Liga 1: a Sepsi elnöke nem folytatná az idényt

Vágólapra másolva!
2020.04.06. 17:20
null
Diószegi László nem folytatná az idényt (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Nincs értelme valamikor a nyár elején sűrített tempóban lejátszani a román bajnokságból hátralevő fordulókat, mert az a következő idényt és a játékosok egészségét is veszélyezteti – véli Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke. A székelyföldi klub vezetője a Nemzeti Sportnak nyilatkozva azt is hozzátette, hogy annak ellenére van ezen az állásponton, hogy csapata akár történelmi eredményt is elérhet a Román Kupában, amelyben bejutott a legjobb négy közé.

A koronavírus-járvány miatt a klub három hónapra ötven százalékkal csökkentette valamennyi alkalmazottja fizetését. „Nem akartunk radikális döntést hozni, és kényszerszabadságra küldeni az embereket. Nagyon meg vagyok elégedve a játékosokkal, a huszonötből csupán egyikük akadékoskodott kicsit ebben az ügyben, a többiek reményeinket felülmúlva megértették a helyzetet. Szereztek nálam egy jó pontot” – mondta Diószegi László, hozzátéve, hogy valamennyi futballista továbbra is Sepsiszentgyörgyön, illetve a közeli Brassóban (ahol lakásaikat bérlik) maradt a rendkívüli helyzet idejére. A szakmai vezetés pedig már azt tervezi, hogy két héten belül kis csoportos, 4-5 fős edzéseket is beiktat az otthoni egyéni tréningek mellett.

Bár a Profi Liga tervei szerint a csapatok április közepén újrakezdhetik edzéseiket, és május 16-án folytatódhat a március elején félbeszakadt Liga 1, Diószegi László szerint nincs értelme folytatni a szezont. „Kilencvenkilenc százalék, hogy még egy hónap múlva is kijárási tilalom lesz, a rendkívüli állapotot meghosszabbítják. Amennyiben csak június közepén kezdenénk újra, az a következő bajnokság rovására menne. Ha viszont most befejezzük, a nyáron lehetne rendes felkészülés, akár edzőtábor is. A játékosok egészségét és a jövőt nézve a roló lehúzása lenne a legjobb döntés, de ha másképp lesz, állunk elébe” – mondta a Sepsi elnöke, aki szerint a szezon feladásával haza is lehet engedni a külföldi futballistákat.

Diószegit még az sem tántorítja el véleményétől, hogy a Sepsi a Román Kupa elődöntőjébe jutva történelmi siker kapujában áll. „Nem tudom, mikor lesz még ekkora esélyünk, bár bízom benne, hogy lesz, de akkor is legyen vége a szezonnak” – erősködik a szentgyörgyi elnök, azt is számításba véve, hogy ezzel a televíziós jogdíjak mintegy negyedétől esik el a csapata.

A 14 romániai első ligás klub közül eddig hat (CFR, Universitatea Craiova, Astra Giurgiu, FC Botoșani, Academica Clinceni, FC Voluntari) nem módosította alkalmazottai szerződését, bár többnek a vezetősége is elismerte, hogy gondolkodnak a fizetések csökkentésén a járvány idejére. A Sepsihez hasonlóan az FCSB is felére vágta vissza a béreket, a Viitorul pedig játékosonként eltérő arányban, 25 és 50 százalék közti csökkentett. A Gaz Metan, a Hermannstadt, a Dinamo, a Poli Iasi és a Chindia Targoviste pedig kényszerszabadságra küldte a sportolókat, az országos átlagbér 75 százalékát, 4100 lejt (mintegy 300 ezer forintot) fizetve nekik a bajnokság leállásának idejére. A Liga 1 küzdelmeiből a felsőházi rájátszásban nyolc, az alsóháziban 12 forduló van még hátra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik