A pénteki címlap
Németország: folytatódik. Spanyolország: folytatódik.
Anglia: folytatódik. Olaszország: folytatódik.
Franciaország: nem folytatják. Mint a hülyék?

„Az éttermek, a bárok újra kinyitnak. Újra elutazhatunk bárhová az országban. Még edzőterembe is mehetünk. Viszont továbbra sincs jogunk ahhoz, hogy futballmeccset rendezzünk szabadtéren. A futballban főszerepet játszó európai országok közül a miénk az egyetlen, amelyik a járvány alakulása ellenére és a lazító intézkedések közepette is ragaszkodik ehhez az állásponthoz” – fogalmaz Vincent Duluc.

A lap nagy tekintélyű futballszakírója – aki maga is átesett a betegségen, súlyos tünetei voltak, egy hónapot töltött kórházban – emlékeztet: a bajnokság félbeszakításához homályos és erősen vitatható politikai döntés vezetett.

„Édouard Philippe miniszterelnök most »a ligák és a szövetségek döntése« mögé bújt, a Ligue 1 pedig a kormányzati tiltásra hivatkozva állította meg a bajnokságot. Meg kell állapítanunk, hogy nem védték meg a sportot azok, akiknek ez lenne a küldetésük” – írja Duluc, aki úgy véli: Franciaországban nem kezelik méltóképpen a profi sportot, a politika legfeljebb kihasználja, ha éppen adódik rá lehetősége.

„Nálunk a kormány a veszély szimbólumaként kezeli most a futballt, nem függetlenül néhány klubvezetőtől, aki a háttérben a saját pecsenyéjét sütögeti a közös érdek képviselete helyett. Máshol a futball az élet újraindulásának, a bizakodásnak a jelképe. Nálunk könnyebb volt példát statuálni vele. Most pedig, miközben újraindul a gazdaság minden ágazata, könnyebb nem gazdasági szereplőként tekinteni a profi sportra, akár fel is áldozni annak munkavállalóit, akiknek egzisztenciája koránt sincs biztonságban.”

Duluc szerint minden illetékes magára hagyta a profi sportot, még – áprilisi nyilatkozata szerint – Roxana Maracineanu sportminiszter sem tartotta kiemelten fontosnak a járványhelyzet okozta válság sportvonatkozásainak mielőbbi kezelését.

A szakíró elismeri Jean-Michel Aulas még mindig tartó harcát a folytatásért, illetve a kártalanításért, ám úgy véli, a Lyon elnökének nem mindig következetes, sokfelől lehurrogott érveit az érintettség – csapatának az európai kupahelyekről való lecsúszása – gyengítette.

„Az öt nagy európai futballország ugyanúgy az egészségügyi kockázat és az élet újraindításának szükségessége, az ezzel összefüggő enyhítések között egyensúlyoz. Közülük egyedül Franciaország hozott ilyen döntést. Aki pedig magára marad a véleményével, annak ritkán van igaza” – zárul a L'Équipe írása.