Futsal: lecsúsztak a dobogóról az udvarhelyi teremfocisok

PÁL GÁBOR, ZÁTYI TIBORPÁL GÁBOR, ZÁTYI TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 15:27
null
Győzelemmel zárták az idényt az udvarhelyiek, a kisdöntőben gyengébb gólkülönbségük miatt csúsztak le a dobogóról<br />(Fotó: Pál Árpád)
Nem tudta ledolgozni hátrányát a Futsal Klub Székelyudvarhely, ám így is nagyszerű győzelemmel zárta a romániai teremlabdarúgó-bajnokság, az 1. Liga bronzcsatáját, hétfő este hazai pályán 3–2-re megverte a Temesvári Informaticát. A bánsági együttes lett a harmadik, míg a székely játékosokra épülő udvarhelyi együttes a negyedik helyen végzett.

Nagyjából félig telt meg a székelyudvarhelyi városi sportcsarnok a szezon utolsó futsalmeccsén. A házigazda csapat múlt héten elhunyt gyúrójának, Balogh Ödönnek az arcképével ellátott pólókban jött ki a játéktérre (Ödi bácsi – ahogy mindenki ismerte – a kezdetektől, 2003-tól végezte hűségesen feladatát a klubnál), majd a két együttes és a közönség egyperces néma csenddel tisztelgett az elhunyt emléke előtt.

A hazaiak bátran kezdtek, Mánya Szabolcs, majd Biró Attila ziccerét védte a spanyol Miguel Molina. A nyolc légióssal érkező vendégek a szerb Stefan Rakics két kapufájával jelezték, továbbra is igényt tartanak a bronzéremre. Jakab Zoltán, a hazaiak edzője folyamatosan forgatta a csapatát, ám a játékosok nem nagyon tudták feltörni a sokat mozgó és kitámadó vendégek védelmét.

A temesváriak az első mérkőzésen szerzett tetemes előnyük tudatában a labda tartására rendezkedtek be, amikor a 13. percben indított ellentámadás végén Szőcs László tört be a hatosba, jól passzolt Biró Attila elé, aki estében a hálóba pörgetett. A folytatásban a hazaiak uralták a játékot, két perccel később pedig Szőcs Loránd emelt a kapuba egy kipattanó labdát. A közönségnek is megjött a hangja, főleg hogy az utolsó másodpercekben ismét Molina került főszerepbe, két nagy FK-ziccert védett ki. A temesváriak kapusa megsérült, a második játékrészben már a finn válogatott Antti Koivumaki állt be helyette.

A szezon utolsó meccse előtt: méltó megemlékezés a csapat gyúrójáról, Ödi bácsiról (Fotó: Barabás Ákos)
A szezon utolsó meccse előtt: méltó megemlékezés a csapat gyúrójáról, Ödi bácsiról (Fotó: Barabás Ákos)

Térfélcsere után az FK brassói származású kapusának, Andrei Grigorașnak is akadt dolga, ám sokáig helytállt a román válogatott kapus. A 25. percben nagyon közel volt a harmadik hazai gól, de a szépen kijátszott fázis végén az udvarhelyi csapat gólfelelőse, Szőcs László a kapufát találta telibe. A sokáig meddő játékkal előrukkoló vendégek a félidő közepén pörögtek fel, és a brazil Thiago szétoszlatta a hazaiak éremszerzési álmait. Jakab lehozott kapusos taktikára váltott, Miklós pedig szinte a gólvonalról lőtt fölé. A vendégektől rögtön jött a válasz, a szintén brazil Savio Valadares bombázott a kapu bal oldalába. Másodpercek teltek el, Miklós Tamás ellen szabálytalankodtak, a veterán Mihály Zoltán pedig értékesítette a jogos nagybüntetőt. A hátramaradt percekben egyik fél sem erőltette a játékot, az FK 3–2-re nyert, a bronzérmet pedig a temesváriak nyakába akaszthatták.

A döntő harmadik mérkőzésén a Galaci United idegenben 2–1-re legyőzte a Dévai Autobergamót, és 2–1-re vezet összesítésben. A három győzelemig tartó döntő negyedik meccsét ma (kedd) 18 órakor rendezik, ugyancsak a Hunyad megyei városban.

Teremlabdarúgó 1. Liga, kisdöntő, visszavágó
Futsal Klub Székelyudvarhely–Temesvári Informatica 3–2 (2–0)
Gólszerző:
Biró (13.), Szőcs Loránd (15.), Mihály (34., nagybüntetőből), illetve Thiago (31.), Valadares (33.)
A párharcot Temesvár nyerte, 6–3-as összesítéssel.

REÁLIS A NEGYEDIK HELY

Az FK gyengén kezdte a bajnokságot, az első fordulókban kikapott Galacon és Déván is, aztán beindult a csapat szekere, és az őszi idény végére visszaverekedte magát az elsők közé. A visszavágók kezdetén ismét kikapott Galactól, majd jó formába lendült, a bajnoki címre pályázó Dévával és Temesvárral döntetlent játszott, többi találkozóját megnyerte, így a harmadik helyen zárta az alapszakaszt. A rájátszás első körében, a negyeddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a címvédő Marosvásárhelyi City'ust, majd az elődöntőben nem bírt a román válogatott gerincét adó Dévai Autobergamóval.

„Az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb bajnoksága után vagyunk, amelyben három-négy csapatnak reális célja volt a bajnoki cím megszerzése, s melléjük lehet venni a City'us és a Dunarea Calarasi csapatát is, amelyek végig az élmezőnyben harcoltak. Elégedett vagyok csapatunk teljesítményével, az alapszakaszban kihoztuk magunkból a maximumot. A rájátszásban olyan dolgok zavarták meg a felkészülésünket, amire nem számítottunk, de a sérülések, eltiltások a sport részét képezik. A játékosállományunk nem volt olyan erős, hogy elbírjuk Szőcs László sérülését és Szécsi Barna (korábban Berettyóújfalu játékosa volt) eltiltását. Ezzel a kerettel és anyagi háttérrel reális eredmény a negyedik helyünk. A szezon elején kitűzött célunkat, hogy a bajnokság végén kisdöntőt játsszunk, elértük, és a realitás talaján maradván jelenleg ez a mi helyünk. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, ám az biztos, hogy a mostani játékoskeretet egyben akarjuk tartani, a szakmai munkát pedig át akarjuk szervezni. Két-három játékost mindenképp akarunk igazolni, a helyi és a magyarországi piacon fogunk szétnézni. Az, hogy a következő bajnokságban a csapatok merre mozdulnak, milyen játékoskeringő lesz, nehéz megsaccolni, de ebből a pénzből, ami rendelkezésünkre áll, nehéz lesz nagyot előrelépnünk” – összegzett Jakab Zoltán, az FK edzője, korábbi román szövetségi kapitány.

Ami az Futsal Klub utánpótlását illeti, az U19-es csapata megnyerte az első korosztályos bajnokságot, tavaly pedig a döntőben maradt alul. Az idén ismét esélye van az éremszerzésre, a Szőcs Loránd által irányított együttes kvalifikálta magát a legjobb nyolc csapatot felvonultató döntő tornára.

Rangadó a negyeddöntőben: az elmúlt időszakban meggyengült címvédő Marosvásárhelyi City’ust búcsúztatta 
az udvarhelyi csapat (Fotó: Pál Árpád)
Rangadó a negyeddöntőben: az elmúlt időszakban meggyengült címvédő Marosvásárhelyi City’ust búcsúztatta az udvarhelyi csapat (Fotó: Pál Árpád)

ALULTELJESÍTŐ SZÉKELYEK

A háromszéki csapatok sokkal kisebb költségvetésből gazdálkodtak a 2016–17-es szezonban, ez pedig a teljesítményükön is jócskán meglátszott. A Kézdivásárhelyi KSE az előző évadban még hatodikként jutott be a rájátszásba, idén viszont spanyol légiósai nélkül sereghajtóként búcsúzott az élvonaltól, húsz mérkőzésén csupán négy pontot gyűjtött. A szebb napokat megélt Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsal (öt évvel ezelőtt még ezüstérmes volt) csípte el az utolsó rájátszást érő helyet, úgy, hogy a visszavágók során csak egyszer hagyta el győztesen a pályát, a többi találkozóját mind elveszítette. Érdekesség, míg tavaly az FK Székelyudvarhely 31 ponttal lemaradt a felsőházi rájátszásról, idén a Sepsi Futsal 13-mal befért a legjobb nyolc közé.

A Kovászna megyei csapatokhoz hasonlóan az elmúlt két kiírást megnyerő Marosvásárhelyi City'us is anyagi gondokkal küzdött a szezonban, ez pedig a bajnok keretének meggyengüléséhez vezetett. A hatszoros román bajnok és hétszeres kupagyőztes együttesnél nem tudták megtartani legjobbjaikat, emiatt a fiatalítás mellett döntöttek. A jövőre nézve jó döntésnek bizonyult, hiszen annak ellenére, hogy az alapszakaszban csak megnehezíteni tudták a „nagyok" dolgát, energikus, rengeteget szaladó, az utolsó másodpercekig küzdő együttest rakott össze az aktív futsallal felhagyó Cosmin Gherman és Lucian Nicușan edzői kettős. Ha jövőre nem is, de pár éven belül ismét egy bajnoki címre joggal pályázó vásárhelyi együttessel kell majd számolni.

Ezt az utat már korábban elkezdte a pontvadászat meglepetéscsapata, az alapszakaszgyőztes Galaci United. Az évek óta az élmezőnyhöz tartozó Duna-parti együttes (tavaly bronzérmes volt) játékosainak többsége évek óta együtt játszik (csupán a spanyol Wellington az egyedüli idegenlégiós), sokat brusztoló, kényelmetlen játékstílusuk pedig mindenki dolgát megnehezítette, végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyerte meg az alapszakaszt. A galaci csapat az elődöntőbe sem ijedt meg a szerb válogatottakkal és brazil légiósokkal felálló Temesvártól, és végig kiélezett harcokban búcsúztatta a bajnokság fő esélyesét.

Az elődöntőben már nem bírt az FK Székelyudvarhely a dévaiakkal (Fotó: Barabás Ákos)
Az elődöntőben már nem bírt az FK Székelyudvarhely a dévaiakkal (Fotó: Barabás Ákos)

RÉGI SZÉP IDŐK

Székelyudvarhelyen 2003-ban kezdődött a teremlabdarúgás, ekkor rendezték meg az első romániai futsalbajnokságot. A nagypályás labdarúgókból összeverbuválódott udvarhelyi csapat hazai pályán küzdhetett az elsőségért. Az akkor még Sportklub nevet viselő együttes a döntőben telt ház előtt, frenetikus hangulatú meccsen 2–1-re legyőzte a Marosvásárhelyi Intert, így megnyerte az első romániai bajnokságot. Ettől kezdve az udvarhelyiek minden pontvadászat meghatározó tagjai voltak. További két alkalommal, a 2004–2005-ös, és a 2007–2008-as bajnokságot is megnyerték (utóbbinál az együttes keretének felét a magyar válogatott tagjai adták: Balázs Zoltán (kapus), Lódi Tamás, Madarász János, Gyurcsányi Zsolt, Tóth Szabolcs, Szabó Zoltán, illetve Kozma Mihály edző. A többi csapattag: Tarcsafalvi Csaba, Péter Róbert – Szőcs László, Mihály Zoltán, Dénes Barna, Lucian Nicuşan, Davi Costa Menezes, Igor Leitao Salles, Sorin Chivu. Egyúttal szerepelhettek európai porondon is, bejutottak az UEFA Futsal Cup elitkörébe.

Ezután viszont a csapatnál szép lassan fogyott a pénz és az eredmények is. 2009-ben még megnyerték a Szuperkupát, de 2012–2013-ban felbomlott a klub. A következő idényre visszatért Jakab Zoltán, az udvarhelyiek régi edzője, és új együttes épített Futsal Klub Székelyudvarhely névvel, kizárólag székelyföldi játékosokkal. Két évvel később már döntőt játszottak, a Marosvásárhelyi City'us nagyon kiélezett párharcban, a harmadik, mindent eldöntő találkozón verte meg őket. A következő idény (2015–2016) rendkívül rosszul sikerült az FK számára, nem jutott be a legjobb nyolc közé, épp a 9. helyen végzett.

AZ FK SZÉKELYUDVARHELY JELENLEGI KERETE
Kapusok:
Andrei Grigoraș, Bálint Szabolcs, Klein László
Mezőnyjátékosok: Biró Attila, Boda Krisztián, Gálfi Artúr, Hadnagy István, Kedei Barna, Mánya Szabolcs, Mihály Zoltán, Miklós Tamás, Szécsi Barna, Szőcs László, Szőcs Loránd, Tifán Tamás
Edző: Jakab Zoltán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik