barcelonai derbi egyébként 1900 óta gerjed, és szombaton következik a 193. felvonása.

A Barca bajnoki vetélytársai közül a harmadik helyezett Atlético Madrid az Elchét látja vendégül szombaton, míg a második Real Madrid Vigóban lép pályára vasárnap este.

ANGLIA

A szombati játéknap legelőkelőbb helyezési számmal büszkélkedő párosítása a Southampton (7. hely)–Tottenham Hotspur (6.) találkozó a PL-ben. Mindkét gárda az európai kupaporondra igyekszik, és egy esetleges győzelemmel nagy lépést tehetne a célja megvalósítása felé.

Érdekes párosításnak ígérkezik a Manchester City–Aston Villa mérkőzés is, a hazai együttes ugyanis a BL-főtáblára kerülést szeretné kiharcolni magának, ellenfele meg – amely az FA-kupa-fináléba jutás élményével megerősödve meccselhet a pontvadászat hajrájában – a kiesést szeretné elkerülni.

Ha már kiesés elleni harc: sok mindenről dönthet a ligautolsó Burnley és a tizennyolcadik Leicester City összecsapása, illetve az utolsó előtti Queens Park Rangers West Ham United elleni hazai ütközete szombaton.

OLASZORSZÁG

Mindkét milánói csapat ma lép pályára, de mérkőzéseik aligha hozzák lázba a „semleges érzelmű” szurkolókat – ez néhány éve még elképzelhetetlen lett volna. A Milan és az Inter kéz a kézben jár a bajnokságban: előbbi a kilencedik, utóbbi a tizedik a tabellán, a hátrányuk pedig már tetemes az élboly együtteseivel szemben. A rossoneri a 15. Udinese vendégeként javíthat a mérlegén a 32. körben, míg városi vetélytársának nehezebb dolga lesz, a harmadik helyezett Romát fogadja.

A forduló rangadóját, a bajnoki várományos Juventus, illetve a Torino derbijét holnap rendezik meg. Még az is elképzelhető, hogy máris megkoronázzák a „zebrákat”!

ÁPRILIS 25., SZOMBAT

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
34. FORDULÓ

13.45: Southampton–Tottenham (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Burnley–Leicester City
16.00: Crystal Palace–Hull City
16.00: Newcastle United–Swansea City
16.00: Queens Park Rangers–West Ham United
16.00: Stoke City–Sunderland
16.00: West Bromwich–Liverpool (Tv: DIGI Sport1)
18.30: Manchester City–Aston Villa (Tv: DIGI Sport1)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
30. FORDULÓ

15.30: Borussia Dortmund–Eintracht Frankfurt (Tv: Eurosport 2)
15.30: Hannover–Hoffenheim
15.30: Stuttgart–Freiburg
15.30: Hamburg–Augsburg
15.30: 1. FC Köln–Bayer Leverkusen
18.30: Bayern München–Hertha BSC (Tv: Eurosport 2)

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
33. FORDULÓ

16.00: Espanyol–Barcelona (Tv: Sport2)
18.00: Atlético Madrid–Elche (Tv: Sport2)
20.00: Getafe–Levante
22.00: Real Sociedad–Villarreal

OLASZORSZÁG, SERIE A
32. FORDULÓ

18.00: Udinese–Milan (Tv: DIGI Sport2)
20.45: Internazionale–Roma (Tv: DIGI Sport1)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
34. FORDULÓ
17.00: PSG–Lille (Tv: DIGI Sport2)
20.00: Bordeaux–Metz (Tv: SportKlub)
20.00: Caen–Guingamp
20.00: Evian TG–Bastia
20.00: Rennes–Nice
20.00: Toulouse–Nantes

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik