„László és László” – Bölönivel és Fazekassal készített interjút a belga lap

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.23. 22:46
null
Fazekas László és Bölöni László a Gazet van Antwerpen című lapnak adott interjút (Fotó: Dirk Kerstens/Gazet van Antwerpen)
Bölöni László, a belga Royal Antwerp labdarúgócsapatának marosvásárhelyi születésű vezetőedzője, valamint Fazekas László, az alakulat magyar ikonja közös interjút adott a Gazet van Antwerpen nevű lapnak.

 

Az olimpiai bajnok, 92-szeres magyar válogatott Fazekas László játékosként 1980 és 1984 között négy évet húzott le a Royal Antwerpnél, ez idő alatt 105 mérkőzésen összesen 34 gólt szerzett, majd 1995 nyarától 1996 áprilisáig edzőként is irányította az együttest, amelynek 2017 nyara óta Bölöni László a vezetőedzője.

„László és László” – kezdődik az interjú, amely nem kívánja összehasonlítani a két szakembert, inkább kiemeli, hogy Bölöni és Fazekas egyaránt nyomot hagyott az antwerpeni labdarúgásban. Legutóbb épp Fazekas volt az, akinek a vezetésével az együttes bejutott a Belga Kupa elődöntőjébe, ám 24 évvel később, 2020. január 18-án Bölöni megcsinálta csapatával ugyanezt a bravúrt, szombaton 3–1-re legyőzve a Standard Liege-t, amivel az Antwerp ismét bejutott a legjobb négy közé a kiírásban.

A beszélgetés alatt Bölöni és Fazekas több nyelven is társalgott.

„Magyar vagyok, aki beszél hollandul is, ő pedig román, aki megérteti magát franciául és angolul is” – árulta el nevetve Fazekas, majd átvette a szót Bölöni.

„Erdélyben születtem. Ez olyan régió, amely Magyarországhoz tartozott. Magyar az anyanyelvem. Magyarnak érzem magam, de román állampolgár vagyok, olyan ez, mint önöknél a flamandok és a belgák.”

A kérdésre reagálván Fazekas és Bölöni elárulta, körülbelül 1987 óta ismerik egymást.

„Nyilasi Tibor, a magyar futball egyik nagy alakja, személyes jó barátom hozott minket össze. Ahhoz, hogy Belgiumba menj, találkoznod kellett Fazekas Lászlóval, aki akkoriban már »király« volt Antwerpenben.”

Fazekas László egy 3–0-s vereség után mondott fel (Fotó: Gazet van Antwerpen)
Fazekas László egy 3–0-s vereség után mondott fel (Fotó: Gazet van Antwerpen)

„A vasfüggöny még létezett, abban az időben csak háromévente lehetett külföldre menni – tette hozzá Fazekas. – Szigorú ellenőrzéseket végeztek annak érdekében, hogy senki se hagyhassa el illegálisan az országot. Képzelje el ezt ma… A Real Madrid a hetvenes években egymillió dollárt akart fizetni Bene Ferencnek, aki akkor a magyarok egyik nagy csillaga volt, de a kemény kommunizmus megakadályozta a váltást. Nekem nagy szerencsém volt, hogy 1980-ban az Antwerpen 100 ezer dollárt fizetett azért, hogy legálisan kiszerződhessek.”

Bölöni kiegészítette: „Igen, de akkor sem volt egyszerű, amikor legálisan távozhattál, mert az egész családod magad mögött kellett hagynod. Emlékszem, Alin Stoica édesanyja például nem engedhette el mindkét fiát Belgiumba, csak az egyik mehetett, a másiknak Romániában kellett maradnia. Én a feleségemet és a lányomat is magammal tudtam vinni.”

Bölöni László szót ejtett a magyar–román ellentétről is.

„Nagyon figyelek, hogy a téma kapcsán sose értsenek engem félre, Románia továbbra is nagyon szép ország nekem, amikor Erdélybe megyek, otthon érzem magam. Számomra Európa minden konfliktus megoldása. Talán a legjobb példa az, hogy román szövetségi kapitányként mindent megtettem, hogy nyerjen a csapatom, még Magyarország ellen is.”

Bölöni László elárulta, annak ellenére, hogy csak egy évet játszott a belga Racing Jet Wavre csapatánál (1987 és 1988 között, a klub ugyanis csődbe ment), onnantól kezdve évente többször is beszélt Fazekassal.

„Amikor 2017-ben megérkeztem a Royal Antwerphez, Fazekas László arcképe lógott a régi stadion falán. László isteni futballista volt, ha most játszana, a Premier League-ben is szerepelhetne.”

Vajon Bölöni László is játszhatna az angol élvonalban?

„A labdarúgás sokkal gyorsabb lett a mi időnk óta, ami azért nehézséget okozhatna, de Bölöni ravasz róka volt mindig is, a tapasztalatával sok mindent kompenzálhatna.”

A marosvásárhelyi születésű Bölöni elmondta, mi a különbség a két korszak között.

„Tudja, miben volt jobb a mi időnkben a játék? Akkoriban az edző és a futballista között sokkal családiasabb volt a viszony, minden kényelmesebb volt. Mára viszont a labdarúgás üzletté vált.”

Fazekas László és Bölöni László a Gazet van Antwerpen című lapnak adott interjút (Fotó: Dirk Kerstens/Gazet van Antwerpen)
Fazekas László és Bölöni László a Gazet van Antwerpen című lapnak adott interjút (Fotó: Dirk Kerstens/Gazet van Antwerpen)

Erről Fazekas is megosztotta a véleményét.

„A sportág nézete is megváltozott. Ha én diktálhatnám a szabályokat, azt mondanám, játsszon tíz ember a tíz ellen, sok bajnokságban az az érzésem, hogy a pálya túl kicsi, túl sokan vannak a tizenhatos környékén, ennek a területe is kicsinek tűnik párszor.”

Az interjúban szóba került a 24 esztendővel ezelőtt kupaelődöntő is – Fazekas László a Cercle Bruges elleni 3–0-s vereség után benyújtotta a lemondását.

„A döntéseim során mindig egyértelmű voltam, én akkor befejeztem. Ezért lemondtam a posztomról és az azzal járó pénzügyi extrákról. Ezután már nem voltak edzői ambícióim – árulta el Fazekas. – Nehezen birkóztam meg az igazságtalansággal, hiába történtek nagy dolgok az elődöntőig vezető úton, mert ha ezek után 3–0-ra kikapsz, akkor hirtelen már nem vagy jó edző. És egészen mostanáig kellett várni, hogy a Royal Antwerp újra bejusson a legjobb négy közé. Edzőnek lenni szemét munka.”

Bölönit kérdezték az idény végén lejáró szerződéséről, a 66 esztendős tréner viszont nem kommentálta, mi lesz a sorsa – Fazekas László szerint viszont nem is kérdés, mit kellene tennie a klubnak Bölönivel.

„Ez egyszerű, a jelenlegi helyzet tükrében új megállapodást kellene kínálni neki. Azt viszont megértem, hogy ő nem szeretne most erről beszélni.”

A kérdésre, szokott-e tanácsot adni Bölöninek, Fazekas nemmel felelt.

„Nem zavarom ilyenekkel, tisztelem őt és a munkát, amit az Antwerpnél végez. Csak akkor mondok véleményt, ha valaki megkérdez. Bölöni a főnök.”

Fazekas László és Bölöni László a Gazet van Antwerpen című lapnak adott interjút (Fotó: Dirk Kerstens/Gazet van Antwerpen)
Fazekas László és Bölöni László a Gazet van Antwerpen című lapnak adott interjút (Fotó: Dirk Kerstens/Gazet van Antwerpen)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik