Leicester=Valencia? Jamie Vardy > Ruud van Nistelrooy?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.28. 11:54
null
Vardy (balra) Van Nistelrooy nyomdokain (Fotó: AFP/NSO-montázs)
Szombat lévén nem kell unatkozniuk a futballrajongóknak: Spanyolországban a Barcelona a Real Sociedadot, Németországban a Bayern München a Herthát, Olaszországban a Milan a Sampdoriát látja vendégül bajnoki mérkőzésen, míg Angliában a Leicester–Manchester United találkozón az első a másodikat fogadja. Topliga-beharangozónk.

ANGLIA

Ki hitte volna a Premier League idei rajtja előtt? Leicester City–Manchester United rangadó? Márpedig ez az igazság!

A bajnoki táblázatot a „rókák” vezetik a „vörös ördögök” előtt tizenhárom forduló elteltével, és fél hétkor egymásnak feszülnek. A Leicester sohasem volt meghatározó klub az angol első osztályban, legutóbb 2000 októberében vezette annak tabelláját, sohasem volt bajnok, legjobb eredménye egy második hely – 1928–29-ből. A mostani idényben azonban újjászületett Claudio Ranieri irányítása alatt: csak egyszer veszített a PL-ben, győzelmi szériája immár négy meccs óta tart, miközben övé a legtöbb szerzett gól (28).

Louis van Gaal, az MU menedzsere szerint még az is előfordulhat, hogy megnyeri a bajnokságot. „Azt hiszem, ez lehetséges” – válaszolt a holland az ezt firtató újságírói felvetésre, egyúttal hozzáfűzte, hogy a hasonló „kis” klubok általában hosszú ideig versenyben vannak, a vége felé aztán kifulladnak.

Van Gaal kitért az ellenfél bombaformában lévő csatárára („Nagyon kell rá vigyáznunk”), a góllövőlistát 13 találattal vezető Jamie Vardyra, aki rekordot dönthet, ugyanis ha betalál, akkor sorozatban a 11. PL-találkozóján lesz eredményes. A csúcsot a holland Ruud van Nistelrooy – és immár Vardy – tartja, aki egymás után tízszer iratkozott fel a gólszerzők közé.

„A neheze csak most következik, hiszen újévig hat piszkosul nehéz meccsünk lesz a Manchester United, a Swansea, a Chelsea, az Everton, a Liverpool és a Manchester City ellen. Van Gaalt jól ismerem, amikor a Valenciánál dolgoztam, akkor ő a Barcelonát edzette. És 1999-ben, a Király-kupa negyeddöntőjében kétszer is legyőztem, sőt a ligában is, ami ugye már három diadal!” – fogalmazott a leicesteriek sikerkovácsa, Ranieri, aki szerint jelenlegi alakulata sokban hasonlít a másfél évtizeddel ezelőtti Valenciára. Azzal a gárdával végül Spanyol Kupát nyert az olasz.

NÉMETORSZÁG

A Dárdai Pál irányította Hertha BSC a Bayern München otthonában lép pályára a Bundesliga 14. körében. Annak a Bayernnek az otthonában, amely tizenhárom forduló alatt csupán egyszer veszített pontokat. Amellyel szemben nyolcas vereségsorozata van. És amelynek otthonában még az 1977–1978-as idényben nyert legutóbb.

„Jelenleg büszkék lehetünk rá, hogy mi vagyunk a Hertha. Odautazunk, és szeretnénk úgy hazatérni, hogy továbbra is büszkék vagyunk.” Hogy mit nyilatkozott még a magyar tréner a pénteki sajtótájékoztatón, és mit a müncheni ellenfél, itt elolvashatja!

A további magyar érdekeltségű csapatok közül a Hamburg Brémában játszik északi derbit. Stieber Zoltán, a vendégek szélsője térdproblémák miatt kihagyta a pénteki edzést. A sereghajtó Hoffenheim, Szalai Ádám együttese az edzőváltás után hatalmas formajavuláson keresztülmenő és immár ötödik Mönchengladbachot fogadja abban a reményben, hogy újfent három ponttal gazdagodik szeptember 26-át követően.

SPANYOLORSZÁG

A Real Madrid és a Roma kiütése után jön az újabb K. O.? A délután négykor kezdődő Barcelona–Real Sociedad mérkőzésen választ kaphatunk a kérdésre a La Liga 13. fordulójában. A papírforma mindenképpen a katalánok mellett szól, és nemcsak a Barca kitűnő sorozata okán – nyolc győzelem mellett egy iksz az utóbbi kilenc tétmeccsen –, hanem azért is, mert a baszkok nem győzni járnak a Camp Nouba. Ahol mindössze háromszor nyertek 88 próbálkozásból: 1979-ben, 1986-ban és 1991-ben.

A Sociedad kispadján új edző ül: Eusebio Sacristán – játékosként Eusebio – a második első osztályú bajnokijára készül új kenyéradójánál. Korábban (2009–2010) a Celtánál dolgozott vezetőedzőként, de nem az élvonalban, és a Barcelona B-t is a másodosztályban irányította főtrénerként. És itt jön a pikáns szakasz: Eusebio ezer szállal kötődik a Barcelonához, 1988–1995-ben játékosként, 2003 és 2008 között Frank Rijkaard egyik segítőjeként szolgálta a katalán klubot, az utóbbi négy évben pedig a második csapatnál tevékenykedett.

„Feledhetetlen emlékek sora köt a Camp Nouhoz, de ezek már a múltam részei. A jelenem itt van, a Real Sociedadnál” – nyilatkozta Eusebio, aki 543 fellépésével harmadik helyen áll a La Liga szereplési örökrangsorában.

OLASZORSZÁG

Két összecsapás szerepel a Serie A 14. fordulójának mai programjában, időrendben a második a Milan–Sampdoria. A milánóiak múlt héten megtorpantak (0–1) a Juventus ellenében, de most javíthatnak, és ha nyernek, (ideiglenesen mindenképpen) felkúszhatnak a tabella ötödik helyére. Az már nemzetközi kupaindulást érő pozíció.

ANGOL PREMIER LEAGUE
14. FORDULÓ

16.00: AFC Bournemouth–Everton
16.00: Crystal Palace–Newcastle United
16.00: Manchester City–Southampton (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Sunderland–Stoke City
16.00: Aston Villa–Watford
18.30: Leicester City–Manchester United (Tv: DIGI Sport1)

NÉMET BUNDESLIGA
14. FORDULÓ

15.30: Bayern München–Hertha (Tv: Eurosport2)
15.30: Werder Bremen–Hamburg
15.30: Hannover–Ingolstadt
15.30: Hoffenheim–Mönchengladbach
15.30: Mainz–Eintracht Frankfurt

OLASZ SERIE A
14. FORDULÓ

18.00: Torino–Bologna (Tv: DIGI Sport3)
20.45: Milan–Sampdoria (Tv: DIGI Sport1)

SPANYOL LA LIGA
13. FORDULÓ

16.00: Barcelona–Real Sociedad (Tv: Sport2)
18.15: Atlético Madrid–Espanyol (Tv: Sport2)
20.30: Málaga–Granada
22.00: Las Palmas–Deportivo La Coruna
22.05: Celta Vigo–Sporting Gijón (Tv: Sport2)

FRANCIA LIGUE 1
15. FORDULÓ

17.00: PSG–Troyes (Tv: DIGI Sport2)
20.00: Angers–Lille (Tv: DIGI Sport3)
20.00: Nantes–Bastia
20.00: Gazélec Ajaccio–Lorient
20.00: Reims–Rennes
20.00: Toulouse–Nice

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik